A jegesmedve szőre és bundája

A jegesmedve szőre  a természet egyik nagyszerű találmánya. Az első legmeglepőbb dolog vele kapcsolatban az, hogy a színe a látszat ellenére sem fehér. Bundája valójában színtelen. Azért tűnik fehérnek, mert a szőrszálai visszaverik a látható tartományba eső fényt.

jegesmedve szőre

A jegesmedve kétrétegű bundája tökéletes védelmet nyújt a hideg és a nedvesség ellen.

A két rétegű bunda külső durva szálai olajjal átitatottak, ezért még úszás közben is szárazon tartják az alatta lévő pihe szálakat, Ezek az alsó szálak üregesek, így a bennük lévő levegő azon túl, hogy szigetel és véd a hideg ellen, az úszás során kvázi mentőmellényként is funkcionál. Segíti a medvét a vízfelszínen maradni. Azt , hogy milyen jól működik ez a megoldás vízben, hóban, jól jellemzi, hogy a jegesmedvékről készült infravörös felvételeken gyakorlatilag csak a leheletük látszik.

A jegesmedve szőre nyugodtan nevezhető természeti remekműnek

A réteges öltözködés tudományát vajon honnan szerezte az ember? Hát például a jegesmedvétől.

150 évvel ezelőtt egy norvég hajóskapitány,  bizonyos Helly Juell Hansen, északi tengeri halászhajójának legénységét – a jegesmedve mintájára – olajjal átitatott vászonruhába öltöztetve védte a víztől. Találmányát szabadalmaztatta és elkezdett vízhatlan tengerészruhákat gyártani. A Helly Hansen máig jól ismert név.

A  jegesmedve szőre alatt a bőre fekete. Ha összetalálkoznánk egy albínó jegesmedvével azt csak rózsaszínű orráról ismerhetnénk fel:-)

Az a sok magyar oldalon olvasható legenda, mende-monda , hogy az üreges szőr a nap melegét a fekete bőrhöz szállítja és így melegíti, nem igaz. Bizonyítottan a vörös fény ezred része sem ér el a bőréig.

További érdekesség a jegesmedve származása. A jegesmedve őse ugyanis a barna medve. Régóta tart tudós berkekben a vita, hogy mikor is vált ketté ez a két ág. Erre a mai napig is csak becslések léteznek.

Egy dologban azonban már biztosak lehetünk. Minden ma élő jegesmedve ugyanattól a barnamedve anyától származik. Ez a nevezetes mackó mama pedig kb. 20-50.000 évvel ezelőtt a mai Brit szigetek területén élt.

Minden évben Február 27-én van a jegesmedvék nemzetközi világnapja.


 (Ez a mű a CC-BY-SA-4.0 licencnek megfelelően, permalinkes forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.