A legidősebb fa Magyarországon és a világon.

A két legöregebb, legidősebb fa Magyarországon egy 800 éves tölgyfa, a Héderváron található Árpád-tölgy, és egy 700 éves kis-levelű hársfa, a Szőkedencsen található temetődombi öreg hárs.

A világ legidősebb fája azonban több mint tízszer idősebb náluk, merthogy több mint 9500 éves.
A világ legöregebb fája címet viselő tűlevelű egy Svédországban zöldellő Közönséges lucfenyő (Picea abies) az Öreg Tjikko.

Vegyük sorba őket:

1./ Hédervári Árpád-tölgy, a legidősebb fa az országban.

Kora: kb.800 év
Magassága: 14 méter
Törzskerülete: 720 cm
Fajtája: kocsányos tölgy,(Quercus robur)
 legidősebb fa,hédervári öreg tölgyA legenda úgy tartja, hogy a fa törzsén lévő nyomokat még Árpád fejedelem lovának kötőféke hagyta, amikor 907-ben seregével itt pihent meg Pozsony elleni hadiútja során. Alacsonyan növő ágai arra utalnak, hogy ez a fa mindig magányosan állt, erdő soha nem övezte.
Eredetileg négy hatalmas ága volt, de az idő múlása sajnos megtette a hatását. A fa korhadásnak indult és három ágát is letörte a szél.
Civil összefogás segítségével sikerült azonban megmenteni. A korhadt részeket eltávolították, kiegyensúlyozták és megtámasztották.
A gondos munkának köszönhetően azóta is minden évben zöldbe borul.
2014-ben az év fájának választották.

 

2./ Szőkedencsi öreg hárs, a második legidősebb fa

Kora: kb.700 év
Magassága: 25 méter
Törzskerülete: 1148 cm
Fajtája: kislevelű hárs(Tilia cordata)

Szőkedencs_700_éves_hársfaAz 1300-as évek környékén bújhatott ki a földből ez a temetődombi óriás.
Megélte Szőkedencs település létrejöttét, majd annak elnéptelenedését. Ma már csak a temető jelzi, hogy valamikor itt volt a település. A török időkben áttelepedett falu egykori templomának közelében állt a fa. Sőt a feltárt leletek szerint, nem csak egy török idők előtti, de alatta egy Árpád-kori templom maradványait is megtalálták, amit megtekinthet az arra járó vándor.
A Szőkedencsi hétszáz éves öreg hárs a környék legmagasabb dombján áll, de lassacskán a dombot is elhordja az idő alóla.
Ma is jó állapotban van, láthatólag még sokáig fogja régi történeteit mesélni az odalátogatóknak.

A hazai fákat mindig is gondosan számon tartották.
Már a múlt század hetvenes éveiben készült Magyarországon egy átfogó fafelmérés. A különösen koros fákat már akkor számba vették és azóta folyamatosan nyomon követik a fejlődésüket. A nálunk honos fajták közül a szilfa és a tölgyfa – elméletileg – akár a 2000 éves kort is elérhetné.

 

3./ Öreg Tjikko, a legidősebb fa a világon

Kora: 9550 év
Magassága: 5 méter
Fajtája: Közönséges lucfenyő (Picea abies.)

öreg tjikkoSokáig egy körülbelül 4700 éves sima-tűjű szálkásfenyőt ( Pinus longaeva faj), a kelet-kaliforniai Fehér Hegységben található Matuzsálem-fát tartották a világ legidősebb fájának.
De az már a múlt.

A svédországi Dalarna provincia területén, 910 méteres tengerszint feletti magasságban bukkantak rá az új csúcstartóra még 2004-ben, egy olyan kutatás során, amelynek célja az utolsó jégkorszakot – 11000 éve – követő növényi terjeszkedés feltérképezése volt.
Az Öreg Tjikko 9550 éves korához semmi kétség sem férhet, megállapításához a legkorszerűbb szénizotópos mérési technikát alkalmazták.
Ez a karácsonyfa – mert tulajdonképpen pont olyan fáról van szó – egy igen érdekes növény. Bár a föld feletti része csak mintegy hatszáz évig él, de a föld feletti rész pusztulása után a gyökérből másik törzs fejlődik újra és újra és újra.
A kutatás során egyébként több 5000 évesnél idősebb növényt is regisztráltak.
A tudósok feltételezése szerint még ennél is idősebb növények élhetnek az ausztráliai Tasmánia szigetén.

Bizonyára szívesen olvasnál a legidősebb szárazföldi állatról Jonatánról is. Kattints a kék betűs részre és ismerkedj meg vele!

Ez is érdekelhet

1 Response

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük