2023. év élőlényei, állatai, növényei – választott fajai

2023. év élőlényei, fajai, növényei, állatai és egyebei választásokról, a szavazásban résztvevő fajokról és a győztesekről olvashattok összefoglalót ebben a folyamatosan frissülő cikkben.
Ezen kívül megtalálható írásunkban a fajok 2023. évre vonatkozó versenyeinek részletes beszámolóihoz elvezető kattintható hivatkozások is.

A megelőző években kedvelté vált gyakorlatunknak megfelelően idén is beszámoltunk, illetve folyamatosan beszámolunk szinte az összes fontosabb “év valamije” versenyről és a győztesekről.
Tesszük ezt azért is, mert fontosnak gondoljuk természeti környezetünk értékeinek mind szélesebb körben történő híresztelését.

Természetkedvelő, környezettudatos olvasóinknak is azt láthatják, hogy szerencsére minden évben egyre több embert tudnak mozgósítani ezek a nemes versenyek.
Ezeknek a jellemzően ma már az online térben zajló szavazásoknak, versenyeknek ugyanis nem csak az a kizárólagos vagy elsődleges céljuk, hogy legyen egy “év valamije” győztes a meghirdetett kategóriában.

Az elnyerhető cím igazából csak emeli a versengő fajok ismertségének szintjét.
A cím a történetnek az a része, ami sikeresen felkelti és vonzza az affinitással rendelkezők figyelmét, emeli aktivitási szintjüket.

Ezt támogatja a győztesek köré szerveződő, teljes évben zajló ismeretterjesztő esemény sorozat.
Ez teszi lehetővé, hogy egy teljes éven keresztül folyamatosan napirenden maradjon a természet egy-egy kiválasztott szereplője
.

2023 év élőlényei
2023. év élőlényei és választott fajai a környezettudatos gondolkodás hírvivői

A legfontosabb célja minden ilyen széles kört célzó akciónak az, hogy az adott terület élőlényeit, növényeit és kapcsolódó természeti környezetüket mind szélesebb körben népszerűsítsék és ismertté tegyék.

Az ismeretterjesztés kapcsán a tudás növekedése ugyanis nagyban hozzájárul a környezettudatos viselkedés fejlődéséhez.
Főleg akkor, ha ez már igen korán, lehetőleg már gyerekkortól megtörténik.

Ilyenkor ugyanis – képletesen szólva – egy olyan “csodaszemüveget” kapnak a gyerekek, amin keresztül másfajta értelmet nyer az ember-természet kapcsolat.
Erre pedig azért van nagyon nagy szükség, mert a 21.század egyik legnagyobb kihívása az emberi faj létezésének alapjait biztosító természeti környezet rehabilitálása és a még nem sérült területek megóvása.
Nem csak fizikai értelemben, hanem a mindennapi közgondolkodás szintjén is.
Olyan önkéntes küldetés ez, amely környezetünk megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet, a benne élő fajok bemutatásán keresztül.

A természetkárosítás – akár – katasztrofális hatásait, a felmelegedés kellős közepének amúgy is terhelő hatásai mellett bűn lenne tovább fokozni.
A korábbi hibákat fel kell ismerni, hatásait tudomásul kell venni és mielőbb kiküszöbölni.
Az emberi faj nem választható el attól a természeti környezettől, amiben él.
A természet egyensúlyra törekvő alapvetésébe nem lehet korlátlanul beavatkozni, mert akkor ez a komplex rendszer, az ökoszisztéma felborul és sok más faj mellett az emberi faj megmaradása is komoly kihívásokkal kerül szembe.
Fontos, hogy ezt minél többen megértsék.
Ezt is szolgálják a maguk eszközeivel az év fajai versenyek.

Mi is évek óta, elkötelezetten és örömmel veszünk részt az ilyen fajta küldetésekben és a magunk szerény eszközeivel – publikációkkal – igyekszünk is ezt a hasznos ügyet kellően támogatni.

Ennek a jó és társadalmilag hasznos ügynek a kitartó hívei között érdemes néhány szereplőt kiemelten is megemlíteni, az összes többi szervező elismerése mellett.

Az első a sorban a Magyar Természettudományi Múzeum szakember gárdája, amely évek óta több választáshoz is biztosítja a hiteles szakmai hátteret és szervezési támogatást.

Szintén ilyen főszereplő a közösségi oldalakon is igen aktív Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely a madárvilág hazai népszerűsítésének elkötelezett szervezete.
Ők a madarak mellett évről évre más állatfajok megismertetésében is aktívan részt vesznek. Környezettünkkel összefüggő szemléletformáló tevékenységük példamutató.
Igazán jó példával szolgálnak minden hasonló hazai törekvésnek.

De említhetnénk az Országos Erdészeti Egyesületet amely 27 évvel ezelőtt, úttörőként indította el az első szavazásos választást, így népszerűsítve hazai fa-kincsünket.
Sokat tesznek a népszerűsítésért a Magyar Biológiai Társaság és az Ökotárs Alapítvány szakemberei is.

Most pedig nézzük a 2023. év választott fajait.

2023 év élőlényei, állatai, növényei, választott fajai

A felsorolásban szereplő versenyek egy részéről korábban már hosszabb írás formájában beszámoltunk.
Rövid időn belül az összes itt megnevezett fajról/választásról születik majd írás.

Ez alól csak az év emlőse, az év hüllője illetve illetve az év kétéltűje képez kivételt.
Ezeket az állatokat ugyanis nem szavazásos formában választják, hanem – természettel foglalkozó szakemberek – minden évben kijelölik.
A növények közül az év gyógynövényét is hasonló elvek alapján jelölik ki.

Év emlőse például minden évben van, de az év hüllője és az év kétéltűje évente váltakozva jelenik meg.
2023-re például év kétéltűjét választanak.

Bár a kijelölés mögött nincs nagy létszámú szavazó bázis, de mindig olyan állatokat választanak, amik valóban megkülönböztetett figyelemre méltóak.

A 2023. évre szóló választások győzteseit az alábbiakban soroljuk fel, aminek legfontosabb céljait így foglalnánk össze.

Azért szeretjük évről évre egy helyen, összefoglaló jelleggel bemutatni a győzteseket, mert bár különböző területeket képviselnek, a különböző versenyekben elfoglalt helyük – területükön ők az év választott fajai – össze is kapcsolja őket.

Másrészt pedig egy olyan központi elindulási pontot szerettünk volna létrehozni, ahonnan bármelyik verseny részletes leírása a vonatkozó hivatkozásokkal egyetlen kattintással elérhető.

Ezt azért is tartjuk fontosnak, mert így a 2023 év élőlényei versenyek győztes fajain kívül a többi dobogóra érdemes jelöltről is olvasható nálunk ismertető.
Így legalább ők is az érdeklődők látótávolságán belül maradnak.

Az alábbi listát úgy állítottuk össze, hogy valamely kategória győztesére történő kattintással eljuthatunk az adott verseny részletesebb leírásához.

Az év emlőse és az év kétéltűje esetében – szavazásos verseny híján – ellenőrzött Wikipédia leírásukhoz, illetve az év gyógynövénye esetében az erre dedikált weboldalhoz.
A kék betűs részek jelzik a már létező cikket, hivatkozást, de folyamatosan megjelenő összefoglalóink nyomán rövidesen az összes kékre változik majd.

2023. évre választott fajok:

A 2023. év fajai választások lassan véget érnek.
Beszámolóinkat természetesen a továbbiakban is folytatjuk és írunk majd az ezután zajló “év faja” versenyekről is.

Ha kíváncsi vagy, hogy ezt megelőzően történt választásokon milyen eredmények születtek, olvasd el a korábbi évek választott fajairól szóló írásunkat a kék részre kattintva.

Ja, és tudod…
Ne szemetelj és vigyázz természeti környezetedre!


(Ez az írás a CC-BY 4.O nemzetközi licencnek megfelelően, permalinkes – kattintható és adott cikkre mutató – forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük