15 oktatójáték, amely megtanít programozni

A játékos programozás tanulás és gyakorlás lehetősége adott esetben életmentő lehet. Sok embernek nincs munkája vagy éppen jobb munkát keres a jelenleginél, míg mások pályamódosításra kényszerülnek. De nemcsak őnekik, hanem mindenkinek érdemes elgondolkodni a programozás – lassan alapvető képességének – elsajátításán. Egy próbát mindenképp megér, hiszen a technológia használata mellett akár létre is hozhatod azt. 15 olyan weboldal és app következik, ahol akár felnőttek vagy gyerekek is játszva tanulhatnak.

Ma már minden gyerek a gép előtt ül, előbb látnak számítógépet, mint a nagyszülőket, hamarabb tudják megnyitni a programokat, mint járnának. Több egyetem és néhány szülő is arra jutott, hogy eljött az ideje ebből előnyt kovácsolni: miért ne tanulhatnának valamit játékosan, amivel később nagyon jól kereshetnek. Az angol nyelv sajnos alap, de egy része talán áthidalható. Különösen fontos lett a kérdés, amióta lecsökkent az informatikaórák száma. De nemcsak a jövő generációi, hanem a felnőttek is segíthetnek magukon különböző élethelyzetekben, ha megtanulják akár a programozás alapjait – a logikát és a problémamegoldó képességet mindenképp fejleszti, és még az elhelyezkedésben is segíthet, hiszen számtalan helyen keresnek programozót, és tovább is képzik a munkavállalókat e téren.

A következőkben a legnépszerűbb, főleg ingyenes weboldalakat és alkalmazásokat mutatom be, amelyek gyerekeket és felnőtteket is észrevétlenül, addiktív módon tanítanak.

Főleg, de nemcsak gyerekeknek:

1. Kodable: egészen kicsi gyerekek is kipróbálhatják, nincs benne szöveg, tehát olvasni sem kell tudni hozzá, nemhogy angolul. Alapvetően puzzle játék, 45 szintig ingyenes, a Pro verzió 7 dollár, azaz kb. 2000 Ft.

2. Alice: 3D környezetben tanítja programozni a gyerekeket, akik saját játékot vagy animációt hozhatnak létre.

3. Lightbot: egy kedves robot segítségével az egyszerűbb alapok tanulhatóak, de néhány bonyolultabb módszere is megjelenik a programozásnak. Egy kanadai egyetemista tervezte, egy órás játék ingyenes.

4. Scratch és Scratch Jr.: magyarul is elérhető, 7 évesnél idősebb gyerekek számára ajánlott, hogy elsajátítsák a programozás alapjait. Az MIT tervezte és annyira népszerű, hogy már világnapja is van május 9-én. Mindez nemcsak a Scratch népszerűsítéséről, hanem a minél fiatalabb korban történő, kódolás fejlesztésével javítható problémamegoldó képesség hangsúlyozásáról is szól. A Scratch Jr. pedig 5-7 éves gyerekeknek készült. A mottójuk: „A kódolás az új írástudás!”. Saját számítógépes játékot, vagy alkalmazást – app – lehet tervezni, amelyet utána kipróbálhat az egész Scratch közösség, és visszajelzéseket kaphat a készítő.

5. A code.org oldalán számtalan programból lehet választani, az egyik legnépszerűbb a Jégvarázs szereplőivel készített játék, illetve többek között a szoftverfejlesztő és modell Lyndsey Scott általi mentorálás.

6. Khan Academy: bármilyen korú olvasni tudó gyereknek érdekes. Ingyenes, oktatóvideói a programozás mellett matematikai készségeket fejlesztenek, és felkeltik a tudomány iránti érdeklődést is. Érdemes a szülőnek létrehozni egy családi fiókot, és a gyerekek külön is csatlakozhatnak ehhez. Minden korosztálynak ajánlott.

7. Bitsboard: már bekerült egyszer a Top 5 Oktatási App közé az amerikai App Store-ban. Minden korosztály találhat itt addiktív játékokat, amellyel készíthet egy appot. Ingyenes, de iOS 7-et igényel, iPad-re és iPhone-ra tölthető le.

8. SpaceChem: díjnyertes játék, tabletekre tervezve. Szerepjáték, amelyben reaktor mérnököt kell alakítani, aki bonyolult erőműveket tervez, miközben számtalan fenyegetéstől kell azokat megvédenie, és közben programozási feladatokat teljesíteni.

9. Code Monster: egy apa fejlesztése, aki szerette volna saját gyerekét programozni látni. Platformfüggetlen, a kódot és a hozzá tartozó magyarázatot osztott képernyőn láthatjuk. A Java alapjait segít megismerni, 12 év felett.

10. Machineers: 8-14 éveseket célzó, díjnyertes játék. A fejlesztők szerint a gyerekek panaszkodtak, hogy az oktató játékok sokszor olyanok, mint a csokiba mártott brokkoli, ezt szerették volna kiküszöbölni ezzel a játékkal. Elsősorban a logikát és a folyamatok megértésének képességét fejleszti, a demo elérhető egyelőre.játékos programozás

Játékos programozás inkább felnőtteknek, akár haladó szintig:

11. Codecademy: Python, Ruby, PHP, HTML, vagy JavaScript nyelven tanítja a programozás alapjait, de betekintés nyújt az alkalmazások közötti átjárók, az úgynevezett API-k világába is.

12. Code Avengers: „Miért csak használod a technológiát? Amikor létre is hozhatod.” – áll honlapjukon a mottó. HTML, CSS, JavaScript nyelveket lehet elsajátítani alapszinten.

13. Code School: HTML, CSS, JavaScript (keretrendszerek is!), Git, Ruby, iOS, Objective-C nyelveken segít haladó szintre jutni, a használatához középszintű tudás már szükséges. Ez nem ingyenes, 29 dollárba, azaz kb. 8200 Ft-ba kerül havonta.

14. Tree House: HTML, CSS, JavaScript, Ruby, iOS, Android, UX, Java, Python, PHP nyelveket lehet tanulni. Ingyenes próba van 14 napig, majd 25-49 dollárba, azaz 7-14 ezer Ft/hó a költsége. Akár kezdőként is el lehet jutni vele haladó szintre.

15. SQLZOO: Itt SQL-t tanulhatunk ingyen, kezdőtől haladóig.

+1 Egy magyar fejlesztés, a Geomatech a programozás hátterét adó egyéb tárgyak, úgymint a matek és fizika tudást fejleszti, de a kémia, biológia és környezetismeret tárgyakkal való küzdelemben is segít, főleg középiskolásoknak, amelyben fő fegyverük a témák megszerettetése: látványos tananyagokkal, például a jegygyűrű optikájával.

Ha beíratnád gyermeked profi programozásoktatásra, azt is megteheted: a Skool, a Kódgarázs és a Logischool iskolákat ezért hozták létre. Alapvetően azonban a közoktatás, vagyis az iskolák feladata lenne, ha lenne rá elég idő. Az informatika tanártól is érdemes segítséget kérni a szülőknek, ha programozás oktatásról van szó, főleg, ha időt tudnak szakítani, hogy valamely oktatóprogramot használják az órákon.

Fentiek forrása

Laptársunk által ajánlott fenti alkalmazások tesztelése során azt tapasztaltuk, hogy az egykor ingyenes oldalak többsége az idő múlásával fizetőssé vált. Azok az oldalak, amelyek ingyenesek maradtak – például a Codacademy – azt a taktikát alkalmazzák, hogy néhány alapvető elemet tanító részt meghagytak ingyenesnek. A továbblépéshez szükséges ismeretek megszerzéséért azonban már fizetni kell.

Kimaradt a fenti felsorolásból, pedig a legkomplexebben összeállított ismeretanyaggal rendelkező ingyenes oldal a W3schools Online Web Tutorials honlapja.

Itt szinte minden megtalálható, ami csak egy programozás során előfordulhat. Minden programozói /utasítási szakszóhoz részletes, de rövid és jól érthető leírás tartozik. Az alábbi területeket öleli fel:

Jól működő „játszótér” is tartozik hozzá. Játékos programozás során bármelyik kódolási utasítást vagy varázsszót kipróbálhatjuk az interaktív programozótáblán. Csak be kell írni a frissen tanult varázsszavakat és rögtön meg is jelenik megírt programunk vizuális eredménye.
Az egyetlen akadályozó tényező talán az oldal angol nyelve lehet, bár programíráshoz muszáj egy kicsit konyítani az angolhoz.

Képek: codeavengers, pixabay


(Ez a mű a CC-BY-SA-4.0 licencnek megfelelően, permalinkes forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük