Év fája 2016-ban

Az év fája 2016 versenyen az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium, internetes szavazást követően a mezei szilt hirdette ki győztesként.

(Figyelem, két egymástól független  év fája verseny létezik! Ez a cikk a fafajta versenyről szól. Az egyedi fák versenyét ITT találod.)

év fája 2016

Mezei szil (Ulmus minor)

Az év fája 2016 győztese már egy 20 éves hagyomány résztvevője.

Az év fája versengés győztesét ugyanis 1996-ban választották meg először, amikor is a madárcseresznye hozta el arra az évre a kitüntető címet.

A 2015-ben zajlott szavazáson a mezei szilre, a fehér nyárra (Populus alba) és az olajfafélék közé tartozó virágos kőrisre (Fraxinus ornus) lehetett szavazni. A beérkező jelölések feldolgozását követően a szakértő zsűri azt állapította meg, hogy a legtöbb szavazat a mezei szilre (Ulmus minor) érkezett.

Az összes beérkező és érvényes szavazat száma – 3428 db volt.
Szám szerint 1531 szavazatot kapott a győztes mezei szil. A dobogó második helyén végző fehér nyárra 994-en adták a voksukat. A harmadikként befutó virágos kőris 903 támogatót tudott felsorakoztatni.

2016 fája a mezei szil, magas termetű, akár 30 méteres magasságot is elérő, boltozatos koronájú növény, amely főleg a lombos erdőkben található. Lombhullató fa. Kérgét bordák tagolják, levele tojásdad vagy hosszúkás. Sötétpiros virágai márciusban nyílnak, termései májusra barnára érnek és lehullanak.

Európa jelentős részén őshonos ez a fafaj, amelynek viszonylag magas a hőigénye így elsősorban a sík- és dombvidékeket kedveli.  A korunkba zajló felmelegedési folyamatok kimondottan kedvezőek a faállomány további térnyerése tekintetében.  Meglehetősen kemény, rugalmas, alig hasadó és szívós fáról van szó, mely ezen hasznos tulajdonságai miatt hajóácsolásra, különféle építkezésre és – a tölgyfával majdnem egyenrangúan – épületfának is kiváló. Régebben a fával foglalkozó iparos emberek egyik kedvelt és széles körben használt alapanyaga volt.

(A fák kedvelőinek figyelmébe ajánlom a ” A  legidősebb fa Magyarországon és a világon” című írásunkat, amit IDE kattintva érhetnek el.)

Nem mindenki tudja, hogy idén már tíz különböző kategóriában indítottak jelölteket és neveztek meg a verseny végén évi kiválasztottat. Nálunk ezek mindegyikéről talál ismertető írást.

A 2016-os év további megválasztott növényei és állatai ide kattintva érhetők el.

Az Év európai fája 2016 versenyről ITT olvashat bővebben.

Az Év fája 2017 versenyről IDE kattintva tájékozódhatsz.

Kép:wikimedia

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük