Sült keszeg paprikás lisztben

A paprikás lisztbe forgatott sült keszeg a világ egyik legfinomabb étele.
Egyszerűen és gyorsan elkészíthető csemege, amely sokunkban a gyermekkor emlékeit idézi. Ráadásul legegészségesebb édesvízi halaink egyike.

sült keszeg

Az aranybarnára sült keszeg fenséges látvány

Van két aprónak tűnő, de igen fontos fázis az előkészületek sorában, amit nem mindenki ismer, pedig fontos betartani, ha a legtöbbet akarjuk kihozni ebből az ételből.

1. – Az irdalásnak a lehető legsűrűbben kell történnie.

2. – A paprikás lisztbe forgatás előtt fel kell itatnunk a nedvességet a halról.

A későbbiekben erről még részletesebben is szó lesz.

 

Hozzávalók:

Arányokat írok, így a mennyiségtől függően változtathatók az alapanyagok

  • 1 kg keszeg
  • 2 pohár liszt
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • a hal besózásához
  • olaj amiben megsütjük

 

Sült keszeg elkészítése:

A keszegeket lepikkelyezzük, kibelezzük és folyó víz alatt tisztára mossuk. Amikor a víz lecsöpögött róluk  éles késsel sűrűn beirdaljuk mindkét oldalukat.

(Irdalásnak nevezzük azt a műveletet, amikor a halak oldalát a hossztengelyükre merőlegesen sűrűn bevagdossuk.
A sűrű bevagdosás jelen esetben 1 milliméteres sűrűséget jelent, de akár még sűrűbb is lehet. Az irdalás azért fontos művelet, mert ha jól csináljuk, akkor gyakorlatilag „eltávolíthatjuk” a szálkákat a halból.
A keszegek oldalában Y formájú szálkák sorakoznak szép számmal. Az irdalás során ezeket a szálkákat vágjuk keresztül, így biztosítva, hogy a sütés során a szálkák ehetőre süljenek, hasonlóan a hal farkához. Az irdalást akkor csináltuk jól, ha majd teljes mélységében átvágtuk a hal oldalát egészen a gerincéig. Ha figyelünk, hallani fogjuk a két roppanást, ahogy a kés pengéje átvágja az Y szálkákat.)

Az irdalást követően a halakat kívül belül egyenletesen besózzuk és néhány percig állni hagyjuk.

Amíg a halak állnak készítsük el a paprikás lisztes keverékünket. Ebbe már nem kell sót tennünk.

A besózott és beirdalt keszegekről itassuk fel a nedvességet, majd forgassuk bele a paprikás lisztbe. A beleforgatásnál – ami szórást is jelent – törekedjünk rá, hogy az irdalásokba és a hal belsejébe is jusson anyag.

(A hal felületéről a főleg sózás okozta nedvesség eltávolítása azért fontos mozzanat, mert a rajta maradó túlzott nedvesség a forró olajban gőzzé válva ledobja a halról a panírt.)

A lisztezett halakat forró olajban aranybarnára sütjük.

Amikor kivesszük az elkészült sült keszeget az olajból, érdemes lecsöpögtetni és papír törlővel bélelt tányérban, élére állítva tartani, hogy a maradék felesleges olaj is eltávozhasson róla. Így lesz igazán fenséges az íze és tökéletes az állaga.

Kevesen tudják, de a keszeg a legkevesebb kalóriát tartalmazó édesvízi halfajta. Kevesebb mint 80 kalóriát tartalmaz, viszont fehérje tartalma majdnem 20%, ezért  ideális testsúly megőrző és karbantartó. Fogyókúrához és sportoláshoz is jó szívvel ajánlható.

 

Tipp: Ha marad néhány keszeged vagy halfejed, ne dobd ki!
Készíts belőlük egy gyors és egyszerű tejfölös-tárkonyos hallevest, vagy halászlét, amelynek a receptjét a kék részre kattintva olvashatod.
Mire megsülnek a halaid az is elkészül.

Jó étvágyat! 🙂

(Tudtad, hogy a keszeg megnevezés többféle halfaj összefoglaló- illetve gyűjtő neve? Több mint tízféle hal tartozik ebbe a csoportba, mint például: dévérkeszeg, jászkeszeg, vörösszárnyú keszeg, karikakeszeg…stb.

Ez is érdekelhet

1 Response

  1. március 23, 2017

    […] étvágyat! U.i.: Ha úgy döntenél, hogy mesterműved után ropogós sült keszegekkel folytatod a menüsort, olvasd el egyszerű elkészítési módját a kék betűs részre […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük