A robotok már a könyvtárban vannak.

Ahogy annak idején „Az oroszok már a spájzban vannak”  megállapítás – furcsasága ellenére – igaznak bizonyult, úgy fedi le a valóságot a cikk címében megfogalmazott állítás.

Korábbi írásainkban már többször adtunk hírt a Google újdonságairól, amelyek száma most ismét nőtt eggyel.
Néhány napja jelentette be a kereső-óriás, hogy elindult a Talk to Books szolgáltatásuk és már elérhető kezelőfelülete is a neten.

talk to books - robot

Önfejlesztő mesterséges intelligencia keresi kérdéseinkre a választ könyvlapok millióiban

 

Leegyszerűsítve a dolgot arról van szó, hogy ezen az új felületen kérdéseket lehet feltenni írásban és a leginkább releváns válaszokat egy öntanuló „robot” keresi meg nekünk egy könyv adatbázisból.
Nevezetesen a Google Könyvek (Google Books) könyveinek tartalmából.

A világon ez az első olyan rendszer, ami könyvek tartalmában keresi a választ, természetes formában
feltett kérdésekre.

 

A rendszer még koránt sem teljes, hiszen jelenleg még „csak” kb. százezer könyvben keresi a választ.
Ez úgy nyer értelmet, ha tudjuk, hogy a Google Könyvek folyamatosan növekvő állománya jelenleg közelít a 26 millió kötethez.
Ennek megfelelően számíthatunk rá, hogy rövid időn belül ekkora állomány lesz az, amiből megpróbálnak majd feltett kérdéseinkre választ találni.

A keresést ahogy említettük mesterséges intelligencia végzi.
Kvázi egy önfejlesztő, tanulóképes robot, ami az emberhez hasonlóan próbál gondolkozni.

A beírt kérdés egy tanulásra képes robot – algoritmus – értelmezi, majd berohan a könyvtárba és gyorsan átlapozza a jelenlegi mintegy 100.000 könyv tartalmát, hogy kiírja a szerinte releváns válaszokat.

Alapvető eltérés van a Google hagyományos keresője és a Talk to Books keresőjének keresési elve között.

Míg a hagyományos kereső a neten fellelhető információk felkutatására kulcsszavakat használ, addig a Talk to Books a feltett kérdésekre adható válaszokat mesterséges intelligencia segítségével gyűjti be.
Egy olyan gépi tanulással önmagát folyamatosan fejlesztő „robot áll a vonal túlsó végén”, ami képes a mindennapi nyelvhasználatnak megfelelően feltett, teljes mondatban kifejezett kérdésekre választ találni.
Ennek pedig az az oka, hogy a tanulási folyamat során  robotunkat emberi párbeszédek, beszélgetések garmadával trenírozzák.

Ezt a tulajdonságát ki is emelik a kereső oldalán, jelezve, hogy a természetes mondatok formájában feltett kérdésekre nagyobb eséllyel kapunk kielégítő válaszokat.

A Talk to Books egyenlőre csak angol nyelven működik és az első olvasói tesztek alapján magán viseli a gyerekbetegség jeleit.
Ennek ellenére biztosak lehetünk benne, hogy a kereső robot folyamatosan okosodni fog és rövidesen a keresési  adatbázisba vont könyvek száma is milliós nagyságrendűre bővül.

Aki tesztelni szeretné a mesterséges intelligencia jelenlegi tudásszintjét, az a kék betűs részre kattintva elérheti a Talk to Books keresőjének oldalát.

 


(Ez a mű a CC-BY 4.O nemzetközi licencnek megfelelően, permalinkes – adott cikkre mutató – forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük