Rántás készítése egyszerűen
A rántás készítése egyszerűen elvégezhető művelet, feltéve ha ismerjük az elkészítés módját.
A kulcsszó a “feltéve”.
A fellelhető receptek többsége ott követ el végzetes hibát a leírásnál, hogy egy rántáskészítést már ismerő ember fejével gondolkodik.
Ezért van az, hogy a gasztronómiai kalandozásra induló szegény újdonsült háziasszony gyakran már az elején elakad.
A leírások döntő többsége ugyanis úgy kezdődik, hogy “…kevés olajon pirítsunk csapott evőkanálnyi …”.
De mi az a kevés olaj? Egy kávéskanálnyi, egy teáskanálnyi? Esetleg egy evőkanálnyi, vagy még több?
És mi az a csapott evőkanálnyi?
A bableves vagy valamelyik társa, esetleg egy rántást igénylő főzelék, már bizony ezen a kiinduló ponton véglegesen elbukhat.

Ez a csapott evőkanálnyi mennyiség. Gondosan elsimítva a kanál szegélyéig vagy picit fölé érne.
Az alábbi receptben, olyan egzakt leírását adjuk a rántás elkészítésének, amely alapján az is könnyedén elkészítheti, aki még hírét sem hallotta soha.
A rántás elkészítésének legfontosabb szabálya, hogy végig ott kell állni mellette a tűzhelynél és szinte folyamatosan kevergetni.
Nincs még egy olyan “étel” ami képes lenne hamarább odaégni, mint a rántás.
10 másodperc elég neki.
(Ha mégis odaégne, gondolkodás nélkül dobd ki és készíts újat, mert az egész étel ízét elrontja.)
Az alábbi mennyiség 3-4 fő részére készített főzelék vagy leves berántásához elegendő.
A mennyiségeket olyan módon határoztuk meg a leírásban, hogy nem csak a konkrét mennyiségek, hanem arányok is jól láthatók lesznek.
Így a rántás készítése nem fog problémát okozni akkor sem, ha több személyre tervezett ételhez kell elkészítenünk.
A rántás elkészítési ideje körülbelül 2 perc.
Rántás hozzávalói:
Olaj: 3 evőkanál (5 dkg vagy 50 ml)
Liszt: 1 csapott evőkanál (1,5 dkg)
(azt nevezzük csapot evőkanálnyi mennyiségnek, amikor a liszt egyáltalán nem, vagy csak nagyon kicsit emelkedik a kanál széle fölé
Hideg víz: 1-1,5 deciliter azaz körülbelül fél pohárnyi
Rántás készítése:
- A “főzéshez” szükséged lesz egy kis (nyeles) lábosra, fakanálra és pohárra.
- Vegyél elő egy kisebb nyeles lábost vagy magasabb peremű serpenyőt. Ha van, használj teflonost vagy kerámiát.
- Öntsd bele a három evőkanálnyi olajat, kapcsold be alatta a gázt és állítsd közepes lángra.
- A pohárba töltsél hideg vizet és készítsd a kezed ügyébe a tűzhely mellé.
- Szórd rá az olajra a lisztet és fakanállal kezd el kevergetni.
(A liszt fokozatosan elkezd barnulni. Először világos zsemleszínű, majd sötét zsemle színű végül pedig barna lesz.
Ez a teljes színváltozás körülbelül fél perc alatt zajlik le, ezért résen kell lenned.) - Amikor zsemleszínűre változik a színe óvatosan ráöntöd a hideg vizet és folyamatos, intenzív kevergetéssel biztosítod, hogy a liszt ne csomósodjon össze, majd rögtön ezután elzárod alatta a gázt.
- Végül egy sűrű, de folyékony állagú anyagot kapsz: a rántást.
Azon melegében öntsd a sűrítendő főzelékbe vagy levesbe, keverd el benne és főzd vele együtt még 5 percig.
Ha pirospaprikás rántást szeretnél készíteni, akkor annyiban módosul a teendőd, hogy a 6.pont elején félrehúzod a gázról a lábost rászórsz a zsemleszínű anyagodra egy púpozott teáskanálnyi pirospaprikát, kevergeted tíz másodpercig, utána visszateszed a gázra és azonnal öntöd rá a hideg vizet és folytatod a leírt módon.
Böngészd át egyszerű receptek menüpontunkat is , ahol további hasznos leírásokat és recepteket találsz.
Jó főzőcskézést, és legyen szép a napod! 🙂