Év ásványa 2016-ban

Az év ásványa 2016 címet a gránát nyerte.

év ásványa 2016

Az almandin az egyik legismertebb gránátféle

A Magyarhoni Földtani Intézet kezdeményezését követően először lehetett szavazni az év ásványára.

 

Az év ásványa 2016 cím elnyeréséért zajló online megmérettetésen három gyönyörű ásvány viaskodott.

 

A gránát mellett a bolondok aranyának is nevezett pirit és a „súlypát” névvel illetett barit indult a versenyen.  A győztes ásvány meggyőző előnnyel, az interneten leadott szavazatok 55%-ával végzett a dobogó legfelső fokán.

év ásványa 2016

A zöld uvarovit

A gránát tulajdonképpen nem egy bizonyos ásvány, hanem egy ásványcsoport megnevezése. A csoportba tartozó ásványok mindegyike tartalmaz szilikátot és kristályrendszerük szabályos. Sokféle szép, érdekes és változatos színű féldrágakőnek minősülő ásvány tartozik ide.

Kezdők is szívesen gyűjtik, mert könnyen gyűjthető.   Az áttetszőn (hibschit), a sárgán (grosszulár), barnán (andradit), zöldön (uvarovit) át a vörösig (almandin) számtalan árnyalatban kápráztatja a kedvelőit. A  gránát nevet a latin granum ( gabonaszem) szóból kapta, mert kristályainak alakja rendszerint kerek, legömbölyített formájú. Bár a gránátok megjelenési formája és színe láthatóan sokféle, de a közös technikai tulajdonságaikon kívül van még egy közös jellemzőjük. Nevezetesen az, hogy gyönyörűek.

év ásványa 2016

A gyönyörű grosszulár

A középkorban  többféle gyógyhatást is tulajdonítottak nekik, ám az idő múlásával jórészük feledésbe merült, de csak azért,  hogy aztán újra felelevenedjenek /Manapság ismét exponálják./

Nagyobb példányai megbecsült drágakövek voltak, több uralkodói jelképen és császári koronánál díszítő elemnek alkalmazták.

Bizonyára olvasott vagy hallott már a „karbunkulus királyfiról” is valamelyik népmesében. Nos a karbunkulus megnevezés a gránátot takarja.

Ha ezek a gyönyörű ásványok felkeltették az érdeklődését és közelebbröl is megismerkedne velük, az egyik legsokoldalúbb leírása a gránátféléknek itt található.

Az első alkalommal megtartott szavazás iránti jelentős érdeklődés már most előrevetíti, hogy a következő években is számíthatunk a verseny folytatására. Facebook oldalunkat követve időben értesülhetnek az elkövetkező kiírásokról.

Nem mindenki tudja, hogy ettől az évtől már 10 különféle kategóriában történtek jelölések és hirdettek győzteseket, mint az év kiválasztottjai. Nálunk mindegyikről talál részletes tájékoztatót.

A 2016-os év további megválasztott növényei és állatai és egyebei ide kattintva érhetők el.

Képek:flickr,wikimedia

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük