Év ásványa 2017-ben

A kvarc lett az év ásványa 2017-ben. Az elmúlt évhez hasonlóan, most is internetes szavazás döntötte el, hogy melyik ásvány viselheti az év ásványa címet.
A szakemberek előzetes válogatóját követően három jelölt került fel a szavazói listára. Pontosabban szólva két egyedi jelölt, a kvarc és a gipsz, valamint egy jelöltpáros a malachit-azurit.

év ásványa 2017

Az év ásványa 2017-ben a kvarc. Egyik legszebb változata a képen látható ametiszt

Az “év valamije” választásoknak – például év fája, év hala stb. – egyre nagyobb a népszerűsége hazánkban. Megfigyelhető, hogy évről évre nő az eseményeket követő és a jelölteket szavazatukkal támogató érdeklődők száma.

Ezekhez az eseményekhez csatlakozott legfiatalabb résztvevőként az év ásványa választás. Ez a mostani volt a második alkalom, hogy szavazni lehetett.
A tavalyi gyakorlattal megegyezően az év ásványa 2017-es választásokkal párhuzamosan zajlott az év ősmaradványa szavazás is.
(Ennek eredményéről külön cikkben számolunk majd be.)
Ennek a párhuzamosságnak köszönhető, hogy a múzeumi tájékoztatón a két eseményt nyelvileg is összevonva, mint az ” év ősványa ” tálalták a jelenlévő érdeklődőknek.

A programgazda Magyarhoni  Földtani Társulat és a Magyar Természettudományi Múzeum által gondozott esemény elsődleges célja az ismereteink bővítése mellett az, hogy minél szélesebb körben felkeltse az érdeklődést a természet ezen látványos szépségei iránt. A népszerűsítésben az ország több múzeuma is aktív szerepet vállal.
Az eredmény megszületését követően, az érdeklődésre leginkább számot tartott győztesekkel és a velük versengő jelöltekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők az év ásványa szlogen köré szervezett
írások, előadások és kiállítások keretében.
Ismerkedjünk meg kissé közelebbről a három versengő jelölttel.

Év ásványa 2017 jelöltjei:

 

Gipsz
gipsz

Gipszkristályok

A gipsz alkotóeleme a kalcium-szulfát és víz, vagyis víztartalmú szulfátásvány. Táblás, prizmás, úgynevezett egyhajlású kristályai bár szemet gyönyörködtető természeti képződmények, de puhaságuk miatt felhasználási területük meglehetősen korlátozott.
Ennek ellenére régóta ,számos helyen megjelennek a gipszből készült tárgyak díszítőelemként. Manapság az orvosi gipsz mellett főleg a modern építőipari rendszerek gipszkartonjaiban találkozhatunk vele.
A gyűjtők egyik kedvence, mert itthon számos helyen található meg dekoratív kristályokként.

Azurit és malachit

Ez a réz-karbonát-hidroxid alkotóelemű ásványpár azonos helyeken és leggyakrabban egymás társaságában fordul elő. Elsősorban rézlelőhelyeken, vagy azok közelében találhatunk rájuk.

A rézlazúrnak is nevezett azuritot jellemző mélykék színe miatt régebben festékkészítéshez is használták.Viszonylagos puhasága miatt elsősorban iparművészeti tárgyak alapanyaga lehet.
Manapság főleg gömbölyded vagy fazettás formára csiszolt változataival találkozhatunk a kövek szerelmeseinek árusító ásványboltokban.

A malachit nevét is adta egy színhez, a malachitzöldhöz.Megcsiszolva élesen láthatóvá válnak az egyenes vonalú világos és sötét sávozások, koncentrikus gyűrűkkel vagy másféle rajzolatokkal. Ezeknek a mintázatoknak a héjas felépítés az oka.

azurit-malachit

Azurit és a malachit együttes megjelenése

Az ókor óta kedvelt alapanyag.  Porrá törve szemfestékként használták az ókorban, hányinger elleni orvosságként és boszorkányok elleni amulettként a középkorban.
Belőle készítették az úgynevezett hegyizöld festéket is.
Manapság főleg ékkő, díszítőkő és iparművészeti alapanyag.

Kvarc

A kvarc tulajdonképpen nem egyetlen ásványt jelöl, hanem a trigonális (háromszöges) kristályrendszerű szilícium-dioxid ásványféleségek gyűjtőneve.
Igen kemény ásvány. Képviselői jellemzően 6-7 Mohs -keménységűek.

Képviselőinek néhány fajtáját jól ismerhetjük.
Legtriviálisabb megjelenése a folyók homokja illetve a közönséges kavicsok.
De ki ne hallott volna például a hegyikristályról vagy az ametisztről, hogy a nemesebb formákról is szót ejtsünk.
Más elemeit viszont csak kevesen ismerik. Ilyen lehet például a praziolit vagy az aventurin.
Jelenléte folyamatosan végigkísérte a civilizáció fejlődését. Nélküle nem lenne üveg vagy kvarcóra és a szilícium-völgy is a kvarcok alkotóelemének,a szilícium bőségének köszönheti felemelkedését.

A kvarc néhány előforduló fajtája a teljesség igénye nélkül: ametiszt, aventurin, citrin, füstkvarc, hegyikristály, kvarc-macskaszem, prazem, rózsakvarc, sólyomszem, tigrisszem, kalcedon…
Az állatövek, bolygók és hónapok kövei között több kvarcot is találunk. Az ametiszt például a Jupiter köve, a Halak köve és a Február köve is egyben.

Képek:wikimedia-commons

Az előző évi versenyről és ásványokról a kék részre kattintva olvashatsz.

Bizonyára érdekel az is, hogy melyek lettek 2017 választott élőlényei, állatai és növényei. A kék részre kattintva bővebben is olvashatsz róluk.


(Ez a mű a CC-BY-SA-4.0 licencnek megfelelően, permalinkes forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük