2020 év élőlényei, növényei, állatai és egyebek

2020 év élőlényei, növényei, állatai és egyebei választásokról, a vetélkedések résztvevőiről és a győztesekről olvashattok tájékoztatót ebben a folyamatosan frissülő írásban.
Ezen felül itt találhatjátok írásunkban a 2020. évre vonatkozó versenyek részletes beszámolóihoz elvezető kattintható linkeket is.

A korábbi évek hagyományát folytatva idén is beszámoltunk, illetve folyamatosan beszámolunk szinte az összes “év valamije” versenyről és szavazásról.
Tesszük ezt azért, mert fontosnak gondoljuk természeti környezetünk értékeinek mind szélesebb körben történő híresztelését.

2020 év élőlényei
2020 év élőlényei, választott fajai között szerepel, az év emlőseként a vidra

Természetkedvelő, környezettudatos olvasóinknak is jó látniuk, hogy évről évre egyre több embert tudnak mozgósítani ezek a nemes megmérettetések.
Ezeknek a főleg online zajló szavazásoknak, versenyeknek ugyanis nem csak az az elsődleges céljuk, hogy legyen egy “év valamije” győztes a kiválasztott kategóriában.

Sőt, akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy az elnyerhető cím csak az a bizonyos méz a madzagon.

Ez az a bizonyos apropó, ami sikeresen felkelti és vonzza a figyelmet.

A legfontosabb célja minden ilyen széles kört célzó akciónak az, hogy az adott terület élőlényeit, növényeit és természeti környezetüket mind szélesebb körben népszerűsítsék és ismertté tegyék.

A tudás növelése ugyanis nagyban hozzájárul a belső indíttatásból fakadó környezettudatos viselkedés fejlődéséhez.
Egyfajta önkéntes küldetés ez, amely környezetünk megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet, a benne élők bemutatásán keresztül.

Mi is évek óta, felhőtlen örömmel veszünk részt az ilyen küldetésekben és a magunk szerény eszközeivel – publikálásukkal – igyekszünk is ezt a jó ügyet kellően támogatni.

Ennek a jó ügynek a kitartó hívei között két szereplőt érdemes kiemelten is említeni, az összes többi szervező elismerése mellett.

Az első a Magyar Természettudományi Múzeum gárdája, amely évek óta több választáshoz is biztosítja a kellő tekintélyű szakmai hátteret, gyakorlati keretet és szervezési támogatást.

A második pedig a közösségi oldalakon is igen aktív Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely a hazai madarak népszerűsítésének kiváló szervezete.
Ők a madarak felkarolása mellett évről évre más állatfajok ismertté tételében is aktívan részt vesznek.
Igazán jó példával szolgálnak minden hasonló hazai törekvésnek.

Most pedig térjünk rá a 2020. év kiválasztottjaira.

2020 év élőlényei, állatai, növényei és egyebei:

A felsorolásban szereplő versenyek nagy többségéről korábban már terjedelmesebb cikkben beszámoltunk,vagy rövidesen be fogunk számolni.

Ez alól csak az év emlőse az év hüllője és az év kétéltűje képez kivételt.
Ezeket az állatokat ugyanis nem választják, hanem – természettel foglalkozó szakemberek – minden évben kijelölik.

Év emlőse minden évben van, de az év hüllője és az év kétéltűje évente váltakozva jelenik meg.
2020-ra például év hüllőjét választottak.

Mentségükre szolgáljon, hogy mindig olyan állatokat választanak, amik valóban megkülönböztetett figyelemre méltóak.

A 2020. évre szóló versenyek győzteseit az alábbiakban soroljuk fel, aminek két fontos célja is van.

Egyfelől szerettük volna egy helyen, összefoglaló jelleggel bemutatni a győzteseket, mert bár nagyon különböző területeket képviselnek, a különböző versengésekben elfoglalt helyük – területükön ők az év választottjai – össze is kapcsolja őket.

Másfelől pedig egy olyan központi elindulási pontot szerettünk volna létrehozni, ahonnan bármelyik verseny részletes leírása a vonatkozó hivatkozásokkal, egyetlen kattintással könnyen elérhető.

Ezt azért is tartjuk fontosnak, mert így a 2020 év élőlényei versenyek győztesein kívül a többi dobogóra érdemes jelöltről is olvasható nálunk ismertető, így látótávolságon belül maradnak.

Az alábbi listát úgy állítottuk össze, hogy valamely kategória győztesére történő kattintással eljuthatunk az adott verseny részletesebb leírásához.

Az év emlőse és az év hüllője esetében – verseny híján – a részletes Wikipédia leírásukhoz.

A kék betűs részek jelzik a már létező hivatkozást, de folyamatosan megjelenő írásaink nyomán rövidesen az összes „bekékül” majd.

 1. 2020 év madara az erdei fülesbagoly
 2. 2020 év hala a süllő
 3. 2020 év rovara a tavaszi álganéjtúró
 4. 2020 év vadvirága a nemes májvirág
 5. 2020 év fája a tatár juhar
 6. 2020 év gombája a csoportos csészegomba
 7. 2020 év hüllője a keresztes vipera
 8. 2020 év emlőse a vidra
 9. 2020 év ásványa a turmalin
 10. 2020 év ősmaradványa az óriásfogú cápa – Megalodon
 11. 2020 év egyedi fája a kaposvári Szabadságfa(tölgyfa)

A 2020. év növényei, állatai és egyebei szavazások, versenyek lezárulta után a beszámolóinkat természetesen továbbra is folytatjuk és írunk majd a soron következő év „év valamije” vetélkedések részleteiről is.
Frissítés: Már megjelentek a 2021. év választott fajai is összefoglalva.

Ha kíváncsi vagy, hogy az elmúlt évi választásokon milyen eredmények születtek, olvasd el a 2019. év élőlényei, növényei, állatai és egyebei című írásunkat a kék részre kattintva.


Ja, és még valami nagyon fontos…
Ne szemetelj és vigyázz a természeti környezetedre! 🙂


Ez a mű a CC-BY 4.O nemzetközi licencnek megfelelően, permalinkes – kattintható és adott cikkre mutató – forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük