Kávézacc és só 43 kreatív házi felhasználása

Kávézacc és a só szinte kivétel nélkül megtalálható minden háztartásban. Az előbbit rendszerint kidobjuk az utóbbival pedig főleg ételeinket ízesítjük.
Pedig a lehetséges felhasználási módjaik ennél sokkal szélesebb körűek.
A sóval sokféle, nála jóval drágább terméket helyettesíthetünk, míg a kávézacc kreatív felhasználásával nem csak pénztárcánkat hanem a környezetünket is óvhatjuk.

43 különféle felhasználási módot gyűjtöttünk össze, amelyek magukban foglalják a háztartás, kert, növénygondozás, szépségápolás és egészség témakörét.
Néhányat talán már ismernek, de biztosan találsz majd közöttük olyat is, amelyről eddig még csak nem is hallottál.

kávézacc, és só felhasználása

A kávézacc a legtöbb helyen csak szemét, pedig számtalan módon hasznosítható.

Kávézacc és só felhasználása a háztartásban

1. Olajfröcskölés csökkentése. Kevésbé fog fröcskölni a sütőolaj, ha még hideg állapotában egy kis sót szórunk bele.

2. Cipőbelső tisztítása. Hasznos lehet ha időnként két három kanál sót szórsz a tornacipőbe, megrázogatod és körbe forgatod majd 10-15 perc múlva kirázod belőle. Ezzel bizony sokat tehetsz a lábad egészségéért. Főleg nyáron segít a szagok megszüntetésében és a szárító, nedvességszívó hatása révén gátolja a nedves cipőbelsőt imádó gombák és bacik szaporodását.

3. Mélyhűtő leolvasztása. Mélyhűtő tisztításakor hamarabb felolvad a mélyhűtőre lerakódott jég, ha sót szórunk rá.

4. Sütemény ízesítése. A kávézaccal nyugodtan ízesíthetünk bármilyen süteményt. Az kávéíz megmarad de nem kell attól tartanunk, hogy a lakmározó gyerekek túl sok koffeint fogyasztanak. A koffein túlnyomó része ugyanis a kávéfőzés során már eltávozott belőle.
Azt azonban számításba kell venni, hogy a kávézaccnak van egy kis kesernyés aromája is.

5. Hamutartó szagtalanítása. Szórjál kávézaccot a hamutartó aljára. Jelentősen csökkenti a cigiszagot a lakásban..

6. Büdös cipő szagtalanítása. Tegyél vékony papírzacskóba, vagy csomagolj szalvétába egy marék kávézaccot és tedd egy napra bele a büdös cipőbe. Többször is ismételheted. Jelentősen csökkenti a cipő büdösségét.

7. Hűtőszekrény szagtalanítása. Szórj egy kistányérra kávézaccot és tedd egy-két napra a hűtőbe, hogy csökkentse a szagokat.

8. Élelmiszer tárolás. Ha a sajtot sós vízbe mártott majd kicsavart konyharuhába tekerve tárolod a hűtőben, nem penészesedik meg és tovább friss marad. ( A manapság kapható, 3 hónapig “elálló” de már 1 hét múlva penész szagú trappista sajtokhoz ez igen hasznos lehet.)

9. Sepréskor szálló por megkötése. Ha poros felület söprése vagy kályha, kandalló tűzterének takarítása előtt kávézaccot szórsz a por és hamu közé jelentősen csökkenthető a szálló por és hamu.

10. Öblítőszer. Ha a ruhákat sós vízben öblíted szebbek lesznek a színei és a mínuszokban kiteregetve sem fagynak keményre.

11. Ruhafehérítő. Megfakult fehér pamut ruhákkal csodát tesz ha egy-egy kanál sót és szódabikarbónát tartalmazó nagy fazéknyi vízben forralod őket rövid ideig.

12. Edények tisztítása. Dörzsöléssel tisztító vegyszereinket nyugodtan helyettesíthetjük kávézaccal és sóval. A karcolásra kényes edényeket(teflonos bevonatúak) nedves kávézaccal, a kevésbé kényeseket nedves sóval ragyogóvá varázsolhatjuk.

13. Párátlanítás. A hideg felületeknél kicsapódó pára gyakran eredményezi penészfoltok megjelenését a falnál lévő ágyak alatt/mögött és a szekrényekben. Ez megelőzhető, ha az adott helyre, ágy alá, szekrénybe vagy sarokhoz egy kiló sót teszünk ki egy lapos edényben. A só beszívja a nedvességet. Az
átnedvesedett sót csak szárítsuk ki és korlátlan alkalommal újra használható.

14. Dohos szag megszüntetése. Régi ruhák, hideg vagy szellőzetlen helyen lévő szekrények gyakori kísérője a dohos szag. A dohos szag megszüntethető ha a szekrénybe sót és kávézaccot teszünk ( külön-külön) tartóban. A só csökkenti a párát, a kávézacc beszívja a szagokat. Ha benedvesedtek akkor a sót szárítsuk ki a kávézaccot pedig pótoljuk frissel.

15. Tojásellenőrzés. A régebbi tojásokról úgy tudod megállapítani, hogy alkalmasak-e konyhai felhasználásra, ha sós vízbe teszed őket. Egy edénybe öntsél 1 liter vizet és keverj el benne 1 teáskanál sót. Ebbe kell beletenni a tojásokat. Amelyik lesüllyed az aljára az még jó és bármire használható. Amelyik függőlegesen áll vagy vízközt lebeg azokat csak olyan étel készítéséhet használd fel, amelyek legalább 25-30 perc hőkezelést kapnak. Amelyik a víz tetején marad azt dobd ki.

16. Fabútor ápolása. A kávézacc kiválóan alkalmas sötétebb tónusú fabútorok ápolására. Nedves kávézaccal óvatosan átdörzsölve a bútort eltüntethetők a világosabb színű karcolások, mert a szemcsék kitöltik a karcokat. A kávézacc olajtartalma hozzájárul a fa felületének tartós szépségéhez.

17. Fa felületek színezése. A napszítta, megfakult vagy foltos felületeket újra széppé varázsolhatjuk ha a kávézaccot kevés vízben néhány percig forralunk és az így kapott kávézaccos lébe tunkolt törlőronggyal alaposan átkenjük a fa felületét.

18. Szög lyuk betömése. A falból kihúzott szögek után maradt lyukakat könnyen eltüntethetünk úgy, hogy egy kávéskanál sóhoz egy kevés fogkrémet keverünk és a masszát a lyukba tömjük. Festhető.

19. Tűzoltás. A tűzhelyen lángra gyúlt olajos serpenyőt vagy kerti grillezéskor a csöpögő zsírtól begyulladt faszenet egy-két marék sóval gyorsan elolthatjuk. Ezeket sose oltsd vízzel, mert könnyen megsérülhetsz!

20. Gyerekjáték, sógyurma. A só azon kívül, hogy főzünk vele környezet-és gyerekbarát játékok készítéséhez is felhasználható. Keverj össze sót és lisztet egyforma mennyiségben és adjál hozzá pár csepp olajat és annyi vizet, hogy gyúrható masszád legyen. Kész is van a sógyurmád.
Nylonzacskóba téve hűtőszekrényben sokáig tárolható.

21. Fertőtlenítés. A nagyon sós oldatok jó fertőtlenítők, mert minden élő szervezetből elvonják a nedvességet. Tegyél egy pohár vízbe annyi sót amennyi csak feloldódik benne. Ha ebbe mártod a mosogatás végén a szivacsodat, vagy törlöd át a vágódeszkát, nem sok baci fogja túlélni a sós megpróbáltatást.

22. Tojásfesték húsvétra. A vízben forralt kávézaccal készült “festékkel” ugyan olyan szép húsvéti tojásokat tudunk készíteni, mint a hagyma héjas színezős módszerrel.

23. Tojástisztítás. Ha tojást főzöl tegyél a vízbe egy kis sót így könnyebben tudod majd levenni a héját.

24. Ételszínezés. Ha a húslevesbe egy kávéskanálnyi kávézaccot szórunk ugyan olyan hatást érhetünk el vele, mint a vöröshagyma héjával. Szép aranysárga leves színt.

25. Fagymentesítő. Ha sós vízzel törlöd le a kocsid vagy házad ablakát nem fog egy ideig ráfagyni a jég. A sós víznek ugyanis alacsonyabban van a fagyáspontja.

26. Lefolyótisztítás. Ez az egyik legszélesebb körben ismert felhasználási módja a kávézaccnak. Szórjuk a kiszárított kávézaccot a lefolyóba. Néhány perc múlva engedjünk rá kevés forró vizet, majd egy fél perc után bő vízzel öblítsük át a lefolyót.

27. Tisztítópaszta. Só és ecet keverékéből olcsó, kiváló, univerzális “felületaktív” tisztítópaszta készíthető. Keverj össze két rész sót egy rész ecettel és tedd egy üres tégelybe. Az így nyert pasztával tisztíthatsz zsíros, odaégett edényt, sütőt, grillrácsot, csaptelepet, kádat, csempét, vakrozsdát, vasalótalpat, rézkilincset…….és még millió egyéb dolgot.

 

Kávézacc és só felhasználása szobanövényekhez és a kertben


28.
Talajjavítás. A kávézacc kiváló nedvesség és párafelvevő képességgel rendelkezik. Házi kertekben vagy kisebb gazdaságokban környezetbarát módon javítható vele a talaj minősége és így a terméshozam. A termőtalajhoz keverve jobb lesz a talaj nedvességtartalmának szabályozottsága mivel a zacc száraz időben tárolja, túl sok csapadék esetén felszívja a nedvességet. Egy kávézóban havonta akár egy mázsa zacc is keletkezhet. Kérd el! Nekik csak szemét, neked viszont hasznos talajadalék.

29. Növénytrágya. Természetes bio növénytrágyát keresel? Megtaláltad. A kávézacc bővelkedik különféle ásványi anyagokban, tartalmaz például foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot és ként. Ráadásul serkenti a talajban azokat a nélkülözhetetlen baktériumokat és mikroorganizmusokat, melyek átalakítják a nitrogént, hogy azt a növények könnyebben hasznosíthassák. Akár fele-fele arányban is keverheted a virágföldet kávézaccal, de mielőtt növényt ültetsz bele locsold meg és hagyd néhány napig állni. A növényeid, főleg a savanyúbb talajt kedvelők (muskátli, rózsa), imádni fogják.

30. Repülő rovarok távol tartása. Kerti étkezések, partik alkalmával távol tarthatod a kellemetlen legyeket, ha meggyújtasz egy olajmécsest, amelynek az olajába előzőleg kávézaccot kevertél. Kissé gyengébb de hasonló a hatása, ha egy széles gyertyát gyújtasz és a kávézaccot a láng környezetében lévő folyékony viaszhoz kevered.

31. Növények kártevőinek elűzése. Szórj a fiatal palánták köré kávézaccot, így sem a földön mászó rovarkártevők sem a meztelencsigák nem fogják megrágcsálni a zsenge növényeket.

32. Hangyák és bogarak távol tartása. Ha a bejárat elé rovarirtó szer helyett kávézaccot szórunk a nemkívánatos mászó vendégek ugyanúgy távol tarthatók és még elpusztítani sem kell őket. Ráadásul a környezetedet sem szennyezed mérgekkel.

33. Macskák távol tartása. Sok otthoni macskatartó szenved attól, hogy macskája lepisili vagy rágcsálja a szobanövényeket vagy a kerti virágokat.
Ha a cserépbe a föld tetejére vagy a “macskakedvenc” kerti helyekre kávézaccot szórunk a macskák nagy ívben elkerülik.

34.
Virágtápanyag. Tegyél a vágott virágos vázába egy kis sót és a virágok tovább maradnak frissek, szépek.

 

Kávézacc és só felhasználása szépséghez és egészséghez


35. Allergiás roham enyhítése.
A só egy természetes antihisztamin. Antihisztaminos szerekkel kezelik az olyan különböző allergiás rohamokat, amit például ételallergia, darázscsípés, asztmás roham, stb. Ezek minden esetben azonnali orvosi segítséget és/vagy beavatkozást igényelnek de addig is amíg a legközelebbi orvoshoz érünk, egy pohár víz és egy kis só a nyelvre téve segíthet átvészelni a köztes időt.

36. Bőrbarnító. A vízben forralt kávézaccból kioldódó színezőanyag természetes bio bőrbarnítóként, “bőrfestékként” is felhasználható.
Egy vattával kell egyenletesen felkenni a bőrre és rajta hagyni 15-20 percig, majd lemosni. Fontos az egyenletes felhordás, különben foltos lehet. Először érdemes lehet a test egy nem feltűnő helyén próbálkozni.

37. Arcradír, bőrradír. Tökéletes bio arcradírt kapunk, ha kávézaccot keverünk el olívaolajban. Tetszés szerint tuningolhatjuk különféle vitaminokkal – főleg E javasolt- mézzel, tojásfehérjével és a nyári időszakban uborkalével. Ha sót is adunk hozzá, akkor egy olyan durvább bőrradírhoz jutunk, amivel testünk kevésbé érzékeny felületeit is hatékonyan tisztíthatjuk.

38. Gargarizálás. A sós vizes gargarizálás előnyeit már a nagymamáink is ismerték. Segíthet a különböző torokfertőzések leküzdésében.

39. Méhcsípés, darázscsípés. Bár a méhméreg savas a darázsméreg pedig lúgos jellegű, mégis mindkét csípésnél alkalmazható mégpedig a nedvességelvonó hatása miatt. Éppen csak neves sót tegyünk minél előbb a csípés helyére- persze a méhfullánkot ha lehet előtte szedjük ki. A csípés helyére tett só szinte kiszívja a méreg egy részét a nedvekkel együtt.

Itt hívjuk fel olvasóink figyelmét arra, hogy az egészséggel összefüggő részek nem minősülnek orvosi tanácsnak és nem is helyettesítik azokat, csupán az általános tájékoztatást szolgálják.

40. Lábgomba megszüntetése. A lábon, főleg a talpon megjelenő gomba megszüntethető ha naponta sós vízben áztatjuk a lábunkat. 1 liter vízbe keverjünk 2 evőkanál sót és 3-5 percig áztassuk benne a gombás talpat. Utána kenjük be zsíros – nem hidratáló – krémmel. A sós víz kivonja a nedvességet a bőrből és ezt a gombák rosszul viselik. A kúrát a gombák eltűnéséig folytassuk.
(A tengervízzel gyakran érintkezőknél ezért nagyon ritka az ilyen jellegű gombás fertőzés.)

41. Hajkezelés. Barna és sötétebb vörös hajúak kiválóan frissíthetik és táplálhatják hajukat egy kávézaccos hajpakolással. Hajmosás után masszírozzuk lágyan a hajunkba majd öblítsük ki.(Koffeines sampon után ne használjuk.)

42. Orr dugulás ellen. A sós víz kímélő módon ható orr dugulás elleni szer. 1dl vízbe tegyél egy csapott kávéskanál sót ( tengeri só még jobb). Orr dugulás esetén spriccelj vagy cseppents egy keveset az orrodba.

43. Bolhaűzés. Mivel az ízeltlábúak többsége utálja a kávé szagát (vagy valamijét) ezért a kávézacc igen jó hatékonysággal alkalmazható arra, hogy a szabadtéren tartott kutyákból elűzzük a bolhákat. Egyszerűen szórjuk az állat szőrére és borzoljuk bele.

 

Elolvasásra ajánljuk Szódabikarbóna és ecet 52 kreatív házi felhasználása című írásunkat is.


Néhány információ a cikkben említett sóról és kávéról.

Konyhasó
A konyhasó (vagy legfőbb összetevőjének kémiai neve után nátrium-klorid, melynek képlete: NaCl) az egyik legismertebb só a Földön. Kemény, rideg anyag, kristályai kocka alakúak, ionrácsát pozitív nátrium (Na+) és negatív klorid (Cl−) ionok alkotják. Kristálya kifelé semleges töltésű.
Vízben jól oldódik. Ezt használják az ételek sózására.
Az írásban emlegetett só alatt a konyhasót értjük.

Kávé
Bár a kávé nemzetség sok fajt számlál, csak két fajának terméséből készítenek kávét: az arab kávéból és a robuszta kávéból. Tápértékének majd 96%-át mindössze öt összetevő alkotja, a kálium, koffein, magnézium, kalcium és a nátrium.
Izgalmassá a maradék 4% teszi, amelyben például már eddig is több mint ezer féle erősen illékony anyagot azonosítottak.


(Ez a Creative Commons mű a CC-BY-SA-4.0 licencnek megfelelően, permalinkes forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük