Éta Aquarida meteorraj 2023

Az Éta Aquarida meteorraj 2023-ban április 20-a körül érkezik és körülbelül egy hónapon keresztül tartózkodik földközelben.
A tűzijáték csúcspontja 2023. május 4-5-6-án lesz.

eta aquarida meteorraj
Meteorraj az éjszakai égbolton, kép:wikipedia

Ez a meteorraj már nagyon régóta ismert, mert az egyik leglátványosabb csillaghullást produkálja, ráadásul éves rendszerességgel mindig hasonló időpontban jelenik meg. Ősidők óta számon tartják érkezését.

Évmilliós vándorútját járva a korábbi évekhez hasonlóan 2023-ben is menetrendszerű pontossággal érkezik hozzánk.

Joggal nevezhetjük az Éta Aquaridát az év meteoresőjének.

A jól ismert Halley-üstökös törmeléke és annak ellenére, hogy a Halley csak 75 évente látogat meg minket, hátrahagyott porszemcséi minden évben látványos hullócsillag dzsemborit produkálnak a csillaghullás szerelmeseinek nagy örömére

Az Éta Aquaridák (Eta Aquarids) leghevesebb időszakában, ami idén május 4-5-6-ra fog esni, gyönyörű látványban lehet részünk. Szerencsés esetben kétpercenként is megcsodálhatjuk az égbolton végigsuhanó izzó égi vándorokat, azaz óránként akár 30 hullócsillag szánthatja keresztül az égboltot.

A meteoreső a nevét onnan kapta, hogy a raj radiánsa az Eta Aqarii csillaghoz esik legközelebb.

( Radiánsnak az égbolt azon részét nevezik, ahonnan a hullócsillagok látszólag elindulnak.Ez a terület a látszólagos kiinduló pontjuk.)

Ez az együttállás, egybeesés persze véletlen, hiszen az Eta Aquarii csillag – amely a vízöntő csillagkép felső, északi pontjánál van az úgynevezett kancsó részben – 168 fényév távolságból pislákol felénk.
Az Éta Aquarida (Eta Aquarids) meteorraj törmelékei viszont egészen közel, kb.100 km-es magasságban izzanak el.

Minél magasabban van az égbolton az a bizonyos radiáns annál több hullócsillagot láthatunk.
Jelen esetben a radiáns csak éjfél után 1-2 órával fog a látóhatár fölé emelkedni és napkelte előtt lesz a legmagasabban.

A 2023. május 5-i telihold közelsége miatt nem lesz  koromsötét  az éjszakai égbolt, így sajnos nem biztos, hogy ideális hátteret fog biztosítani a pompás égi előadáshoz.
A csillaglesőket fogadó látvány azonban így is maradandó élmény lesz.

Az égbolton az aquarius (vízöntő) csillagképből fognak előbukkanni az égboltot felszántó tűzgolyók.
A vízöntő csillagképet és ezzel a színpadot úgy találjuk meg, ha kelet- délkeleti irányba tekintünk kb. 10-20 fokos magasságban.
(Tehát csak kicsivel a horizont fölé.)

 
Figyelem, az előadás sűrűje csak hajnalban kezdődik.
Két órától kezdve érdemes elfoglalni a páholyt némi elemózsiával, mert a műsor pirkadatig tart.

Megfigyelésükhöz semmiféle segédeszközre nem lesz szükség, de az erősen megvilágított és fényszennyezett városi környezet helyett, ha tehetjük inkább valamilyen sötétebb helyet válasszunk a megfigyelés bázisául.

A látható jelenség hátterében az áll, hogy amikor a meteorfelhő törmelékdarabkái elérik a Föld atmoszféráját, a légkörben található sűrűbb közeg részecskéinek ütköznek. A súrlódás miatt anyaguk akár 1000 Celsius-fok fölé is felhevül és izzani valamint darabolódni kezd. Ez a oka, hogy az égen gyorsan áthaladó szemcse útja mentén fénycsíkot húz. A jelenség csak  rövid ideig, néhány tizedmásodpercig látható, közben a törmelék anyaga elfogy, és az aprócska meteor, avagy hullócsillag semmivé foszlik és kialszik.

Ha esetleg elmulasztottad az égi tűzijáték megtekintését, akkor sem kell aggódni, mivel idén még több látványos csillaghullásra számíthatunk. A nyár végén érkező Perseidák meteorraj és az őszi Orionidák még bőven kárpótolhatnak bennünket. A kék betűs részekre kattintva mindkettőről bővebben is olvashattok.

Elkészült az egész évet átölelő csillaghullás naptárunk is.


(Ez a mű a CC-BY 4.0 nemzetközi licencnek megfelelően, permalinkes – adott cikkre mutató – forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük