Év hala 2018

Az Év hala 2018 címről ebben az évben is szavazással dönthettek az érdeklődők. A korábbi évek gyakorlatát követve 3 előre kiválasztott hazai halunk versengett a szavazók kegyeiért.

A Magyar Haltani Társaság immár kilencedik alkalommal hirdeti meg az év hala versenyt, így aztán nyugodtan nevezhetjük tradicionálisnak halaink versengését.
Jól jelzi ezt a beérkezett szavazatok – majd hatezret elérő – száma.

Ezúttal a balin, a domolykó és a kövicsík mérettette meg magát a nemes versengésben.

Az évről évre egyre több érdeklődőt vonzó év állatai vagy növényei versenyek közös célja az, hogy szélesebb rétegben is ismertté tegyék hazánk élőlényeit és természeti környezetünket.

év hala 2018 - balin

Év hala 2018-ban a balin, amely a horgászok egyik kedvelt sporthala. / c.wikimedia kép

Ismerkedjünk meg kicsit közelebbről is az év hala verseny idei jelöltjeivel.

 

Év hala 2018 verseny indulói:

 

Balin

A balin (Leuciscus aspius) legelegánsabb halaink egyike. További megnevezései: őnhal, ragadozó őn, őnyhal, kapókeszeg, stb. A ponytyfélék családjába tartozó ragadozó hal.
Torpedó formájú áramvonalas testét apró ezüstösen csillogó pikkelyek fedik.
Ragadozó életmódjának megfelelően a szája nagy, szeglete a szem alá ér. Fogai nincsenek, de a menekülő zsákmány megragadását segíti, hogy az alsó állkapcsa elől kissé fölfelé hajlik.  Alsó úszói pirosas színűek.

A magyarországi állományai stabilak, ezért horgászata engedélyezett.
Nagyra növő faj, a hazai sporthorgászok egyik kedvence.
A magyarországi horgászrekord 10kg fölötti.

Főként a nagyobb folyók nyílt vizét kedveli, de jó alkalmazkodóképességét mutatja, hogy megél a nagyobb állóvizekben, sőt még a félsós tengeröblökben is, de a vízszennyezésre érzékeny.
A balin az Európai Unió közösségi jelentőségű hala, a fennmaradását szolgáló úgynevezett Natura 2000-es területek egyik jelölőfaja.

Domolykó

domolykóA domolykó(Leuciscus cephalus) elsősorban a hegyvidékek és dombok sebesebb vízfolyásának lakója, de szinte az összes hazai folyóvizünkben megtalálható. A pontyfélék családjába tartozó faj.
Őshonos halaink egyik jeles képviselője.
Megnyúlt alakja, oldalról kissé lapított teste vaskos, izmos.

Mindenevő faj. Fiatalabb korában kisebb csoportokban mozognak, de az idősebb és nagyobb példányok már magányos vadászok és zsákmányukban gyakran szerepelnek apróbb halak is.

Hazai állományaiban a leggyakrabban 20-40 cm-es példányokkal találkozhatunk, de súlya elérheti a 7-8 kg-ot is.
Sporthorgászaink egyik kedvenc hala. Szöcskével, műléggyel és villantóval fogják.

Magyarországon nem védett

 

Kövicsík

kövicsíkA kövicsík(Barbatula barbatula) a legkevésbé ismert halfaj a három jelölt között. Ez a pontyfélék családjába tartozó apró hal a magyarországi patakokban is gyakori. A patakok gyors folyású, tiszta vizű, homokos, kavicsos aljzatú részein él.
A nappalt a kövek alatt rejtőzik és főleg éjszaka mozog.

Vegyes táplálékon él, egyaránt fogyaszt apró fenéklakó állatokat vízi férgeket, rovarokat, lárvákat, halikrát és különböző növényi részeket, szerves törmeléket.

Kis termetű hal, testhossza legfeljebb 10-15 centiméteres hosszúságot érhet el.

Őshonos halaink egyike, amelyet bőséges számú népies megnevezése is bizonyít.
Néhány ezek közül: Bajuszos orsófark, gümőhal, hajatlan kövihal, héjatlan kövihal, kavicshal, kőmaró kolty, könnyhal, kövecshal, kövi, kövihal, kűhal.
Bár természetvédelmi státusza nem fenyegetett kategóriájú, hazánkban védettség alatt áll, amely elsősorban az állomány-megőrzést szolgálja.
Természetvédelmi eszmei értéke 2000,-Ft.

Az Év hala 2018 címet végül a balin nyerte.
A három jelöltre összesen beérkezett ötezer-hétszázhetvenegy szavazat 38 százalékát kapta a verseny győztese, jelentősen megelőzve a második helyezett domolykót (33%) és a harmadik helyezett kövicsíkot (29%).

Természet menüpontunkban az év összes hasonló versenyét megtalálod, sőt van egy összefoglaló írásunk is a 2018-ra választott év élőlényeiről.


(Ez a mű a CC-BY 4.O nemzetközi licencnek megfelelően, permalinkes – adott cikkre mutató – forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük