Gravitáció nincs az űrben. Hamis legendák 3.

„Gravitáció – vagy más néven tömegvonzás – nincs az űrben, hiszen azért lebeg minden, mert súlytalanság van.” – hallani gyakran.
Sok más sorstársamhoz hasonlóan én is úgy gondoltam, hogy az űrben azért lebeg minden, mert odafent megszűnik a tömegvonzás.

Logikusnak tűnik, nem?

Ha valaki esetleg nem tudná, annak elmondom, hogy a gravitáció a legfőbb oka, ha a kezedből kiejtett kalapács a lábadra esik, sőt a mérlegre állva a súlyodért is nyugodtan okolhatod.

Láthattuk több filmben is, hogyha a nem kellően óvatos űrhajós kipottyan az űrbe, akkor ott lebeg-libeg az idők végezetéig, de legalábbis addig, amíg egy másik arra kószáló űrcsapat vagy UFO fel nem veszi a saját járgányára.
De térjünk vissza az eredeti feltételezéshez és nézzük meg, hogy miként is hangzik a csalóka kijelentés.

gravitáció, súlytalanság

Lebegés az űrben / pixabay kép

 

Hamis legenda:

„Az űrben azért lebeg minden, mert megszűnik a gravitáció és súlytalanság van.”

Akik olvasták az előző két hamis legenda cáfolatát, azok már sejthetik a turpisságot.
Igen, most is az történik, amit gyakran tapasztalhatunk a széles körben elfogadott, ám mégis hamis ismereteknél. Nevezetesen, hogy valós dolgokat vegyítenek valótlanokkal.
Az űrben valóban lebegnek a súlytalanságnak nevezett jelenség során a dolgok, de nem azért, mert megszűnik a gravitáció.
Sőt, a súlytalanság állapotát a Földön is elő lehet állítani, földi gravitáció mellett.

 

Az igazság:

Tömegvonzás van az űrben is, csak a közvetlenül tapasztalható része gyakran nagyon kicsi. Úgy is nevezik ilyenkor, hogy mikrogravitáció (1×10 a mínusz hatodikon g). Ez a földi gravitációnak körülbelül az egymilliomod része. Ilyenkor látjuk úgy, hogy a tárgyak lebegnek.

Mivel a perfekt tudományos magyarázathoz el kellene mélyülnünk a fizika – nem mindenki által kedvelt – mélységes bugyraiban, Einsteint és Newtont is megidézve, ezért inkább közérthető példákkal próbálom érthetővé tenni.

Két alapvetést azonban muszáj tisztáznunk.

Egyrészt a tömeg és súly kapcsolatát. A tömeged a Földön és az űrben is megegyezik, a súlyod viszont -főleg- a gravitáció erejétől függően változik.
A tömeged csak akkor fog változni, ha fogyózol, de egy kis súlycsökkenésért elég átugranod a Holdra, ahol a kisebb gravitáció miatt a mérleg is kisebb súlyt fog mutatni /kb. a földi súlyod egyhatodát/.

A másik fontos dolog, hogy a gravitáció nem csak a súlyodért, hanem a mozgásodét, a mozgásod irányáért is felelős. Emlékszel még a kalapácsra, ami a föld felé, a lábadra esik?
Puszta tömegvonzás.

Amikor a súlytalanság állapotában azt látjuk, hogy két űrhajós egymás mellett lebeg, akkor nem a gravitáció hiányát látod, hanem azt, hogy a meglévő gravitáció egyformán hat rájuk és az űrhajóra is.
Egyforma gyorsan haladnak egyforma irányba.
( Egy Föld körüli pályán keringő űrhajó esetében például a földi gravitáció hatására – a Föld körül – esnek.)

Kis túlzással hasonlítható ahhoz, mint mikor egy haladó villamoson egymással szemben ül két ember. Helyzetük egymáshoz és a villamoshoz viszonyítva is változatlan, de ez nem jelenti azt, hogy nem haladnak, hiszen a villamos közben megy. Az űrhajó is megy, haladásnak oka pedig maga a gravitáció.
Ugyan ezt a lebegést látnád egy olyan űrhajóban is, ami nyíl egyenesen zuhan a Föld felé!

A tömegvonzás és a súlytalanság egymást nem kizáró jelenségek.
Az igazság tehát az, hogy az űrben is van gravitáció.

Bizonyára szívesen olvasnál más megtévesztő állításokról is.
A hamis legendák sorozatunk előző – második – részét  a kék betűs hivatkozásra kattintva olvashatod.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük