Az ősrobbanástól a jelenig, lenyűgöző képeken

Az ősrobbanástól eltelt közel 14 milliárd év alatt számtalan érdekes égi-földi változás zajlott le az univerzum fejlődése során.

Táguló világegyetemünk tanulmányozása a tudósok privilégiuma.
Az egyes univerzum-történeti fázisok megismerésére, csak a fizika, az űrkutatás, valamint a számítógépes elemzés és modellezés fejlődése biztosított lehetőséget.

A tér és idő szinte felfoghatatlan nagyságrendű mértékei egyszerű halandók számára nehezen értelmezhetővé teszik a lezajlott átalakulást.

A világegyetem fejlődésének régmúlt vizuális lenyomata viszont részben fellelhető a ma létező univerzum képi világának gyönyörűségeiben.
A csillagvizsgálók illetve a Hubble űrteleszkóp sokak által ismert képei bizonyítják, hogy a teremtő természet bizony művészi szépségű természeti alkotások létrehozásában is jeleskedik.
A képek pedig speciális ismereteket nélkülöző emberek számára is értelmezhetőek.

univerzum története
Az univerzum történetének 14 milliárd éve egyetlen kép-spirálon/ c: P. C. Buddassi, c.wikimedia

Nem véletlen, hogy számos művész fantáziáját mozgatta már meg a kozmosz bámulatra méltó képi világa.

Korábban már mi is bemutattuk olvasóinknak azt a műalkotást, ami a jelenleg ismert univerzumunkat mutatja be egyetlen látványos képen.

Nos, az említett kép alkotója – Pablo Carlos Buddassi grafikus – ismét jelentkezett egy világegyetem témájú lenyűgöző grafikai mesterművel, amit ezúton ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Az univerzum fejlődése – 14 milliárd év

A Természet Időspirál (Nature Timespiral) című alkotás egyetlen képen mutatja be univerzumunk fejlődésének 14 milliárd éves történetét az ősrobbanástól napjainkig.
A kozmikus rendszerek fejlődésén túl a Föld kialakulásának és fejlődésének állomásai is nyomon követhetők a mesterművön.
Sőt, a biológiai illetve humán evolúció mérföldkövei is részét képezik a műalkotás képi világának.

Az alábbiakban tekinthetik meg a szóban forgó kép kicsinyített változatát.

ösrobbanás, univerzum fejlődés

Természetesen a kép legapróbb részleteit is tanulmányozhatják, ha a kék betűs részre kattintva megnyitják a kinagyítható változatot.

Két okból is elismeréssel kell adóznunk a grafikus munkásságát illetően.

Egyfelől minden munkájára jellemző – igényessége mellett – a tudományos alaposság.
Jelen alkotása is ennek figyelembevételével készült.
Ennek biztosítéka, hogy az elkészült művet a terület egyik jól ismert tudományos szakértője, a jelenleg amerikai egyetemen tanító dán Rasmus Grønfeldt Winther professzor, ökológus, evolúcióbiológus ellenőrizte.

Másfelől az a törekvés, hogy a hasonló jellegű tudományos igényességű képeit mindenki megismerhesse.
Ennek érdekében ezek az alkotásokat szabadon terjeszthető kulturális közkincs besorolást kapnak.
A besorolás alapján (CC BY-SA 4.0) forrás-megjelölés mellett szabadon terjeszthetők.

Mivel a mi weboldalunk is hasonló elvet követ, örömmel osztunk meg olvasóinkkal minden olyan információt, ami hozzájárulhat az általános műveltség növeléséhez.

Akit érdekelnek az égbolt szépségei, nézze meg csillaghullás naptárunkat vagy a fény terjedési sebességét bemutató videós cikkünket.

Kép forrása: c.wikimedia


(Ez az írás a CC-BY 4.O nemzetközi licencnek megfelelően, permalinkes – kattintható és adott cikkre mutató – forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük