Kuszkusz – Na jó, de mi az?

A kuszkusz neve még néhány évvel ezelőtt is csak az egzotikus ételek csoportjának távoli homályából derengett a magyar emberek döntő többsége számára.

Annak ellenére volt ez így, hogy számos nép, korábban ismeretlen étele vált mindennapi táplálkozásunk szerves részévé.
A magyar gyomor igen befogadó.
Itt elég a kínai, olasz vagy török illetve a balkáni régió népszerű tradicionális ételeire gondolni.
A szecsuani csirke, a pizza, a kebab vagy a gyros manapság már igen gyakran kerül hazánkban is az emberek tányérjába.

A kuszkusz viszont arab, pontosabban szólva berber eredetű étel.
Az arab konyha alapanyagai és finomságai pedig (még) nem igazán terjedtek el Európában.

Ez minden bizonnyal így is maradt volna még egy jó darabig, ha a hazai közétkeztetésben nem történnek alapvető változások az utóbbi években.
Érdekes módon ez a változás az oka annak, hogy ma már minden hónapban százezrek fogyasztanak rendszeresen kuszkuszt.
A többségük viszont nem tudja, hogy pontosan mi is az a kuszkusz.
Ez lehet az egyik oka annak, hogy sokan idegenkednek tőle.
Ezért döntöttünk úgy, hogy egy cikk keretében ezeket a kérdőjeleket felszámoljuk.

kuszkusz
A kuszkusz főleg garnírungként kerül a tányérunkra. A közétkeztetésben persze nem így.

A kuszkusz alapanyaga a durumbúza.
A durumbúza az egyik legkeményebb maggal rendelkező búzafaj.
Kemény búzának is nevezik.(‘Durum’ latin eredetű szó, jelentése: kemény)
A hántolt durumbúzát durvára törik vagy őrölik és ez a darabos, dara állagú őrlemény maga a kuszkusz.
A nyers alapanyagot és a megfőzött garnírungot is egyazon névvel illetik.

A kuszkusz eredete

A kuszkusz berber eredetű étel, amit ősidők óta ismernek és fogyasztanak.
A berberek Észak-Afrika középső és nyugati részén élő népcsoport.
Számos törzsből álló őslakosság összefoglaló neve.
A filmművészet több alkotása miatt a legismertebb berber törzs a Tuaregek.

A durumbúza viszonylag igénytelen ősét már több ezer éve is termesztették Észak-Afrika számos vidékén.
(A mai durumbúzát részben ebből a fajból nemesítették.)

A szemes termények ókori-középkori feldolgozása még korántsem volt olyan tökéletes mint napjainkban.
Ebből következik, hogy a finomra őrölt liszt mellett jócskán maradtak hátra durvább darabok is.
Ezek a durván maradt darabok voltak a kuszkusz alkotói, kvázi “malomipari melléktermékek”.

A kuszkusz tápértéke

Alapanyagának és a mai kor értelmezésében kíméletes feldolgozásának következtében rendszeres fogyasztásra ajánlható alapanyag.

Tápérték adatai hasonlítanak a búzadara jellemzőihez.
Kalória tartalma 375kcal, szénhidrát tartalma 71gram körüli 100gr termékben.
Fehérjét, rostot és zsírt és ásványi anyagokat is tartalmaz.
Glikémiás indexe: 60-62

A főtt kuszkuszt itthon főleg külön garnírungként tálalják a közétkeztetési konyhákban.
Otthoni főzőcskézések során azonban zöldségfélékkel és/vagy különféle húsokkal keverve a rizses húsok vagy a rizottók méltó vetélytársa lehet.

A kuszkuszt sokan tévesztik össze a bulgurral, pedig csak unokatestvérek.
Az alapvető különbség közöttük:

  • a bulgur teljes kiőrlésű durumbúzából készül, míg a kuszkusz nem
  • a bulgurt előgőzölés után aprítják

Ha mindenképp rokoni szálat keresünk, akkor már sokkal közelebb áll a durumbúzából készült – jellemzően olasz eredetű – durumlisztes tésztákhoz, még akkor is, ha kinézetük igen eltérő.


(Ez az írás a CC-BY 4.O nemzetközi licencnek megfelelően, permalinkes – kattintható és adott cikkre mutató – forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük