Régi Windows játékok. Tudtad, hogy…?

Régi Windows játékok ritkán kerülnek manapság a monitorokra.

A klasszikus úttörők, amelyekkel annak idején szinte mindannyian találkoztunk nehezen érhetők el, vagy csak egyszerűen nem futtathatók.

Aki a 90-es években már rendelkezett számítógéppel az biztosan emlékszik még az útvesztőre (Ms. Chomp), a rulettre vagy a téglafal-rombolóra (BrickBuster).
Nem csak egyszerűen a hőskor játékai voltak ezek, de egyben a számítógépes szórakoztatóipari fejlődés mérföldkövei is.

Nos, szerencsére létezik egy oldal az Internet Archive kezelésében, ahol ezek a játékok a mai napig szép számban megtalálhatók.

régi windows játékok

A klasszikus téglaromboló (BrickBuster)a 90-es évekből. /Kép:archive.org

 Amellett, hogy ingyen lehet velük online játszani vagy letölteni, megtudhatjuk azt is, hogy ki készítette és mikor jelent meg először.

Az Internet Archive egyébként egy olyan amerikai non-profit szervezet, amely 1996-os megalakulása óta építi a világ egyik legnagyobb „internetes könyvtárát”.
Rengeteg hasznos dolog található benne, csak legyen elég ideje a látogatónak felmérni a brutális mennyiségű tartalmát.

Ha valaki szeretne egy kicsit nosztalgiázni, vagy éppen ellenkezőleg, olyan fiatal, hogy ezekről a játékokról még csak nem is hallott, látogasson el a az archive.org oldalára.
Ott jelenleg 49 olyan programot nézhet meg, amelyeket a hőskorban a Windows 3.x operációs rendszerekhez fejlesztettek  még a múlt század 90-es éveinek elején. Ez bizony már IT történelem.

Ha másfajta régi szoftverek is érdeklik, akkor nézzen be a program archívumba, ahol 118 ezer historikus software között nézelődhet.
Igazi tech-történeti kalandozás, de nevezhetjük retró mustrának is, amit nem érdemes kihagyni.

A régi Windows számítógépes játékok szerelmeseinek az egy fokkal bonyolultabb, de még mindenképp a retró kategóriába tartozó játékokról sem kell lemondaniuk.

Találtunk egy olyan internetes oldalt is, ahol az olyan legendákat lehet ingyenesen elérni, mind például Tomb Raider, Mortal Combat, Street Fighter, James Bond, Pokemon vagy Game Boy.

A kék betűs részre kattintva eljutnak  a Klasszikus számítógépes játékok ingyen című írásunkhoz, amelyről elérhetők ezek a játékok is.


(Ez a mű a CC-BY 4.O nemzetközi licencnek megfelelően, permalinkes – adott cikkre mutató – forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük