Mézes kenyér. Tudtad,hogy…?

Tudod, hogy miért görbül meg a kenyérszelet a méztől?

A kenyérnek kb. 40%-a víz, a méznek viszont kb. 80%-a cukor.

A víz a „hígabb”kenyérből a sűrűbb mézbe megy az ozmózis során, hogy hígítsa.
(Az ozmózis jelensége során az oldószer – víz -a hígabb oldatból a töményebb felé vándorol.)

Ezért a kenyérnek a mézes oldala kiszárad, összébb zsugorodik és ennek során a kenyérszelet meggörbül.
Ha vajat kenünk a méz alá akkor nincs ilyen jelenség, mert a vaj elválasztja a két anyagot és így nem tud megindulni az említett áramlás sem.ozmózis,Mézes kenyér

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunkon cookie-kat használunk. További információ

A legtöbb honlaphoz hasonlóan a mi weboldalunk is használ sütiket, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt tudjuk nyújtani Önnek. Beleegyezésnek tekintjük, amennyiben a honlap megtekintéséhez használt szoftverének (böngésző) beállításai elfogadják a használt sütiket, és Ön folyamatosan látogatja a honlapunkat, vagy ráklikkelt az "Elfogadom" gombra.

Bezárás