A kultikus sült keszeg dicsérete

A pirospaprikás lisztbe forgatott, majd bő olajban aranybarnára sütött ropogós sült keszegnek nincs párja kerek e világon.
Nem csak ízében páratlan ez a puritán csemege, de emlék-asszimiláló képességében is.
A sült keszeg végig kísérte az egész életemet, akárcsak a kilométerjelzők az utakat.

sült keszeg

Az aranybarnára sült keszeg fenséges látvány és mindig találni barátokat is a közelében.

Réges-régen, amikor még az összes balatoni strand homokfövenyes volt és kötelező kellékként tartalmazott legalább egy halsütőt, egy lángosost és egy palacsintást ahol a szörpöket is árulták, gyakran lebzseltem a halsütő bódéja mögött.
Igen mögötte, mert a bódé árnyékában álló – gyerekszemmel – hatalmas hordókban ott úszkáltak a jövendő sült keszeg jelöltek nagyobb példányai, mellettük egy hokedlin pedig Rózsi néni – a sütödés felesége.

Nagyon megtisztelő volt, hogy már 5-6 évesen én választhattam ki a hordóból a következő sütni való keszeget. A feladat a kiválasztáson túl abból állt, hogy egy hálóval ki is kellett halásznom a jószágot, majd pedig odavinni és rátenni Rózsi néni előtt lévő halpucoló deszkára. Első körben mindig a piros uszonyosokat választottam.
Az ezt követő pillanatokat sokáig értelmezni sem tudtam, mert alig tettem vissza a kis hálót a helyére, a halakról eltűnt a pikkely és kipucolva, az oldalukon bevagdosva már a lisztezésre vártak. Azt a boszorkányos gyorsaságot, ahogy az élő halakból süthető alapanyag kerekedett bármelyik Transformers hős megirigyelhetné.

Aztán, ahogy teltek múltak az évek a sült keszeg lassan de biztosan a családi nyaralások és vízparti kirándulások elmaradhatatlan kellékévé és emlékévé vált.
Ebben az időszakban, még gyerekként, már magam is készítettem sült keszeget – változó sikerrel.
További évek múlva, amikor már koedukált kenu túrák és vízparti táborozások keretében ismerkedtem hazai vizeink kortalan szépségeivel, keszeg sütés közben leltem olyan barátokra és barátságokra, amelyek mai napig is meghatározó részei mindennapi életemnek.

Ekkora már én is – szerénytelenség nélkül állíthatom – mesterévé váltam a sült keszeg elkészítésének.
Az egyszerűsége mellett van két apró de fontos részlet, amelyet az egyszerű sült keszeg receptjében el is árulok.

Mára a keszegsütés és a sült keszeg az örömteli együttléteket, hajnalba nyúló beszélgetéseket, teliholdas vízpartokat és elválaszthatatlan barátokat jelenti számomra. Szinonimája azoknak fontos dolgoknak, amelyek az élet fűszereit jelentik.

Igyekszem is tovább adni a receptet mindenkinek, aki fontos számomra.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük