Év madara 2016-ban

A haris (Crex crex)lett az év madara 2016 cím birtokosa.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el az „Év madara” programot.

év madara 2016

Haris (Crex crex) a talajon keresi rovarokból, gilisztákból, csigákból és magokból álló táplálákát.

2015 nyarán zajlott az az internetes szavazás, amelynek során megválasztották a következő év madarát. A haris mellett az ugartyúk és a fürj vetélkedett. Végül szoros versenyben, 1524 szavazattal a haris győzött. A nemes versengésben a 2. helyet az ugartyúk szerezte meg 1291 szavazattal. A harmadik helyen végző fürj csak egy hajszállal kapott kevesebb voksot, szám szerint 1251 darabot.

Az év madara 2016 cím egy igen régi hagyomány sorába illeszkedik.

A 37 évvel ezelőtt, 1979-ben indult év madara program, így rangidősnek nevezhető a hasonló választások között. Ez a legrégebbi ilyen program, ami jól jelzi, hogy a természet szeretete nem függ össze a társadalmi rendszerekkel vagy azok változásaival.

A  haris, ez az alig ismert, 27–30 cm testhosszúságú fokozottan védett madár, a sűrűbb növényzetű nedves rétek, kaszálók, folyó menti területek és tóparti vidékek lakója. A vizes területek csökkenésének általános tendenciája az egész elterjedési területén káros hatással volt állományaira. A Brit-szigetektől egészen a szibériai területekig találkozhatunk a fészkeivel. Teritóriumot tartó madár. Területüket a hím egyedek védik recsegő énekükkel, jellemzően valamilyen bokor közelében hallatva hangjukat. Emberi szem nagyon ritkán pillantja meg őket.

Költöző, hosszútávra vonuló madár,a telet Afrika déli részein tölti. Sajnos a vonulás során is számos egyed pusztul el, elsősorban az elfogásukra kifeszített hálókban.

Élettere miatt is fokozottan veszélyeztetett faj, mert a mezőgazdasági kaszálás egész fészekaljakat pusztít el, a mediterrán régiókban pedig vadásznak rá. A haris nappal csöndben van, elsősorban sötétedéskor és éjjel hallatja jellegzetes recsegő hangját.

A Magyarországon fokozottan védett madár, eszmei értéke 500.000,-Ft.

Aki alaposabban is meg szeretné ismerni a harist, itt részletes leírást találhat.

Nem mindenki tudja, hogy ebben az évben már tíz különféle kategóriában jelölték és nevezték meg az év kiválasztottjait. A győztesek mindegyikéről tájékozódhat nálunk.

A 2016-os év további megválasztott növényei és állatai ide kattintva érhetők el.

Kép:flickr

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük