Év gombája 2019
Az Év gombája 2019 cím elnyeréséért zajló verseny szavazási szakaszához ért.
Ez az utolsó hét áll a gombarajongók rendelkezésére, hogy szavazatukkal is támogassák a számukra legszimpatikusabb gombafajt.
Idén lesz, hogy 14. alkalommal választanak év gombáját így ezt a versengést is joggal nevezhetjük már tradicionális megmérettetésnek.
Ebben az esztendőben mikorrhizás (gyökér-kapcsolt) fajok népszerűsítése a fő célkitűzés.
Ennek megfelelően mindegyik jelöltnek ebbe a kategóriába kellett tartoznia, hogy bekerülhessen az Év Gombája 2019 szavazásba.

A királytinóru a legszínpompásabb év gombája jelölt a 2019-es versenyben /c.wikimedia kép
A gyökér-kapcsolt gombák láthatatlanul hálózzák be micéliumukkal az erdő talaját, jelenlétüket csak termőtestképzésükkor fedik fel.
Munkájuk mégis elengedhetetlen, hiszen nagyban segítik erdőalkotó fáink tápanyagfelvételét, elősegítik a jobb alkalmazkodásukat és növelik a versenyképességüket, sőt az egyes faegyedek közötti kommunikációban is szerepet játszanak és javítják az erdő általános egészségi állapotát is.
Működésüket pontos szerepüket még most is kutatják, mert számos területen még igen hiányosak az ismereteink.
A korábbi évek gyakorlatát követve most is két alkalommal felezték az eredetileg kiválasztott 12 gyökér-kapcsolt gombafajt, míg végül kialakult az internetes szavazáson rajthoz álló hármas.
A jelöltek 2019. év gombájára az alábbiak voltak:
- bronzos vargánya – Boletus aereus
- szagos rókagomba – Craterellus lutescens
- cserepes gereben – Sarcodon imbricatus
- homoki szarvasgomba – Mattirolomyces terfezioides
- királytinóru – Butyriboletus regius
- légyölő galóca – Amanita muscaria
- lila pénzecskegomba – Laccaria amethystina
- osztott pöfeteg – Pisolithus arhizus
- parti földicsészegomba – Geopora arenicola
- piruló galóca – Amanita rubescens
- pompás korallgomba – Ramaria subbotrytis
- vöröses nyálkásgomba – Chroogomphus rutilus
Mindhárom talpon maradt faj ehető, nagytestű és kimondottan dekoratív gomba..
A győztes gomba neve az október 9-én éjfélkor záruló szavazást követően lesz nyilvános.
Szokásainknak megfelelően írásunkat frissítjük, amint megvan a győztes .
Az október 12-14. között megrendezésre kerülő Országos Gombakiállítás megnyitóján a Magyar Mikológiai Társaság elnöke hirdeti ki a győztes gombafajt.
Frissítés: Az internetes szavazás eredménye alapján az Év gombája 2019 cím nyertese a bronzos vargánya lett.
Ismerkedjünk meg a három döntős gombával kicsit részletesebben is.
Év gombája 2019 – jelöltek
BRONZOS VARGÁNYA
(Boletus aereus)
A bronzos vargánya tinórufélék családjába tartozó gomba.
Tölggyel gesztenyével és bükkel alkot gyökérkapcsolatot.
Magyar nevét a sötétbarna kalapon lévő bronzszínű foltokról kapta.
Nyáron és ősszel terem.
Észak-Afrikától Európa déli és középső részéig gyakran előfordul.
Finom ízű kedvelt csemegegomba.
KIRÁLYTINÓRU
(Butyriboletus regius)
A királytinóru (vagy királyvargánya) a savanyú talajú lomberdők és a melegkedvelő tölgyesek mikorrhizás gombája.
Képe a cikk elején található.
Színpompás megjelenéssel hívja fel magára az erdőjárók figyelmét.
Sárga, vörös, zöld és kék árnyalatok váltják a testén egymást.
Egész nyáron és az ősz első felében találkozhatunk egyedeikkel.
Ehető, de ritkasága miatt kímélendő faj.
VÖRÖSES NYÁLKÁSGOMBA
(Chroogomphus rutilus)
Ez a nyálkásgombafélék családjába tartozó nagygomba a legkevésbé ismert faj a három döntős jelölt közül.
Erdei és feketefenyővel gyökér-kapcsolt gombafaj. A magyarországi „kéttűs” fenyők állományának visszaszorulása élőhelyének csökkenését eredményezheti.
Speciális ízvilágú, ehető gomba, melynek húsa elkészítve lilásvörössé válik.
A korábbi választások során 11 alkalommal győzött ehető gomba és csak két alkalommal sikerült mérgező gombafajnak diadalmaskodnia.
Mivel idén mindegyik gomba ehető faj képviselője, így biztos, hogy 12-re fog nőni az ehető győztesek száma.
Szavazni online módon lehet a Magyar Mikológiai Társaság oldalán (gombanet.hu)
Az előző évi év gombája választásokról a kék betűs részre kattintva bővebben is olvashatnak.
Megjelent a 2019 év élőlényeiről, növényeiről szóló összefoglaló írásunk is.