Zika-vírus. Készülj fel, sokszor fogod még hallani.

Zika vírus néven új közellenség bukkant fel.
WHO: „Az egész világot fenyegető  Zika-vírus terjedése gyakorlatilag követhetetlen, mivel a fertőzöttek 80-a tünetmentes. Veszélyesebb, mint az Ebola. „

Ezek a megállapítások a Guardian, WHO szakértők véleményét taglaló cikkében jelentek meg.
A Zika vírus ellen semmilyen vakcina nem áll rendelkezésre.
Ráadásul a majdani vakcina tesztelése szinte megoldhatatlan, ugyanis terhes nőkön kellene tesztelni.

Ki fogja vállalni ennek az etikai és kockázati veszélyeit?

Megkongatta a vészharangot az Egészségügyi Világszervezet (WHO), és globális riasztást adott ki a Zika-vírus miatt összehívott ülésén január 28-án.
Szúnyogcsípés nem először okoz rettegést a nagyvilágban.

zika vírus,Aedes aegypti, az Egyiptomi csípőszúnyog

Egyiptomi csípőszúnyog

A vírust az Egyiptomi csípőszúnyog( Aedes aegypti) terjeszti. Ugyanaz a fajta, amely a Dengue-lázat és a sárga-lázat  okozó vírusokat is szállítja. A Zika fertőzöttek közül azonban, csak minden negyedik embernél jelentkeznek a tünetek, így hatalmas lehet a lappangó fertőzöttek száma.

Jelenleg 21 érintett államot tartanak nyilván Észak és Dél-Amerikában, de több európai államból is jelentettek már bizonyított fertőzést.

A Zika-vírust 1947-ben mutatták ki először egy afrikai majom szervezetében. A majom a Victoria-tó közelében, egy Zika nevű erdőségben élt, innen az elnevezés.A fertőzés tünetei enyhe influenzára emlékeztetnek: hőemelkedés, fejfájás, kiütések, kötőhártya-gyulladás.

Terjedésének gyorsaságáról az Euronews „Egyelőre megállíthatatlan a Zika-virus az amerikai kontinensen” címen megjelent cikkében számolt be.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük