2022 év élőlényei, választott fajai, állatai és növényei

2022 év élőlényei, növényei, állatai és egyéb választásokról, szavazásokról, a versenyben résztvevő fajokról és a győztesekről olvashattok tájékoztatót ebben a folyamatosan frissülő írásban.
Ezen felül megtalálhatók írásunkban a fajok 2022. évre vonatkozó versenyeinek részletes beszámolóihoz elvezető kattintható linkek is.

FRISSÍTÉS: Megjelent a 2023. év választott fajairól szóló írásunk, aminek eléréséhez cikkünk végén találnak kattintható linket.

A korábbi években népszerűvé vált gyakorlatunknak megfelelően idén is beszámoltunk, illetve folyamatosan beszámolunk szinte az összes fontosabb “év valamije” versenyről és szavazásról.
Tesszük ezt azért is, mert fontosnak gondoljuk természeti környezetünk értékeinek mind szélesebb körben történő híresztelését.

Természetkedvelő, környezettudatos olvasóinknak is tapasztalhatják, hogy szerencsére minden évben egyre több embert tudnak mozgósítani ezek a nemes megmérettetések.
Ezeknek az online térben zajló szavazásoknak, versenyeknek ugyanis nem csak az a kizárólagos vagy elsődleges céljuk, hogy legyen egy “év valamije” győztes a meghirdetett kategóriában.

Sőt, akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy az elnyerhető cím nem más, csak az a bizonyos csábító méz a madzagon.
Ez csak a történetnek az a része, ami sikeresen felkelti és vonzza a nagyérdemű publikum figyelmét, emeli aktivitási szintjét.
Ami lehetővé teszi, hogy egy teljes éven keresztül folyamatosan napirenden maradjon a természet egy-egy kiválasztott szereplője.

2022 év élőlényei - fajai
2022 év élőlényei, választott fajai, állatai és növényei

A legfontosabb célja minden ilyen széles kört célzó akciónak az, hogy az adott terület élőlényeit, növényeit és kapcsolódó természeti környezetüket mind szélesebb körben népszerűsítsék és ismertté tegyék.

A megismerés és tudás növekedése ugyanis nagyban hozzájárul a belső indíttatásból fakadó környezettudatos viselkedés fejlődéséhez.
Főleg akkor, ha ez már gyerekkortól megtörténik.

Ilyenkor ugyanis – képletesen szólva – egy olyan “varázsszemüveget” kapnak a gyerkőcök, amin keresztül másfajta értelmet nyer az ember-természet kapcsolat.
Erre pedig azért van nagyon nagy szükség, mert a 21.század egyik legnagyobb kihívása az emberi faj létezésének alapjait biztosító természeti környezet rehabilitálása.
Nem csak fizikai értelemben, hanem a mindennapi közgondolkodás szintjén is.
Egyfajta önkéntes küldetés ez, amely környezetünk megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet, a benne élő fajok bemutatásán keresztül.

A természetkárosítás – akár – katasztrofális hatásait így egy világjárvány kellős közepén talán nem is kell különösebben magyarázni.
A korábbi hibákat el kell ismerni, hatásait tudomásul kell venni és mielőbb kiküszöbölni.
Az ember nem választható el a természeti környezetétől, amiben él.
A természet egyensúlyra törekvő alapvetésébe nem lehet korlátlanul beavatkozni, mert akkor ez a komplex rendszer, az ökoszisztéma felborul és sok más faj mellett az emberi faj megmaradása is komoly kihívásokkal kerül szembe.
Fontos, hogy ezt minél többen megértsék.
Ezt is szolgálják az év fajai versenyek.

Mi is évek óta, elkötelezetten és örömmel veszünk részt az ilyen fajta küldetésekben és a magunk szerény eszközeivel – publikálásukkal – igyekszünk is ezt a jó ügyet kellően támogatni.

Ennek a jó és társadalmilag hasznos ügynek a kitartó hívei között érdemes néhány szereplőt kiemelten is említeni, az összes többi szervező elismerése mellett.

Az első a sorban a Magyar Természettudományi Múzeum szakember gárdája, amely évek óta több választáshoz is biztosítja a hiteles szakmai hátteret, gyakorlati keretet és szervezési támogatást.

Szintén ilyen főszereplő a közösségi oldalakon is igen aktív Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely a madárvilág itthoni népszerűsítésének elkötelezett szervezete.
Ők a madarak mellett évről évre más állatfajok megismertetésében is aktívan részt vesznek. Igényes szemléletformáló tevékenységük példamutató.
Igazán jó példával szolgálnak minden hasonló hazai törekvésnek.

De említhetnénk az Országos Erdészeti Egyesületet amely 25 évvel ezelőtt, úttörőként indította el az első szavazásos választást, így népszerűsítve hazai fa-kincsünket.
Sokat tesznek a népszerűsítésért a Magyar Biológiai Társaság szakemberei is.

Most pedig térjünk rá a 2022. év választott fajaira.

2022 év élőlényei, állatai, növényei, választott fajai:

A felsorolásban szereplő versenyek többségéről korábban már hosszabb írás formájában beszámoltunk.
Folyamatosan haladva az összes itt megnevezett fajról/választásról születik majd írás.

Ez alól csak az év emlőse az év hüllője és az év kétéltűje képez kivételt.
Ezeket az állatokat ugyanis évről-évre nem választják, hanem – természettel foglalkozó szakemberek – minden évben kijelölik.
A növények közül az év gyógynövényét is kijelölik.

Év emlőse például minden évben van, de az év hüllője és az év kétéltűje évente váltakozva jelenik meg.
2022-re például év hüllőjét választanak.

Mentségükre szolgáljon, hogy mindig olyan állatokat választanak, amik valóban megkülönböztetett figyelemre méltóak.

A 2022. évre szóló választások győzteseit az alábbiakban soroljuk fel, aminek legfontosabb céljait így summáznánk.

Azért szeretnénk egy helyen, összefoglaló jelleggel bemutatni a győzteseket, mert bár nagyon különböző területeket képviselnek, a különböző versengésekben elfoglalt helyük – területükön ők az év választott fajai – össze is kapcsolja őket.

Másrészt pedig egy olyan központi elindulási pontot szerettünk volna létrehozni, ahonnan bármelyik verseny részletes leírása a vonatkozó hivatkozásokkal egyetlen kattintással elérhető.

Ezt azért is tartjuk fontosnak, mert így a 2022 év élőlényei versenyek győztes fajain kívül a többi dobogóra érdemes jelöltről is olvasható nálunk ismertető.
Így legalább a potenciális érdeklődők látótávolságán belül maradnak.

Az alábbi listát úgy állítottuk össze, hogy valamely kategória győztesére történő kattintással eljuthatunk az adott verseny részletesebb leírásához.

Az év emlőse és az év kétéltűje esetében – verseny híján – ellenőrzött Wikipédia leírásukhoz, illetve az év gyógynövénye esetében az erre dedikált weboldalhoz.
A kék betűs részek jelzik a már létező cikket, hivatkozást, de folyamatosan megjelenő írásaink nyomán rövidesen az összes kékre változik majd. (Már mind bekékült.)

2022. év választott fajai

A 2022. év fajai szavazások lassan véget érnek.
Beszámolóinkat természetesen továbbra is folytatjuk és írunk majd az ezután zajló “év faja” versenyekről is.

Ha kíváncsi vagy, hogy a tavalyi választásokon milyen eredmények születtek, olvasd el a korábbi évek választott fajairól szóló írásunkat a kék részre kattintva.

Ja, és tudod…!
Ne szemetelj és vigyázz természeti környezetedre!

FRISSÍTÉS: Megjelent a 2023. év választott élőlényei, fajai témájú összefoglaló írásunk, amit a kék betűs részre kattintva közvetlenül elérhetnek.


(Ez az írás a CC-BY 4.O nemzetközi licencnek megfelelően, permalinkes – kattintható és adott cikkre mutató – forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük