Megszűnik a Facebook csoport csetelés

A Facebook Közösség oldalán jelentették be augusztus 16-i dátummal, hogy 2019 augusztus 22-től megszűnik a Facebook csoportokon belüli csetelés lehetősége.

A szolgáltatást eddig aktívan használóinak tehát már csak 5 napjuk áll rendelkezésére, hogy kibeszéljék magukat az adott Facebook csoport teljes közössége ellőtt.

Tájékoztatójukban az is szerepel, hogy ezzel a lépéssel nem kerülnek a korábbi csetelési bejegyzések törlésre, hanem archiválják azokat.

Így a korábbi csetelési történetek – jelenleg még meg nem határozott időpontig – a Messenger szolgáltatás rendszerén belül – elérhetők és visszakereshetők maradnak.

 

facebook csoport csetelés megszűnik

Megszűnik a Facebook csoportokon belüli csetelés lehetősége a nem ismerősök számára

 

Ez a változtatás persze nem azt jelenti, hogy általánosságban szűnik meg a csoportokon belüli csoportos csetelési lehetőség. Azok a csoport tagok, akik ismerősei egymásnak ugyanúgy csetelhetnek egymással csoporton belül is, mint eddig.
Csak az egymásnak „ismeretlenek” számára szűnik meg ez a fajta valós idejű kommunikációs lehetőség.

A csoportos csetszolgáltatást, illetve pontosabban megfogalmazva a csoportokon belüli csoportos csetelés lehetőségét alig egy évvel ezelőtt indította a Facebook.

Ez az új szolgáltatás azt jelentette, hogy ha valaki belépett egy Facebook csoportba, akkor a csoportnak küldött minden messenger üzenetet megkapott.
Tehát kvázi a csoport minden tagjának küldhetett üzenetet illetve bármelyik tagtól kaphatott üzenetet.
Ezzel gyakorlatilag az összes, azonos csoportban lévő tag egy csapásra kölcsönösen elérhetővé vált.
Ez a lehetőség ugyanis attól függetlenül működött, hogy a legnagyobb közösségi oldalon a csoporttagok ismerősei voltak-e egymásnak vagy sem.

Ez persze egyfelől kiváló táptalaja lett a nem igazán felügyelt – moderált – csoportokban a mániákusan trollkodóknak a vég nélkül szpemmelőknek és a különféle más önjelölt „okostojásoknaknak”.

Másfelől, mivel a Facebook minden ilyen üzenetről is értesítést küldött a felhasználóknak, jelentősen megszaporodott az értesítések száma.
Ez volt az oka többek között annak az utóbbi egy évben tapasztalható és jól hallható jelenségnek, hogy az aktívabb csoportokban lévő tagok mobiltelefonjából szinte állandóan az új üzenet érkezését jelző szignál szólt.

Minden bizonnyal azonban nem csak ezek az anomáliák okozták az alig egy éve indított szolgáltatás viszonylag gyors megszüntetését.
(Nagyon kevés olyan szolgáltatás volt a Facebook eddigi történetében, amit a bevezetéstől számítva csak egy évig használhattak a face tagok.)

A utóbbi években számtalan helyről érkezett támadás a Facebook adatgyűjtési és adatkezelési gyakorlata ellen.
Itt Európában különösen az adatvédelmi szabályokat tartalmazó rendeletek/GDPR/ megjelenését követően.
Ezt kivédendő, nagy erőket mozgósított a face csapata, hogy csökkentse a meglévő támadható felületeit.

Elsősorban a személyes szférával összefüggő területekre fókuszálnak.
A kapcsolt elérhetőségek is ebbe a témakörbe tartoznak.

Egy visszaigazolt ismerősnél szinte természetes a kölcsönös kommunikáció igénye és a személyes adatok/tevékenységek láthatósága.
Egy sokezres létszámú csoport esetében ez viszont már nem feltétlenül igaz.
Persze a beállításoknál sok minden szabályozható, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a felhasználók többsége még ezek létezéséről sem tud.

Így, a gyakorlatban az történik, hogy számolatlan pittyegéssel, nem kívánatos üzenetek garmadával nyomul a rendszer egyenesen a felhasználók privát életterébe.

A most megszüntetésre kerülő csoport csetelés persze a Facebook számára is igen gazdag információs forrás volt, amiről nem szívesen mondanának le.

Ha tehetik, nem is fognak.

Jól jelzi ezt a fent említett hivatalos tájékoztatójuk utolsó mondata:

 

Hisszük, hogy a csoport tagok valós idejű kommunikációjának lehetősége nagy érték és folyamatosan kutatjuk az új funkciókat amik lehetővé teszik ezt.

 

Akinek tehát a csoportjaiban nagy nyilvánosságát közvetlenül elérő mondanivalója akad, ne habozzon sokáig.
Még jövő hét szerdáig (augusztus 21.) megteheti.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük