Őszi levelek színe. Tudtad, hogy…?

Tudtad, hogy az őszi levelek színe miért változik meg a növények legjelentősebb részénél?

Az őszi levelek színe azért változik meg, mert fokozatosan eltűnik belőlük a zöld színért felelős klorofil, ahogy a fa folyamatosan felkészül a télre.
Télen a növények pihennek, éppen ezért nincs szükségük klorofilra az „életfunkciók” fenntartásához.
(A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga, amely a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő folyamatoknak.)

őszi levelek színe

A levelek színei ősszel fokozatosan megváltoznak /flickr kép

Ilyenkor jelennek meg a fákon és bokrokon az ősz jellegzetes hangulatáért felelős vörös, barna és sárga színek varázslatos árnyalatai.
Igazából ekkor figyelhetjük meg a levelek eredeti színét, amit addig a zöld klorofil jellemzően elfedett.

A fenti tényből következik, hogy a növények zöld leveleinek színbeli és árnyalatbeli különbözősége, a zöld szín alatt meghúzódó eredeti levélszínnel van összefüggésben. Azok a levél színek amiket ősszel látunk, azok az igazi színei a különféle növények leveleinek.

A levelek zöld színének különböző árnyalatai, a különböző alapszínek és a klorofil zöld színének keveredéséből származnak. A sárgásabb alapszínű levelek a vegetációs időszakban világosabb zöld színűek lesznek, míg a barna és vöröses alapszínű levelek a zöld szín sötétebb árnyalataiban fognak pompázni.

Csak érdekességként említem, hogy zöld alapszínű levél nincs.

Az örökzöld növényeknél ez az évszakhoz köthető jelenség ilyen formában nem figyelhető meg, mert a leveleiket folyamatosan váltják. Náluk az egyes levelek élettartama a néhány hónaptól akár harminc évig is terjedhet.

Ha kedveled a természetet és érdekelnek a növények, akkor figyelmedbe ajánljuk a növények közötti információ-áramlásról szóló írásunkat is, amit a kék betűs részre kattintva tudsz elolvasni..


(Ez a mű a CC-BY-SA-4.0 licencnek megfelelően, permalinkes forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük