Munkaszüneti napok 2020-ban, munkarend

Tervezhető munkaszüneti napok 2020-ban, a változó munkarend, ünnepnapok, munkanap áthelyezések és iskolai tanítási szünet időpontjai a 2020-as tanítási rendben, mobilbarát formában.
(Az oldal folyamatosan frissül mindaddig, amíg az összes vonatkozó rendelet meg nem jelenik.)

Jelenleg úgy tűnik, hogy várhatóan hat hosszú hétvége lesz 2020-ban. Pontosabban fogalmazva 5 hosszú hétvége biztosan lesz 2020-ban, mert péntekre vagy hétfőre esik az ünnepnap, és további egy hosszú hétvége pedig igen valószínű, mert csütörtökre esik az ünnepnap.
Frissítés: Igen, 6 hosszú hétvége lesz 2020-ban.
A korábbi évek tapasztalata pedig azt mutatja, hogy a keddre vagy csütörtökre eső munkaszüneti napok esetén a hosszú hétvégéhez szükséges plusz egy napot korábban mindig megadták előzetes ledolgozás mellett.
(Az ezt megelőző évben szerencsésebben estek az állami ünnepek, ünnepnapok az amúgy munkanapok valamelyikére, mert összesen 7 alkalommal pihenhettünk hosszabban. )

A pihenési lehetőségek hosszát illetően a megelőző évinél kevésbé rózsás a  helyzet.
Biztos, hogy 4 alkalommal lesz minimum három napos hosszú hétvége és nagyon valószínű, hogy 2 alkalommal négy napos hosszú hétvégén pihenhetünk.
Frissítés: 2020-ban 3 alkalommal lesz négy napos hosszú hétvége (húsvét, augusztus 20, karácsony) és 3 alkalommal három napos hosszú hétvége (május 1, pünkösd és október 23.)
A fentieken túl azt is gondoljuk, hogy a december 24-i szentestét a több hétvégére eső ünnep miatt talán 2020-ban is megadják – ledolgozás mellett – pihenőnapnak. Frissítés: Megadták. Ebben az estben sem változik azonban hosszú hétvégék száma.
2020-ban sajnos 2 alkalommal is hétvégére esik az ünnep így nem nyerünk velük többlet pihenési lehetőséget.
Az előzetes tervek szerinti ledolgozással és munkanap áthelyezéssel érintett napokat természetesen már most is jelezzük.

A korábbi években adott előrejelzéseink pontosnak bizonyultak és bízunk benne, hogy ez most sem fog változni. Persze a végleges hivatalos verzió, a 2020. évi munkaidő naptár, csak a tárgyévet megelőző év közepén várható nemzetgazdasági miniszteri rendeletből fog kiderülni. Frissítés: Megjelent, a dátumok véglegesek.
Addig is – korábbi gyakorlatunkkal egyezően – a feltételezett, de rendelettel még meg nem erősített információt zöld betűkkel jelezzük.

Ebben az írásban is követjük a korábbi évek során már bevált tervezési módszereinket, hogy minél korábban biztosítani tudjunk a távolabbi idősávba előre tekintő olvasóinknak egy olyan megbízható alapot, amelyet figyelembe vehetnek programjaik tervezéséhez.

munkaszüneti napok 2020

A cikk két részből áll.
Egy gyorsan áttekinthető felsorolásból és utána egy bővebb, részletesebb magyarázó részből.
Jelenleg az alábbi adatokat ismerjük:

Munkaszüneti napok 2020. évben – gyors áttekintése:

2020. január 1. szerda, Új Év első napja
2020. március 15. vasárnap, Nemzeti Ünnep
2020. április 10. péntek, Nagypéntek
2020. április 13. hétfő, Húsvét hétfő, 4 napos hosszú hétvége
2020. május 1. péntek, Munka Ünnepe, hosszú hétvége
2020. június 1. hétfő, Pünkösd hétfő, hosszú hétvége
2020. augusztus 20. csütörtök, Államalapítás Ünnepe, Nemzeti Ünnep, 4 napos hosszú hétvége
2020. október 23. péntek, 1956-os Forradalom Ünnepe, Nemzeti Ünnep, hosszú hétvége
2020. november 1. vasárnap, Mindenszentek napja
2020. december 24. csütörtök, Szenteste (ledolgozott pihenőnap)
2020. december 25-26. péntek és szombat, Karácsony , 4 napos hosszú hétvége
(2021. január 1. péntek, Új Év első napja)

A  2020. évi munkaszüneti napok körüli munkarend, ledolgozás és munkanap áthelyezés az alábbiak szerint alakul majd:

2020. augusztus 29. szombat, ledolgozás, áthelyezett munkanap – augusztus 21. péntek ledolgozott pihenőnap

2020. december 12. szombat, ledolgozás, áthelyezett munkanap – december 24. csütörtök ledolgozott pihenőnap

A munkanap -Mt 87. § (1)-  és pihenőnap vagy munkaszüneti nap -Mt 87. § (2)- pontos hivatalos meghatározása a kék betűs részekre kattintva érhető el.

2020. év iskolai tanítási szünet időpontjai összefoglaló:

téli szünet : 2019. december 21. – 2020. január 5.

tavaszi szünet: 2020. április 9. –  2020. április 14.

nyári szünet: 2020. június 16. – 2020. augusztus 31.

őszi szünet: 2020. október 23 – 2020. november 1.

téli szünet: 2020. december 19 – 2021. január 3.

A 2020. év első félévének iskolai szünetekre vonatkozó adatai, csak a 2019/20-as tanévre összeállított tanév rendje rendelet kihirdetése után lesznek elérhetőek. Erre várhatóan valamikor 2019. év tavaszának vége felé kerül majd sor.
Frissítés: Megjelent a Magyar Közlönyben a vonatkozó rendelet ( 11/2019 EMMI rendelet- A 2019/2020 tanév  rendjéről) így a  téli szünet a tavaszi szünet és a nyári szünet időpontjai is véglegesek.
Az őszi és téli szünetek időpontjai csak a 2020/21-es tanévre vonatkozó rendeletből fognak kiderülni. Ennek megjelenési ideje várhatóan 2020. év tavasza.
Frissítés: Megjelent a vonatkozó rendelet (27/2020. (VIII. 11.) EMMI rendelete a 2020/2021. tanév rendjéről) így minden időpont végleges.

Természetesen korábbi szokásunkhoz híven, ennél jóval korábban, már a tervezési időszakban is ellátjuk olvasóinkat hiteles forrásból származó hasznosítható információkkal, valamint a korábbi évek gyakorlatát figyelembe vevő előrejelzésekkel. Ezeket az adatokat a már ismert gyakorlat szerint folyamatosan aktualizáljuk, frissítjük  a munkaidő naptár végleges kihirdetéséig.

Munkaszüneti napok 2020 – bővebb leírása

Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a munkaszüneti napok 2020-ban nem fogják olyan bőséggel kényeztetni a dolgozókat, ahogy azt az előző évben tették. Összesen 6 hosszú hétvégénk lesz, ami alig több mint a fele a két évvel korábbinak. Azt feltételezve persze azt, hogy a korábbi évek gyakorlata szerint fog elkészülni az ünnepnapok körüli munkarendet szabályozó miniszteri rendelet és nem lesz semmilyen váratlan változás a korábban követett elvekben.

A 6 hosszú hétvége így oszlik majd meg:
– 3x lesz háromnapos hétvége: Május 1., Pünkösd, Október 23 .
– 3x lesz négynapos hétvége: Húsvét, Augusztus 20. és Karácsony

A kevesebb pihenéssel jár, hogy a hosszabb ünnepek oltárán, munkanap áthelyezés és előzetes ledolgozás miatt csak kevés hétvégi szabadnapot  veszítünk.
Szám szerin kettőt. Egyet augusztusban, egyet pedig decemberben.
Az áthelyezett munkanapok várható időpontjára jelenleg sajnos még csak tervezett előrejelzést tudunk nyújtani.
Frissítés: Véglegesek a dátumok.
Az azonban most is várható a korábbi évek gyakorlatából, hogy a ledolgozás napja mindig a megadott szabadnap előtt lesz.
Amint rendeletek vagy rendelet tervezetek alapján meghatározhatók  nagy valószínűséggel a ledolgozás várható dátumai, a zöld betűs – terv -részeket feketére változtatjuk.

Nézzük sorban, hogy miképp is alakulnak a munkaszüneti napok 2020-ban.

Új Év első napja 2020.január 1.szerda

2019. január 1-nek elvileg szerencsét kellene hoznia és abban az értelemben biztosan szerencsés lesz számunkra , hogy kipihenhetjük az óév búcsúztatás fáradalmait. Mivel ez a nap azonban a hét közepére esik sajnos nem várható, hogy előzetes ledolgozás mellett az előző évivel megegyezően több napos pihenéssel kezdhetjük az évet.
Ebben az estben be kell érnünk egy egynapos feltöltődési pihenéssel

2020.március 15. Nemzeti Ünnep, vasárnap

Ezzel a március 15-i nemzeti ünneppel – már ami a napját illeti – most nincs túl nagy szerencsénk. Ez a bevezetőben emlegetett egyik olyan ünnepnapunk a 2020-as évben, ami vasárnapra esik. Mivel vasárnap általában amúgy sem dolgozunk, így ebből kifolyólag itt egyetlen egy többlet pihenő napot sem nyerünk

Húsvét 2020. április 10 – április 13, négy napos hosszú hétvége

Az év közbeni ünnepnapok számában igen ritkán történik változás.
Ezért is követte anno kiemelt figyelem azt a három éve módosított jogszabályt, amellyel 11-re növelték a hivatalos ünnepek számát, mivel a Nagypéntek is belekerült az ünnepnapok közé. Bár önálló ünnepnapról van szó, a gyakorlatban ez  azt jelentette, hogy a húsvéti ünnep ezentúl egy négynapos hosszú hétvége formájában fog testet ölteni. A szent-háromnapi Nagypéntek, Nagyszombat, továbbá a Húsvét vasárnap és a Húsvét hétfő. Ez  egyébként az egyetlen olyan  hosszú hétvége, amelyik minden évben, tehát 2020-ban is biztosan négy napig tart és amelyre az éppen aktuális éves naptár kényétől-kedvétől függetlenül minden évben számíthatunk.

Munka ünnepe 2020. május 1. péntek, három napos hosszú hétvége

Május 1-je szerencsére most végre péntekre esik, így egy három napos hosszú pihenés keretében ünnepelhetjük a „munkát”. 🙂  A pénteki vagy hétfői napra eső ünnepnap mindig az egyik legjobb opció, mert így minden esetben megnyúlik a gyorsan elszaladó hétvége. További öröm, hogy ilyen esetekben szombatjainkból egyet sem kell feláldoznunk ledolgozás miatt.

Pünkösd 2020. június 1. hétfő, három napos hosszú hétvége

A tavaszi és nyár eleji feltöltődési és pihenési lehetőségek alakulására igazán nem lehet panaszunk, hiszen az év eleji hónapokban 3 alkalom  is nyílik hosszabb idejű lazításra.
Április után májusban és június elején is ünneplünk. Ráadásul egy olyan egyházi eredetű ünnepet, ami a pihenni vágyó dolgozók szerencséjére mindig hétfői napra esik.
Az pontos meghatározás úgy szól, hogy mindig a húsvétot követő hetedik vasárnapon és hétfőn van Pünkösd. Ebből az egészből a pihenőnapokkal összefüggésben annyi a számunkra fontos összefüggés, hogy ismét egy igazi, 3 napos elnyújtott hétvégével hangolhatunk rá a rövidesen kezdődő hosszabb nyári szabadságokra.

Államalapítás ünnepe, 2020. augusztus. 20. csütörtök, négy napos hosszú hétvége

Az államalapítás ünnepe, nemzeti ünnep, Szent István és az új kenyér napja 2020-ben remélhetően 2 többlet pihenő napot  jelent egy sima hétvégéhez képest a dolgozók számára, mert pont csütörtökre fog esni. A korábbiakban emlegetett hétfői és pénteki ünnepnél csak az előnyösebb, ha keddre vagy csütörtökre esik az ünnepnap. A korábbi évek gyakorlata alapján ilyenkor ugyanis általában ledolgozás mellett jár egy plusz pihenőnap a „lyukra”. A korábbi években mindig az volt a gyakorlat, hogy a keddre vagy csütörtökre eső ünnepekből 4 napos hétvégét csináltak. Ez mindig úgy történt, hogy a közbenső napot korábban ledolgozták. Most is így történt végül és ezzel egy további négy napos hétvégének örülhetünk.

1956-os Forradalom ünnepe, 2020. október 23. péntek, három napos hosszú hétvége

Az októberi forradalom ünnepe – nemzeti ünnep – 2020-ban  több napos kiadós pihenést biztosít a dolgozók számára. Nevezetesen egy három napos hosszú hétvége formájában fog testet ölteni. Jól is jön, hiszen már hónapok teltek el az utolsó nyári lazítás óta.
Ez már bizony a borongós fárasztó ősz kezdete, ezért minden további pihenéssel eltöltött nap aranyat ér.

Mindenszentek napja 2020. november 1. vasárnap

Az év utolsó előtti ünnepe ezúttal nem túl szerencsésen jött ki , mert pont vasárnapra  fog esni. Ez a második olyan ünnepnap a 2020-as évben ami szerencsétlen módon valamelyik hétvégi napra esik és így nem jutnak általa a dolgozók egyetlenegy többlet pihenő naphoz sem.

Karácsony 2020. december 25-26. péntek és szombat, 4 napos hosszú hétvége

Nos,  év közben nem  kényeztetett el bennünket nagy mértékben a 2020-as naptár szelleme, az év vége sem tűnik hedonista bőségnek a pihenés tekintetében. A karácsonyi munkaszüneti napok az utóbbi évek szerencsés alakulását követően most először esnek egybe valamelyik hétvégi nappal. Így jelen esetben csak minimum 3 összefüggő pihenőnap biztos  a karácsonyi ünnepléshez. Frissítés: 4 napos lesz a karácsonyi pihenés, mert a 24-ét, szentestét is megadták ledolgozás mellett.
( Itt érdemes figyelembe venni azt, hogy reményeink szerint talán számíthatunk egy december 24-i munkanap áthelyezésre és ebből következően egy korábbi szombati ledolgozásra. Ha ez megtörténik, akkor 4 naposra változik a karácsonyhoz köthető hosszú hétvége.)

Ó év 2020. december 31. csütörtök (Új Év 2021. január 1. péntek)

Mivel az új év péntekkel fog kezdődni, ezért hosszú hétvégi pihenéssel búcsúztatjuk  a 2020-as évet. Így több napos regenerálódásra nyílik lehetőség az évzáró és évindító bulik után.
Megközelítéstől függően tehát három napos hosszú hétvégével búcsúztatjuk az óévet, illetve kezdjük az új évet.

Mindent egybevetve azért megállapíthatjuk, hogy a munkaszüneti napok 2020-ban, az utóbbi évek kényeztetései után sajnos nem a legkedvezőbben alakultak. Talán a következő évek majd kárpótolnak bennünket.

Tipp: Ha kiteszed ezt a méretezhető bannert a honlapodra, akkor munkatársaid és látogatóid is bármikor, egyetlen kattintással elérik ezeket az adatokat.
munkaszüneti napok 2020-bannerBármely cég, oktatási intézmény, hivatal, blog stb. oldalra szabadon beilleszthető. Nincs más tennivalód, csak másold át az alábbi kódot a honlapodnak egy olyan részére, amely HTML kód olvasására alkalmas:

<a href="https://www.mosthallottam.hu/hasznos_info/munkaszuneti-napok-2020-munkarend/" target="_blank"><img alt="Munkaszüneti napok 2020 banner" width="234" src="https://www.mosthallottam.hu/wp-content/uploads/2019/08/Munkaszüneti-napok-2020-banner.jpg"/></a>

(A fenti kód bemásolása a teljesen szokványos copy-paste, másolás-beillesztés műveletekkel történik. Ha segítségre van szüksége, elérhetőségeinken üzenhet.)

A korábbi évek gyakorlatát követve hamarosan itt, az írás végén meg fog jelenni a népszerű, bármely cég, oktatási intézmény, hivatal, blog, stb. oldalra szabadon beilleszthető ‘Munkaszüneti napok 2020′ bannerünk a beillesztéshez szükséges kóddal együtt. (Frissítés:Megjelent)

Az előző év adatait is megtalálhatod nálunk.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük