2021 év élőlényei, állatai és növényei

2021 év élőlényei, növényei, állatai és egyebei választásokról, a versenyben résztvevő fajokról és a győztesekről olvashattok tájékoztatót ebben a folyamatosan frissülő írásban.
Ezen felül megtaláljátok írásunkban a 2021. évre vonatkozó versenyek részletes beszámolóihoz elvezető kattintható linkeket is.

A korábbi években folytatott gyakorlatunknak megfelelően idén is beszámoltunk, illetve folyamatosan beszámolunk szinte az összes fontosabb “év valamije” vetélkedésről és szavazásról.
Azért tesszük ezt, mert fontosnak gondoljuk természeti környezetünk értékeinek mind szélesebb körben történő híresztelését.

2021 év élőlényei
2021. év választott fajait népszerűsítjük ebben az évben

Természetkedvelő, környezettudatos olvasóinknak is tapasztalhatják, hogy minden évben egyre több embert tudnak mozgósítani ezek a nemes megmérettetések.
Ezeknek az online térben zajló szavazásoknak, versenyeknek ugyanis nem az a kizárólagos vagy elsődleges céljuk, hogy legyen egy “év valamije” győztes a meghirdetett kategóriában.

Sőt, akár azt is mondhatnánk, hogy az elnyerhető cím csak az a bizonyos csábító méz a madzagon.

Ez csak a történetnek az a része, ami sikeresen felkelti és vonzza a publikum figyelmét, emeli aktivitási szintjét.

A legfontosabb célja minden ilyen széles kört célzó akciónak az, hogy az adott terület élőlényeit, növényeit és természeti környezetüket mind szélesebb körben népszerűsítsék és ismertté tegyék.

A tudás növelése ugyanis nagyban hozzájárul a belső indíttatásból fakadó környezettudatos viselkedés fejlődéséhez.
Főleg akkor, ha ez már gyerekkortól megtörténik.
Ilyenkor ugyanis – képletesen szólva – egy olyan „varázsszemüveget” kapnak a lurkók, amin keresztül másfajta értelmet nyer az ember-természet kapcsolat.
Erre pedig azért van nagyon nagy szükség, mert a 21.század egyik legnagyobb kihívása az emberi faj létezésének alapjait biztosító természeti környezet rehabilitálása.
Nem csak fizikai értelemben, hanem a mindennapi közgondolkodás szintjén is.
Egyfajta önkéntes küldetés ez, amely környezetünk megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet, a benne élő fajok bemutatásán keresztül.

Mi is évek óta, elkötelezetten és örömmel veszünk részt az ilyen fajta küldetésekben és a magunk szerény eszközeivel – publikálásukkal – igyekszünk is ezt a jó ügyet kellően támogatni.

Ennek a jó és társadalmilag hasznos ügynek a kitartó hívei között néhány szereplőt érdemes kiemelten is említeni, az összes többi szervező elismerése mellett.

Az első a Magyar Természettudományi Múzeum szakember gárdája, amely évek óta több választáshoz is biztosítja a kellő szakmai hátteret, gyakorlati keretet és szervezési támogatást.

Szintén ilyen főszereplő a közösségi oldalakon is igen aktív Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely a madárvilág hazai népszerűsítésének elkötelezett szervezete.
Ők a madarak mellett évről évre más állatfajok ismertté tételében is aktívan részt vesznek. Szemléletformáló tevékenységük példamutató.
Igazán jó példával szolgálnak minden hasonló hazai törekvésnek.

Itt említhetjük a sorban az Országos Erdészeti Egyesületet amely 25 évvel ezelőtt, úttörőként indította el az első szavazásos választást, így népszerűsítve hazai fa-kincsünket.
Szintén sokat tesznek a népszerűsítésért a Magyar Biológiai Társaság szakemberei.

Most pedig térjünk rá a 2021. év kiválasztottjaira.

2021 év élőlényei, állatai, növényei és egyebei:

A felsorolásban szereplő versenyek többségéről korábban már hosszabb írás formájában beszámoltunk.
Folyamatosan haladva az összes itt megnevezett fajról/választásról születik majd írás.

Ez alól csak az év emlőse az év hüllője és az év kétéltűje képez kivételt.
Ezeket az állatokat ugyanis évről-évre nem választják, hanem – természettel foglalkozó szakemberek – minden évben kijelölik.

Év emlőse például minden évben van, de az év hüllője és az év kétéltűje évente váltakozva jelenik meg.
2021-re például év kétéltűjét választanak.

Mentségükre szolgáljon, hogy mindig olyan állatokat választanak, amik valóban megkülönböztetett figyelemre méltóak.

A 2021. évre szóló versenyek győzteseit az alábbiakban soroljuk fel, aminek legfontosabb céljait így foglalhatnánk össze.

Azért szeretnénk egy helyen, összefoglaló jelleggel bemutatni a győzteseket, mert bár nagyon különböző területeket képviselnek, a különböző versengésekben elfoglalt helyük – területükön ők az év választott fajai – össze is kapcsolja őket.

Másrészt pedig egy olyan központi elindulási pontot szerettünk volna létrehozni, ahonnan bármelyik verseny részletes leírása a vonatkozó hivatkozásokkal egyetlen kattintással elérhető.

Ezt azért is tartjuk fontosnak, mert így a 2021 év élőlényei versenyek győztesein kívül a többi dobogóra érdemes jelöltről is olvasható nálunk ismertető.
Így legalább a potenciális érdeklődők látótávolságán belül maradnak.

Az alábbi listát úgy állítottuk össze, hogy valamely kategória győztesére történő kattintással eljuthatunk az adott verseny részletesebb leírásához.

Az év emlőse és az év kétéltűje esetében – verseny híján – hiteles Wikipédia leírásukhoz.

A kék betűs részek jelzik a már létező hivatkozást, de folyamatosan megjelenő írásaink nyomán rövidesen az összes kékre változik majd.

 1. 2021 év madara a cigánycsuk
 2. 2021 év hala a jászkeszeg
 3. 2021 év rovara a kacsafarkú szender
 4. 2021 év vadvirága a vetési konkoly
 5. 2021 év fája a lisztes berkenye
 6. 2021 év gombája az óriás bocskorosgomba
 7. 2021 év kétéltűje a zöld varangy
 8. 2021 év emlőse a hermelin
 9. 2021 év ásványa választás a járványhelyzet miatt elmaradt és az előző évi győztes elmaradt népszerűsítését pótolják a szervezők
 10. 2021 év egyedi fája a mélykúti templomdombi júdásfa
 11. 2021 év ősmaradványa választás a járványhelyzet miatt elmaradt és az előző évi győztes elmaradt népszerűsítését pótolják a szervezők

A 2021. év fajai szavazások lassan véget érnek.
Beszámolóinkat természetesen továbbra is folytatjuk és írunk majd az ezután zajló “év valamije” versenyekről is.

Ha kíváncsi vagy, hogy a tavalyi választásokon milyen eredmények születtek, olvasd el a 2020. év élőlényei, növényei, állatai és egyebei című írásunkat a kék részre kattintva.

Ja, és ugye nem felejted el…
Ne szemetelj és vigyázz természeti környezetedre!


Ez a mű a CC-BY 4.O nemzetközi licencnek megfelelően, permalinkes – kattintható és adott cikkre mutató – forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük