Év fája 2017-ben

Az év fája 2017 eseménysorozat, május 10-től kezdetét veszi. Két egymástól független verseny is létezik ezzel a megnevezéssel, amit gyakran össze is kevernek.( Az oldal folyamatosan frissül és beszámol a legújabb fejleményekről. )

Frissítés: Megvan mindkét verseny győztese. Részletek a cikkben olvashatók.

(Az egyik verseny mindig egy fafajtát nevez meg győztesként – legutóbb a mezei szilt – a másik verseny pedig egy bizonyos adott fát – legutóbb a bátaszéki molyhos tölgyet, amelyik később indul az év európai fája nemzetközi versenyen is. Mindkét versenyt ezen az oldalon követjük, eltérő betűszínnel jelölve a két eseményt. A fafajták versenyét zöld színnel kommentáljuk. A helyzetet bonyolítja, hogy a fajtagyőztes év fája az év elején kerül kihirdetésre, év végén pedig az egyedi győztes fa, de ugyanazzal az – év fája – megnevezéssel. Ezért mi csak a 2017. év fája címszó keretében tárgyaljuk a 2016-os egyedi versenyt, kettős évszámmal jelölve, mert úgy gondoljuk, hogy az adott év címe az elsőként kihirdetett fajtagyőztest illeti meg. )

Az Ökotárs Alapítvány szervezésében zajló, adott fáról szóló nemes vetélkedés első lépéseként, május 10. és június 10. között fogadják a jelöléseket.

év fája 2017

Az Év fája 2017 címet nem a legkülönlegesebb, hanem a legközösségibb fa fogja megnyerni.

Az év fája 2017/2016 verseny, immár egy sokéves hagyomány következő lépcsőfoka.

A versenyben nem a fa mérete, szépsége vagy egyéb egyedi tulajdonsága lesz a mértékadó szempont.
Sokkal inkább az, hogy milyen helyet foglalnak el a jelölő közösség életében, milyen a közösségformáló, közösségi összetartó ereje.

Természetesen, ha netán veszélyeztetett életterű növényt neveznek, amely esetleg még őshonos is hazánkban az fokozottan jó. Nyilvánvalóan előnyre tesz majd szert a többi nevezett fával szemben és nagyobb eséllyel kerül a döntősök közé. Ettől függetlenül persze bármilyen növény nevezhető.

A versenybe a fa vagy facsoport fényképével és történetének rövid leírásával lehetett jelentkezni az ökotárs.hu oldalon az év fája 2017/2016 vonatkozó linkre kattintva. Ahogy korábban, most is nevezhettek akár egyének vagy kisebb, de akár nagyobb közösségek is.

A verseny menete a korábbi évek gyakorlatához képest gyakorlatilag nem változott.

A nevezések lezárását követően, ami várhatóan június 10-én fog megtörténni, maximum 15, a versenyre leginkább érdemesnek tartott fát választ ki a zsűri, illetve a kuratórium. Ezt követően pedig indul a verseny legizgalmasabb része, szavazás a kiválasztott fákra.


Frissítés:

Végül 39 fát neveztek a versenyre, amelyből az alábbi 12 fa vesz részt a 2016. november 4-én záruló szavazói megmérettetésen:

Arany János-kőrisfa,  Balaton idős hársfája/a Szerelmesek fája,  gerlai galagonyafa,  hajdúszoboszlói millenniumi tölgy,  Jászai Mari tér legszebb platánfája,  kunbaracsi tölgy,  a kéttörzsű korai juharfa,  Ragályi öreg tölgy, a vándorló fák,  Városliget hős platánja, Vörös tölgy az Árnyaskert Óvodában valamint a zalaszentgróti Batthyány kastély három testőre.

Végül  az egyedi fák versenyében az 2017/2016  Év fája címet a Jászai Mari tér legszebb platánfája nyerte. Ezzel automatikusan ez a fa fogja képviselni hazánkat az Európai Év Fája 2017 címért zajló nemzetközi versenyen amelyre 2017 elején kerül sor.

A leadott 17909 szavazatból 3545 szavazatot mondhatott magáénak a győztes platán. Második helyen végeztek a Vándorló fák 3107 szavazattal és a Kéttörzsű korai juharfa lett a bronzérmes 3058 szavazattal.


Nyilvánvaló, hogy a nagyobb közösségek által jelölt fa a szavazás során jelentősebb számú támogatót tud majd felsorakoztatni.
Az őszi szavazási procedúra után a közönség által leadott szavazatok számának összegzése következik.

A legtöbb közönségszavazatot begyűjtő fa lesz 2017/2016. év fája.

A megtisztelő cím elnyerésével a címen kívül ingyenes “orvosi” ellátást is kap a fa. Ezen kívül automatikusan résztvevőjévé válik az ország-győztes fák európai versenyének – európai év fája verseny .  2016-ban immár harmadik alkalommal lett magyar fa ennek a győztese, a bátaszéki molyhos tölgy “személyében”.

Elindult a fafajták versenye is, immár huszadszor. Három versengő jelöltre jelöltre lehet szavazni az azévfája.hu honlapon. November 8-ig várják a kiválasztott fa jelöltek támogatóik szavazatait.

Az év fája 2017 verseny rajtvonalánál felsorakozó fafajták a következők:

Vadalma (Malus sylvestris)

A magyar erdők – méltán nevezhetjük így -szürke eminenciása, sem formai tulajdonságaival, sem pedig ökológiai sajátosságaival nem hívja fel magára különösebben a figyelmet. A nemes almafajtákkal való egyre gyakoribb kereszteződése miatt génállománya sajnos hígulóban van. A faj lassan, de biztosan el fog tűnni..

Fehér nyár (Populus alba) 

Az egyre inkább átalakuló, sajnos jellemzően inkább romló alföldi termőhelyek olyan őshonos fafaja, amely az ártértől a homok-, lösz- és szikes területekig egyaránt megtalálható. Hatalmas termetével, magas életkorával a sík vidékek meghatározó tájformáló eleme.

Virágos kőris (Fraxinus ornus) 

Ökológiai szempontból egyre nagyobb figyelmet kap, és ráadásul kertészeti szerepe is egyre inkább jelentős. Ennek ellenére nem szerepel az elismert és “számon tartott” fák sorában, így nem igazán becsüljük ezt a fafajt.

Megszületett itt is a végeredmény. Összesen 2766 érvényes szavazat érkezett, amelyből a győztes 1167 voksot gyűjtött be. A fafajták versenyének győztese a  vadalma lett, így az év fája 2017-ben a vadalma. A második helyen végzett fehér nyár 842 szavazatot gyűjtött. A bronzérmes virágos kőrist 757 szavazó szerette volna a dobogó tetején látni.

 

Ha érdekelnek a 2016-os verseny részletei  is akkor kattints a kék részre.

Bizonyára érdekel, hogy melyek lettek 2017 választott élőlényei, állatai és növényei. A kék részre kattintva bővebben is olvashatsz róluk.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük