Telihold és alvás – zavar

A telihold és alvás kapcsolatát több alkalommal is vizsgálták különféle kutatók és megállapították, hogy valamilyen összefüggés van közöttük.

Hogy pontosan mi és miért – nos, azt még nem egészen tudják.

Éjszaka van.
A kellős közepe.
Zajok szűrődnek ki a konyhából, hallom, ahogy vizet töltenek egy pohárba.
Ritkán fordul elő ilyesmi, mert jó alvó a kinti motoszkáló.


Ennek ellenére nem lepődöm meg, mert telihold van.
Ilyenkor gyakori a felkelő lakótárs.

Ismerős a helyzet?

full-moon-914410_960_720

Ahhoz, hogy jól tudjunk aludni, több feltételnek is teljesülnie kell egyszerre. Hogy pontosan milyeneknek, az erősen egyénfüggő.
Legyen például kényelmes az ágy, sötétség, meleg vagy éppen hűvös / kinek melyik szimpatikus/, és lehetőleg ne legyen halló- és érzékelőtávolságon belül ugatós kutya, légkalapács, síró gyerek, hangosan ciripelő tücsök, stressz, elektromos mező, stb.
Ha minden ismert zavaró tényezőt kiküszöböltünk, akkor sem lehetünk biztosak a dolgunkban, mert havonta egyszer egy ilyen zavaró tényező biztosan megmarad.
Ez pedig nem más mint a 29,5 naponként fényesen vigyorgó telihold.

Megemlítem, hogy telihold akkor van, amikor a Hold, Föld és Nap egyvonalba kerülnek, és a Föld van középen.
Ilyenkor a „hátunk mögül „sütő Nap megvilágítja a Hold teljes felénk néző felületét.
Úgy, ahogy az alábbi kép közepén látszik.

telihold és alvás,A Hold fázisai egy teljes, 29,5 napos ciklus során

A Hold fázisai egy teljes, 29,5 napos ciklus során

Milyen ismert hatásai is vannak a teliholdnak?
A legnyilvánvalóbb hatása a fény, szép világos a teliholdas éjszaka.
Aztán ugye ott van az ár-apály jelensége, amely szintén összefügg a Holddal.
Meg persze – hogy el ne felejtsük – a motoszkálás a konyhában 🙂

A telihold emberekre gyakorolt hatását három ismertebb kísérletsorozat is próbálta felderíteni, de meglehetősen vegyes eredmények születtek.

  • A dániai Sjödin kutatás például 675 fő, 8-11 év közötti gyerek bevonásával csak azt állapította meg, hogy a gyerekek teliholdkor némileg tovább alszanak.
  • A magyar Turányi kutatás 319 felnőttet vizsgálva viszont úgy találta, hogy teliholdkor rosszabbul alszunk, kevésbé hatékony a pihenés.
  • A nem túl régi Cajochen kutatás, 33 felnőtt alvását követte nyomon 3 éven keresztül és egyértelmű összefüggést jelzett a kérdésben. Teliholdkor nehezebb elaludni, csökken az alvási hatékonyság és csökken az alvásra fordított idő is.

Erre a kutatási eredményre szoktak leggyakrabban hivatkozni, amikor a telihold és alvás összefüggése kerül szóba. A kutatás adatai valóban meggyőzőek, de adósak maradnak egy fontos kérdéssel.

Nevezetesen azzal, hogy pontosan hogyan is gyakorolja ezt a bizonyos hatást a telihold. Ezt ugyanis nem tudják.

Hipotézisek vannak, egyértelmű válasz azonban a mai napig sincs.

Aki érzékeny rá, az tudja, hogy létezik a jelenség és most már azt is mondhatja, hogy papírja van róla. Ettől persze teliholdkor továbbra sem fog jobban aludni.

Aki viszont nem hisz benne és csak városi babonának tartja, az csak akkor fogja elismerni, ha majd önmagán is tapasztalja a telihold hatását.

Mi emberek sok mindent átalakítottunk és megváltoztattunk természeti környezetünkben. Megismertünk sok szabályt és törvényszerűséget, sőt egy jó néhányba bele is avatkoztunk.
Mégis talán nem árt észben tartani, hogy a minket körülvevő világ többségi része máig ismeretlen, de hatalmas energiái folyamatosan befolyásolják létezésünket és alapvető hatást gyakorolnak mindennapjainkra.

kép:wikimedia,pixabay

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük