2019 év élőlényei, növényei, állatai és egyebei

2019 év élőlényei, növényei, állatai és egyebei választásokról és a vetélkedések győzteseiről olvashattok tájékoztatót ebben a folyamatosan frissülő írásban.
Ezen túlmenően itt találhatjátok benne a nemes versenyek részletes beszámolóihoz elvezető kattintható linkeket is.

Az előző évek szokásait követve idén is beszámoltunk illetve folyamatosan beszámolunk szinte az összes “év valamije” versenyről és szavazásról.
Tesszük ezt azért, mert fontosnak gondoljuk természeti környezetünk értékeinek híresztelését.
Természetkedvelő, környezettudatos olvasóinknak is jó látniuk, hogy évről évre egyre több embert tudnak mozgósítani ezek a nemes megmérettetések.

2019 év élőlényei

2019. év élőlényeinek egyike, az év kétéltűje, a kiválasztott foltos szalamandra

Ezeknek az online zajló szavazásoknak, versenyeknek ugyanis nem csak az a kizárólagos céljuk, hogy legyen egy “év valamije” győztes a kiválasztott kategóriában.
Sőt, fogalmazhatnánk úgy is, hogy ez csak az a bizonyos méz a madzagon.
Ez az, ami felkelti és vonzza a figyelmet.

A legfontosabb célja minden ilyen akciónak az, hogy az adott terület élőlényeit, növényeit és természeti környezetüket mind szélesebb körben népszerűsítsék és ismertté tegyék.
Egyfajta küldetés ez, amely természeti környezetünk megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet, a benne élők bemutatásán keresztül.
Mi is felhőtlen örömmel veszünk részt az ilyen küldetésekben és a magunk szerény eszközeivel – publikálásukkal – igyekszünk is ezt a jó ügyet kellően támogatni.

Ennek a jó ügynek a hívei között két szereplőt érdemes kiemelten is említeni, az összes többi szervező elismerése mellett.
Az első a Magyar Természettudományi Múzeum gárdája, amely évek óta több választáshoz is biztosítja a kellő tekintélyű szakmai hátteret, gyakorlati keretet és szervezési támogatást.

A második pedig a közösségi oldalakon is igen aktív Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, amely a hazai madarak népszerűsítésének kiváló szervezete.
Ők a madarak felkarolása mellett évről évre más állatfajok ismertté tételében is intenzíven részt vesznek.
Igazán jó példaként szolgálhatnak minden hasonló hazai törekvésnek.

Most pedig térjünk rá a 2019. év kiválasztottjaira.

2019 év élőlényei, állatai, növényei(és egyebei):

A felsorolásban szereplő versenyek majd mindegyikéről korábban már terjedelmesebb cikkben beszámoltunk,vagy rövidesen be fogunk számolni.

Ez alól csak az év emlőse és az év hüllője (év kétéltűje) képez kivételt.
Őket ugyanis nem választják, hanem – természettel foglalkozó szakemberek – kijelölik.
Év emlőse minden évben van, de az év hüllője és az év kétéltűje évente váltakozva jelenik meg.
Mentségükre szolgáljon, hogy mindig olyan állatokat választanak, amik valóban megkülönböztetett figyelemre méltóak.

Az idei évre szóló versenyek győzteseit az alábbiakban soroljuk fel, aminek két fontos célja is van.
Egyfelől szerettük volna egy helyen, összefoglaló jelleggel bemutatni a győzteseket, mert bár nagyon különböző területeket képviselnek, a versengésben elfoglalt helyük – területükön ők az év választottjai – össze is kapcsolja őket.
Másfelől pedig egy olyan központi elindulási pontot szerettünk volna létrehozni, ahonnan bármelyik verseny részletes leírása a vonatkozó hivatkozásokkal, egyetlen kattintással könnyen elérhető.

Ezt azért is tartjuk fontosnak, mert így a 2019 év élőlényei versenyek győztesein kívül a többi dobogós jelöltről is olvasható nálunk ismertető, így látótávolságon belül maradnak.
Az alábbi listát úgy állítottuk össze, hogy valamely kategória győztesére történő kattintással eljuthatunk az adott verseny részletesebb leírásához.
Az év emlőse és év hüllője esetében verseny híján a részletes Wikipédia leírásukhoz.
A kék betűs részek jelzik a már létező hivatkozást, de folyamatosan megjelenő írásaink nyomán rövidesen az összes „bekékül” majd.

2019. év madara a gólyatöcs
2019. év hala a vörösszárnyú keszeg
2019. év rovara a havasi cincér
2019. év vadvirága a magyar zergevirág
2019. év fája a sajmeggy
2019. év gombája a bronzos vargánya
2019. év kétéltűje a foltos szalamandra
2019. év emlőse az eurázsiai hiúz
2019. év ásványa a galenit
2019. év ősmaradványa a Komlosaurus carbonis
2019. év egyedi fája a havi-hegyi mandulafa

A 2019. év növényei, állatai és egyebei versenyek lezárulta után a beszámolóinkat természetesen továbbra is folytatjuk és írunk majd a soron következő év nemes vetélkedéseinek részleteiről is.

Már megjelent a 2020. év választott élőlényeit, fajait felsoroló összefoglaló írásunk is.

Ha kíváncsi vagy, hogy az elmúlt évi választásokon milyen eredmények születtek, olvasd el a 2018. év élőlényei, növényei, állatai és egyebei című írásunkat a kék részre kattintva.

Ja, és még valami fontos…ne szemetelj és vigyázz a természeti környezetedre! 🙂


(Ez a mű a CC-BY 4.O nemzetközi licencnek megfelelően, permalinkes – kattintható és adott cikkre mutató – forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük