Rizskoch egyszerűen elkészítve
A rizskoch egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom csemege.
Az első lépésektől a tálalásig még egy órányi időre sincs szükségünk, sőt megfelelő konyhai szervezettség mellett akár 45 perc alatt elkészíthető.
Kezdő háziasszonyok is nyugodtan bevállalhatják.
Ezért is tűnik furcsának, hogy az interneten található receptek jelentős része feleslegesen túlbonyolított és hosszadalmas elkészítési módokat ír le.
Na, ez a recept pont nem ilyen.
Egyszerű és gyors.

A rizskoch nem más, mint egy mazsolás tejberizs tojással összekeverve és sütőben megsütve. Nagyon finom.
A rizskoch, vagy ahogy még ismerhetik, rizskoh, rizskok, rizsko, rizsfelfújt, tulajdonképpen nem más mint egy tejberizs, amelyet összekevernek néhány tojással és ezt követően sütőben aranybarnára sütik.
Persze lehet bonyolítani a dolgot, ahogy ezt bármely egyszerűen elkészíthető ételnél megtehetnénk, csak valószínűleg nem érdemes.
Vajon melyik háziasszony szeret feleslegesen órákat tölteni a konyhában?
Szerintem egyik sem.
A többi egyszerű recepthez hasonlóan itt is arányokat írok, így a mennyiség az arányok megtartása mellett szabadon változtatható.
Ha a cukor helyett édesítőszert használunk, akkor egy alacsony kalóriatartalmú édességet kapunk.
Az alaprecept étvágytól függően 4-8 személyre, illetve egy közepes tepsinyi adagra szól.
Rizskoch egyszerűen hozzávalói:
- 1 pohár rizs (25 dkg)
- 4 pohár tej ( 1 liter )
- 4 tojás ( nagy )
- 1 marék mazsola (10 dkg)
- 3 evőkanál kristálycukor, gyümölcscukor, nyírfacukor…
- csipetnyi só
- kevés vaj a tepsi kikenéséhez
- zsemlemorzsa a tepsi beszórásához
- (tetszés szerint adható még hozzá vanília aroma, rum aroma, reszelt citromhéj…)
Elkészítési módja:
A rizst a tejben gyakori kevergetés mellett puhára főzzük.
Figyelem, vigyázni kell, mert könnyen odakapja az alját.
( Ahány rizs annyiféle. Az egyik több folyadékot szív fel, a másik kevesebbet.
Ha a főzés végére kissé „leves” marad az nem probléma, mert a sütésnél majd eltűnik.
Ha a főzés során az összes tejet felszívná akkor ne tejjel hanem, kis adagokban langyos vagy meleg vízzel hígítsuk. )
Két kanál cukrot a csipet sót és a mazsolát keverjünk bele a kész rizsbe és a lábost tegyük hideg vízbe hűlni.
Ha esetleg még mással is megbolondítanád, mind például vaníliás cukor, aroma vagy reszelt citromhéj, azt is most tedd bele. Időnként forgassuk át, hogy gyorsabban hűljön.
Kapcsoljuk be a sütőt és a hőfokot állítsuk 200 fokra.
A tojásokat feltörve válasszuk külön a fehérjét és a sárgáját. A sárgájákat egy kis tálba a fehérjét egy nagyobba tegyük.
A sárgájákat egy kanálnyi kanál cukorral keverjük simára villával vagy habverő alacsony fokozatával.
A fehérjéket verjük fel kemény habnak villával vagy habverővel.
Vegyük elő a tepsit és kenjük ki vajjal majd szórjuk be zsemlemorzsával.
Az időközben kissé meghűlt rizsbe keverjük jól el a kikevert tojássárgákat, majd óvatosan a habnak felvert tojásfehérjét is.
Az egész masszát öntsük a kikent tepsibe és tegyük az addigra már kellően átmelegedett sütőbe.
Addig kell sütni amíg a teteje aranybarnává nem kezd válni.
Ez körülbelül 15-20 perc.
A rizskoch egyszerűen és gyorsan már el is készült.
Az elkészült rizskoch tetejét megszórhatjuk porcukorral vagy kakaóporral.
Kerülhet még a tetejére szirup vagy friss gyümölcs, sőt hedonisták nagy adag tejszínhabbal is fogyaszthatják. 🙂
Jó étvágyat!