Fordító szemüveg a Google-tól

A Google napokban bejelentett fordító szemüvege ismét közelebb vitte az emberiséget – egy lépéssel – az egynyelvű világ kialakulásához.

Az egynyelvűség ráadásul úgy valósulhat meg, hogy mindenki a saját anyanyelvén lesz képes kommunikálni bármely más nyelvet beszélő emberrel.
Mindenkinek a saját nyelvén lesz egynyelvű
a világ.

Ezzel egy csapásra megszabadulhatunk a rengeteg időt felemésztő idegen nyelvtanulás gyötrelmeitől.

A Google éves I/O Fejlesztői Konferencia múlt heti megnyitóján számos újdonságról kaphattak tájékoztatást a tech világ fejlődése iránt érdeklődők.
Az egyik legnagyobb publicitást és legintenzívebb érdeklődést a Google új, valós időben fordító szemüvegének prototípus bemutatója kapta.
Nem véletlenül.

google fordító szemüveg
Spanyol anyanyelvű egy angollal beszélget /kép forrása:google

A Google május 11-én töltötte fel a szemüveg gyakorlati működését bemutató videóját, amit cikkünk végén megtekinthetnek olvasóink.

A fejlesztői konferencia egyik kiemelt témája volt a Google Fordító alkalmazási fejlesztésének új céljai, illetve az elért eredmények.

A fejlesztések legfőbb jellemzői között a gépi tanulás illetve a mesterséges intelligencia mind nagyobb arányú jelenlétét hangsúlyozták a szakemberek.

A már működő fordító programok – nem csak a Google – ma már viszonylag elfogadható eredménnyel teszik átjárhatóvá a különböző nyelvek közötti folyosókat.
Ahhoz azonban, hogy nagy tömegek használják ezeket a fordítókat a mindennapi életükben az szükséges, hogy komfortosan tudják használni ezt a lehetőséget.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ne kelljen olyan kütyüt, pláne nagy méretű kütyüt maguknál hordaniuk, amit amúgy nem használnának másra.

A kompakt megoldások kifejlesztéséhez nélkülözhetetlen volt a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a virtuális valóság és a felhő alapú technológiák elterjedése és fejlődése.
Szintén elemi igény volt a miniatürizálás, mert az asztali gépeken vagy laptopokon már kiválóan működő fordítási lehetőségeket kellett, kis méretű használati tárgyba
integrálva működőképessé tenni.

Az „okos iparág” figyelme így fordult már jó egy évtizede a szemüvegbe illetve kontaktlencsébe integrálható funkciók felé.

Jó tíz éve, hogy megjelent a Google okos szemüvege beépített kamerával, de nem ért el átütő sikert. Az utóbbi évek adatvédelmi szigorításai pedig kimondottan tovább gátolták elterjedését.

A Samsung 8 éve nyújtotta be az okos-kontaktlencse szabadalmát és akkor már a Google-nak is lapult egy két hasonló megoldás a fiókjában, ahogy erről
egy korábbi cikkünkben már tájékoztattuk olvasóinkat.

A Google Fejlesztői Konferencián most bemutatott fordító szemüveg több unikális tulajdonsággal is rendelkezik.

Fordító szemüveg jellemzők:

  • egyik legfontosabb ilyen tulajdonsága, hogy valós időben fordít.
  • audio jelekből generál vizuális jeleket, vagyis beszédből írott szöveget.
  • felhő alapú szolgáltatás keretében történik az átalakítás
  • a megjelenített kép a kiterjesztett valóság (VR) keretében jelenik meg a szemüvegben

A nagy nemzetközi tech lapok szakembereinek véleménye alapján a bemutatott termék számos kihívásra talált kielégítő megoldást.
Ennek ellenére a rendszerre még ráfér a további fejlesztés.
Ez nem is elsősorban a megjelenítés technikájára vonatkozik, hanem sokkal inkább a szöveg felismerés és fordítás pontosságára illetve választékosságára.

A szakemberek tisztában vannak ezekkel a szűkebb keresztmetszetekkel.
Ezek feloldására vetik be egyre intenzívebben az öntanuló mesterséges intelligencia szinte határtalan képességeit.

Az alábbi fordító szemüveg videót a konferencián történt prezentációval egyidőben, 2022.május 11-én töltötték fel a videó-megosztóra.

Globalizálódó világunkat megkoronázva, a nyelvi különbségek okozta akadályok nagyon rövid időn belül végérvényesen meg fognak szűnni.


(Ez az írás a CC-BY 4.O nemzetközi licencnek megfelelően, permalinkes – kattintható és adott cikkre mutató – forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük