Év ősmaradványa 2016

Az év ősmaradványa 2016 címet a Nummulites nyerte, amelyet a népi hagyományokban Szent László pénze illetve kőpénz névvel is említenek.

Az 1 millimétertől akár 15 centiméteres nagyságig terjedő lencse formájú mészvázú egysejtűek a likacsosházúak (foraminiferák) közé tartoznak.

Hazánkban is számos helyen megtalálhatóak tömegesen üledékes kőzetekben, például mészkövekben.
Akár kirándulás közben is jól gyűjthetőek többek között a Bakonyban vagy Budapesten a Mátyás-hegyen.

Az év ősmaradványa programot a Magyarhoni Földtani Társulat 2015-ben indította el.
Tavaly év végén először bocsátották szavazásra a kérdést: mi legyen 2016 ősmaradványa, így ez volt az első alkalom, hogy kiosztották ezt a megtisztelő címet.

A program elsődleges célja az ősi kövületek népszerűsítése, valamint az ismeretterjesztés.

év ősmaradványa 2016, nummulites

A győztes ősmaradvány: Nummulites

Három jelölt indult az év ősmaradványa 2016 megmérettetésen, de a versenyt végül a Szent László pénzének is nevezett néhány tízmillió éves óriás egysejtű, a Nummulites nyerte.

Az alulmaradt másik két jelölt is joggal pályázott a dicsőségre.
A győztestől csak néhány százalékkal elmaradó második helyezett nem más volt, mint a hazai őslénykutatás jelképe, a triász-kor emblematikus ősmaradványának számító, közel 230 millió éves kavicsfogú álteknős, a Placochelys.
A harmadik helyen végző versenyző a mecseki jura-kori leletekből ismert kb. 200 millió éves komlói magvaspáfrány, a Komlopteris volt.

 

év ősmaradványa 2016,komlói magvaspáfrány

Komlói magvaspáfrány

év ősmaradványa 2016,placochelys

Kavicsfogú álteknős

Mindazonáltal, a  népi hagyomány Szent László pénzeként ismeri ezeket, mivel alakjuk a pénzérméhez hasonlít, latin nevük is erre utal. (nómisma : érme, gör., lithosz : kőzet, gör.)
A hozzájuk kapcsolódó mondának több változata is ismert, de az első változat még 1499-ből maradt ránk Hunyadi Mátyás udvari papja, Temesvári Pelbárt tollából.
Az legenda szerint, amikor Szent László vitézeivel üldözőbe vette a kunok menekülő hordáját, azok aranypénzeket szórtak maguk mögé, hogy eltereljék az őket üldöző magyarok figyelmét és hátráltassák őket, remélve, hogy így megmenekülhetnek.
Tervük majdnem be is vált, mert a magyar vitézek az üldözéssel felhagyva elkezdték az aranypénzeket szedegetni.

év ősmaradványa 2016,Nummulites

Szent László pénze, a kőpénz

Szent László ezt látva , az éghez fohászkodott, és a pénzek azon nyomban kővé változtak. Így sikerült újra felszítani a katonák harci kedvét, amelynek köszönhetően megnyerték a csatát és elűzték az ellenséget. Az így kővé vált érméket, a Nummulites-eket, azóta nevezik Szent László pénzének.

Nem mindenki tudja, hogy idén már tíz kategóriában történtek jelölések és hirdettek győztest az év kiválasztottjai közül. Nálunk mindegyikről talál részletes tájékoztatót.

A 2016-os év további megválasztott növényei és állatai ide kattintva érhetők el.

A 2017.év ősmaradványa győzteséről is olvashatnak a kék betűs részre kattintva.

képek:wikimedia,flickr

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük