Év ősmaradványa 2017

Az Év ősmaradványa 2017 verseny a legújabb keletű „év valamije” versenyek közé tartozik tekintve, hogy most hirdettek második ízben győztest ebben a kategóriában.
Ez a verseny karöltve zajlik az év ásványa megválasztásával.
Mindkét esemény gazdája a Magyarhoni Földtani Társulat.

Csak a program új, de gazdája nem kevés tapasztalatot és szakmai ismeretet halmozott fel 1848-as megalakulása óta.
2015 őszén indították útjára először az eseménysorozatot, melynek nem titkolt célja a földtudományok két alap pillérének, az ősmaradványoknak és az ásványoknak a népszerűsítése.  Az ismeretterjesztésen túl, az összes többi „év valamije” versennyel karöltve az is fontos célja ennek a vetélkedésnek, hogy felhívja a figyelmet természetes környezetünk megóvásának fontosságára.

év ősmaradványa-barlangi medve

A 2017. év ősmaradványa választás győztese, a barlangi medve rekonstruált képe /wikimedia commons kép

A népszerűsítésbe több neves intézmény mellett a Magyar Természettudományi Múzeum szakmai gárdája is bekapcsolódik. Tudományos hátterük révén ezek az intézmények nem csak kellő súlyt, de a szavazás lezárását követő országos road-show-ban jelentős támogatást is nyújtanak.

Az év ősmaradványa 2017 szavazásra igen jelentős számú, közel 3000 szavazat érkezett be a honlapjukon és a Facebook oldalukon keresztül.
Három jelölt vetélkedett a kitüntető címért. A Parascutella nevű miocén kori tengeri sün, a Congeria ungulacaprae nevű pannónia kagyló és a latinul Ursus spelaeus-nak aposztrofált barlangi medve.
A szavazás végül részben meglepő eredménnyel zárult, hiszen a már gyerekkorunk tihanyi kecskekörmökről szóló meséjéből jól ismert főszereplő, a kecskeköröm kagyló végzett az utolsó helyen.

A pontos arányok a szavazás lezártával így alakultak.
Az első helyezett a szavazatok 46%-ával a barlangi medve lett.
Második helyen a Parascutella tengeri sün végzett a szavazatok 32%-ával.
A harmadik helyen befutó, balatoni kecskekörmöket is magába foglaló kagyló csoportra pedig 22%-nyi szavazat érkezett.

Év ősmaradványa 2017 győztese – a barlangi medve

év ősmaradványa 2017

Barlangi medve koponyája /wikimedia commons kép

A barlangi medve a jégkorszak egyik legjellegzetesebb állata volt Európában. A legtöbb lelet a 20-70 ezer évvel ezelőtti időkből ismert.
A hatalmas állat a mai medvékhez hasonlóan a ragadozók rendjébe sorolható, de ma élő rokonaihoz hasonlóan valójában mindenevő lehetett.
Kinézetre hasonlított is ma is élő barna medvére, de azoknál jóval nagyobb volt. Súlyuk a csontvázakból becsülhetően 300–700 kg volt, a hímek pedig akár kétszer nagyobbra nőttek, mint a nőstények. A legnagyobb példányok az amerikai grizzly, vagy a jegesmedve méreteihez hasonlíthatók.

Csontjait leginkább barlangokban találták, erre utal fajneve (spelaeus) is, és jó okunk van feltétezni, hogy idejének jelentős részét valóban a barlangokban is töltötte. Mivel pedig barlangok leginkább a hegyek közt találhatók, nem meglepő, ha Európa számos hegyvidékéről ismerjük maradványait.
Ez az oka annak a sokáig létező középkori „tudományos” tévhitnek, hogy a Kárpátok barlangjaiban egykoron sárkányok éltek.

Magyarországon például a Csobánka feletti -mackó-barlangként is ismert – Kiskevélyi-barlang sziklaüregéből rengeteg medvecsont került elő. A sok hegyvidéki lelet mellett, olykor síkvidékek is bőséges forrásul szolgáltak a régészeknek.

Az Érd határában húzódó természetvédelmi terület, a Fundiklia völgy, több tízezer állatcsontot rejtett az ősember nyomainak és eszközeinek társaságában. A csontok halmokban hevertek, és leggyakoribbak a barlangi medvék csontjai voltak. Az itt élő ősemberek vadásztak a barlangi medvékre.
Akit érdekel az ősi érdi medvevadászok izgalmas élete annak olvasásra ajánljuk Gáboriné Csánk Vera: Az ősember Magyarországon című könyvét.

Az év ősmaradványa nem csak egy egyszeri választásról szól, hanem egy folyamatos rendezvénysorozatról, egy országos road-show-ról, amelybe nagyon ésszerűen a különféle múzeumok és kapcsolódó intézmények mellett a közösségi oldalak felületeit is bevonják.
A programnak saját honlapja (evosmaradvanya) és megegyező nevű, „Év ősmaradványa” nevű Facebook oldala van.
Főleg ez utóbbin követhetik az érdeklődők naprakészen az Év ősmaradványa 2017 aktuális rendezvényeket, kihelyezett iskolai bemutatókat, interaktív programokat,a meghirdetett alkotói pályázatokat és versenyeket.

Örömmel támogatunk minden hasznos kezdeményezést, főleg azokat, amelyek a gyerekek fejlődését szolgálják .

Ezért osztjuk meg a rendezők iskolákat és pedagógusokat célzó felhívását:

Az ismeretterjesztésen túl a programunk célja az is, hogy felkeltse az érdeklődést a közoktatásunkban ma sokszor mostohagyerekként megjelenő földtudományok iránt.
Ezért keressük a kapcsolatot általános és középiskolákkal.
Intézményeinkben kihelyezett tanórákon várjuk az érdeklődőket, de osztálykirándulások programjaihoz is szívesen csatlakozunk.
Az érdeklődő iskolákban, a programban résztvevő kollégák, tiszteletdíj nélkül vállalják, hogy ismeretterjesztő előadásokat tartanak, és ha igény van rá, mini kiállításainkkal, interaktív foglalkoztató programjainkkal is kitelepülünk.

Bizonyára szívesen megismerkednél a többi „év valamije” verseny győzteseivel is. Honlapunkon megtalálod őket.
A 2017. év összes további megválasztott élőlényéről (állat, növény és egyebek) szóló központi oldalt a kék betűs részre kattintva érheted el.

A 2016. év ősmaradványa versenyről is olvashatsz nálunk, ha a kék betűs részre kattintasz.


(Ez a mű a CC-BY 4.0 nemzetközi licencnek megfelelően, permalinkes – adott cikkre mutató – forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük