Az Év hala 2016, Év vadvirága 2016.

Az év vadvirága 2016, és az év hala 2016 verseny véget ért. Megvannak a győztesek

Az év hala 2016-ban: a COMPÓ.

 év hala 2016

Compó

A compó(Tinca tinca) mellett a selymes durbincs és a márna versengett az év hala címért. A szavazatok 58%-át szerezte meg a győztes, így esélyt sem adott a másik kettőnek.

A compó hazai vizeink egyik legritkábban látott őshonos hala. Pedig régi korokból származó népies elnevezései – haldoktor, cigányhal, doktorhal, aranyos- jól jelzik, hogy egykor igen népszerű hal volt, bőséges állománnyal a hazai vizekben. Jól bírja és kedveli az oxigénszegény lápos, mocsaras pangóvízeket. Jelenleg a Tisza-tó neveli a legbővebb állományát, de más tavainkban is fellelhető. Testét síkos nyálkaréteg borítja, ami a népi hiedelem szerint gyógyító hatású. Aki egyszer testközelből is megcsodálta semmi mással össze nem téveszthető óarany színű testét, az örökre emlékezni fog rá. Kiváló gasztronómiai alapanyag. Húsa a ponytyéhoz hasonlítható, de annál egy kicsit tömörebb. Erős jellegzetes íze ősi vérvonalának köszönhető, még soha nem „nemesítették”.

Ha nem ismered ezt a nemes halat, érdemes egy kicsit alaposabban is megismerkedni vele. Kezdetnek például  itt olvashatsz róla bővebben.

Az év vadvirága 2016-ban: a MOCSÁRI KOCKÁSLILIOM.

év vadvirága 2016

Mocsári kockásliliom

Az igen népes 151 jelöltből végül a nagyrészük lemorzsolódott, és a végső körben már csak  négy növény versenyzett a 2016 év vadvirága kitüntető címért. A Magyar Természettudományi Múzeum által szervezett megmérettetésre összesen 1260 szavazat érkezett. A négy jelölt közül a mocsári kockásliliom (Fritillaria meleaagris) kapta a legtöbb, szám szerint 503 szavazatot (40%). A második helyen végzett a nagyezerjófű (Dictamnus albus), harmadik lett a turbánliliom (Lilium martagon) és végül negyedik helyen a medvehagyma (Allium ursinum) zárta a sort.

Sajnos ezt az egykor számtalan helyen virágzó gyönyörű liliomot mára már csak szórványosan lehet megtalálni, és sok helyen pedig egyenesen a kihalás fenyegeti.

A mocsári kockásliliom Magyarországon védett növény, eszmei értéke 50.000,- Ft

Itt olvashatsz a verseny eredményéről bővebben.

Nem mindenki tudja, hogy ettől az évtől már 10 különböző katágóriában történtek jelölések és születtek győztesek mint az év kiválasztottjai. Nálunk mindegyikről találnak beszámolót.

A 2016 év további kiválasztottjait, növényeket, állatokat és egyebeket IDE kattintva tekinthetik meg.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük