Rubincsokoládé érkezik. A negyedik elem
Rubincsokoládé néven rózsaszín csokoládé fajta érkezik nemsokára, a csokiimádók legnagyobb örömére.
Rövidesen érkezik a rubin névre hallgató új, negyedik fajta természetes csokoládé.
A világ számos ismert online hírforrása beszámolt arról, hogy 80 év csend után ismét felbolydult a világ csokoládé piaca.
Köszönhető ez annak a csoki-ipari góliátnak, amely rövidesen piacra dobja a negyedik fajta csokit.
Egy eddig nem létező csokoládét.
Ez lesz az első hallásra talán furcsán hangzó rubincsokoládé.
A szín megnevezéséhez a gyártó ragaszkodott, bár nem fedi a tényleges színárnyalatot.
Attól némileg eltér.

Íme a negyedik fajta csokoládé. Színe rózsaszín, de rubincsokoládé a neve /kép: Barry Callebaut,media assets
Eddig ugye háromféle alap-csokoládé létezett: az étcsokoládé, a tejcsokoládé és a fehér csokoládé.
Ez fog megváltozni.
Rövidesen négyre nő a számuk.
Több mint 80 évig nem is igazán történt komolyabb felfedezés a csokoládék terén, amióta a Nestlé megalkotta a fehér csokoládét, valamikor a múlt század harmincas éveiben.
Éppen ideje volt egy kis csokoládé vérvonal frissítésnek.
Persze, honnan máshonnan is érkezhetett volna ez a negyedik alap-csoki, mint a csokoládé alpesi teheneiről híres “őshazájából”.
A lila tehén országából.
Az újdonság megalkotója a svájci Barry Callebaut AG cég, amely a világ jelenleg legnagyobb kakaófeldolgozó vállalata.
A cég éves forgalma átszámítva mintegy 2000 milliárd forint, ami hatalmas summa.
Összehasonlításul, ez nagyjából a magyar GDP 6%-nak felel meg.
Az új csokoládét rubin(vörös)csokoládénak hívják, attól függetlenül , hogy a valóságban rózsaszín árnyalatú.
A névválasztásnak valószínűleg marketing okai vannak, hiszen a rubin szó önmagában is nemes tartalmat, értéket sugall.
Állítólag a félreérthetetlenül karakteres csokoládé íz mellett, enyhe gyümölcsös ízzel is rendelkezik.
Az új rubincsokoládé egy speciális kakaóbabon alapul, amelynek létrejöttét több mind egy évtizedes kutató és fejlesztő munka előzött meg.
Az új rubincsokoládét szeptemberben mutatták be Sanghajban nagy felhajtás közepette, és azóta egyre fokozódó érdeklődés övezi világszerte az csokoládé imádói között.
A rubinvörös csokoládé alapanyaga részben Afrikából, Elefántcsontpartról, illetve a dél amerikai kontinensről, Ecuadorból és Brazíliából származik.
A csokoládé újfajta “rubin” színe a feldolgozás során kivont portól ered.
Új ízvilága ellenére nem tartalmaz semmiféle gyümölcsöt, természetes vagy mesterséges színezéket, a külalakja ezért teljes mértékben csoki-azonosan természetes.
A rózsaszín csoki várható pontos összetételét még nem hozták nyilvánosságra, de a jelzett friss íze miatt talán kevesebb cukrot fog tartalmazni.
Ennek bizonyára minden egészségtudatos fogyasztó örülni fog.
Az alábbi videóból, amely a világpremier sanghaji bemutatón készült, képet kaphatunk az új csoki kinézetéről és egy rövid időre feltűnik az alapanyagul szolgáló speciális kakaóbab is.
Ha valakit részletesebben is érdekel az új csokoládé fejlesztésének folyamata, az évtizedesnél hosszabb kutató munka állomásai és az abban résztvevő intézmények listája, az látogasson el a létrehozó konszern honlapjára, ahol mindezeket megtalálhatja.
Azért senki ne szaladjon még a sarki boltba, hogy megkóstolja az újdonságot, mert a forgalomba hozatal előtt még át kell esnie a terméknek az élelmiszer engedélyezési eljárásokon.
Ez még egy néhány hónap – egyre fogyó – türelmet igényel a csokirajongók milliárdos táborától.
Várhatóan fél-egy év múlva azonban már nálunk is mindenki megkóstolhatja majd. 🙂
A társadalmi sztereotípiák és a csokoládé kapcsolatáról is olvashatsz nálunk egy érdekes cikket a kék betűs részre kattintva.
(Ez a mű a CC-BY 4.O nemzetközi licencnek megfelelően, permalinkes – kattintható és adott cikkre mutató – forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)