Itt a világ első hangfelvétele

Fonoautográf 1859-ből.A világ első hangfelvevője, minden hangrögzitő őse.
Fonoautográf 1859-ből.A világ első hangfelvevője, minden hangrögzitő őse./wikimedia kép

Vajon tudod-e, hogy az első hangfelvétel, amelyet valaha is készítettek kinek az érdeme?
Sokan Thomas Edisonhoz kötik ezt a korszakalkotó dolgot, pedig bizonyíthatóan nem ő volt az első. 
Az eredetileg ismert – és sokáig úttörőként elismert időpontnál mintegy 25 évvel korábban is vettek már fel hangot.

Sokáig úgy tartották, az iskolákban is azt tanították/tanítják, hogy a világ első hangfelvétele Thomas Edison nevéhez fűződik.  1878-ban készült felvételét sokáig az akusztika – hallható rezgések tudománya – történetének első rögzített hangfelvételeként tartották számon.

Pedig nem az volt az első!
Már több mint 20 évvel korábban szabadalmaztattak és készítettek ilyen szerkezetet.

Az első hangfelvétel – feltételezhetően – 1853-ban készült. Bizonyíthatóan padig 1860-ban.  Csak kattints az indító nyílra, utazz vissza az időben több mint másfél évszázadot és hallgasd meg a világ első rögzített hangfelvételét.

Első hangfelvétel a világon:

Au Clair de la Lune /A hold fényénél, 1860 április/ forrás:firstsouns.org

A felvétel készítője  Édouard-Léon Scott de Martinville, 1857-ben szabadalmaztatta Fonoautográf nevű hangrögzítésre képes berendezését.

első hangfelvétel fonoautográf 1859-ből.A világ első hangfelvevője, minden hangrögzitő őse.
Fonoautográf 1859-ből.A világ első hangfelvevője, minden hangrögzitő őse./wikimedia kép

Ez volt a világ ténylegesen első hangrögzítője. Minden későbbi hangrögzítési technika „őse”.
Jelentősége azért volt óriási, mert ezzel a hang és a zene mobillá vált. Bárhová el lehetett vinni meghallgatni.
Ezzel az akkoriban forradalmian újfajtának számító szerkezettel több felvétel is készült, amelyeket a kék részre kattintva most meghallgathatsz.

No persze ne HIFI minőségre számítsatok. Tekintsetek inkább úgy ezekre a hangokra, mint egy sok évszázados, vagy talán évezredes álom megvalósulására. Innentől kezdve a múlt már nem csak látható, vizuális emlékeket őriz hanem hallhatóakat is. Ez minden kétséget kizáróan mérföldkő volt a kultúra és civilizáció történetében.

Ezekkel a felfedezésekkel kapcsolatos információkat és tanulmányokat csak néhány éve hozták nyilvánosságra. Annak ellenére, hogy a területet kutató szakemberek és tudósok már jó pár évvel korábban is tudtak ezekről a tényekről, a bizonyítás sok éven keresztül számos áthidalhatatlan akadályba ütközött.
A felvételek hallhatóvá tételét ugyanis sokáig akadályozta a technikai eszközeink „fejletlensége”. Csak a háromdimenziós kiterjedés számítógépes kezelésének lehetővé válása, nevezetesen a 3D-s szkennelési eljárások fejlődése tette lehetővé ezen korai, rögzített hangok lejátszását.

Akit érdekelnek a korai hangrögzítés idejének kísérletei, sikeres és zsákutcába futó próbálkozásai, történelmének fontosabb személyiségei, zeneműveik és eszközeik, az az erre a témára specializálódott  firstsounds.org oldalon elmélyülhet a részletekben.

Arról is olvashatsz nálunk egy érdekes cikket, hogy miként állnak össze a hangok zenévé és a zaj miért nem zene füleinknek!


(Ez a mű a CC-BY-SA-4.0 licencnek megfelelően, permalinkes forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük