Knédli egyszerűen és gyorsan

A knédli egyszerűen elkészíthető finom körítés, ráadásul pillanatok alatt kész lehetünk vele.
Ennek ellenére ritkán készítik háziasszonyaink ezt a kiváló garnírungot.
Ennek oka talán részben a neten fellelhető receptek bonyolultsága – kelt tészta készítés – és a hazai tradíciók hiánya. Pedig északi szomszédainknál ez az étel a napi főzési rutinban is masszívan jelen van és nem véletlenül.

Mi most egy olyan knédli receptet osztunk meg olvasóinkkal, ami pofon egyszerű és nem kell hozzá kelt tészta készítéssel vacakolni.Kezdő háziasszonyoknak is nyugodt szívvel ajánljuk, mert szinte lehetetlen elrontani és változatosabbá tehetik vele a “menüsorukat”.

Családon belül – gyorsasága és egyszerűsége miatt – a “lusta háziasszony szuper knédlije” elnevezéssel fut. 🙂

knédli

Kiszedésre várakozó kész petrezselymes knédli-gombócok mosolyognak a víz tetején.

Ha a helyzet úgy hozza, akkor ráadásul két legyet üthetünk egy csapásra.

Az amúgy már kidobásra ítélt, száradó félben lévő zsömle, kifli vagy kenyér roncsok transformereket megszégyenítő módon alakulhatnak át az ebéd vagy meleg-vacsora ínycsiklandozó részévé.
(Ha erről, amolyan dezsavűsen esetleg hirtelen a bundás kenyér ötlött eszedbe, akkor nem is vagy olyan kezdő háziasszony.
Sőt, valószínűleg takarékos háziasszony vagy, aki nem szívesen dob ételt a szemétbe.)

Nos, igazából a knédli szinte pont ugyanazokból a spártai alapanyagokból elkészíthető, mint a bundás kenyér, csak még egy kevéske lisztre és vízre van szükség.

Most pedig lássuk a receptet, aminek megfogalmazásánál a “konyhát sosem látott” háziasszonyokra is gondoltunk.
A többi egyszerű recepthez hasonlóan itt is inkább arányokat jelzünk, hogy a készülő mennyiség könnyen változtatható legyen.

A hozzávalók mennyiségét jelen esetben nem lehet sebészi pontossággal meghatározni, mert a teljesen kiszáradt zsömle/kenyér több folyadékot igényel, mint a friss.

 

Knédli egyszerűen és gyorsan, receptje:

 

Hozzávalók 1-2 személyre:
  • 1-2 db zsömle vagy egy-két teljes szelet kenyér
  • 1 db tojás ( egy zsömléhez kicsi, kettőhöz lehet nagyobb tojást adni)
  • 1 lapos evőkanálnyi liszt
  • Néhány evőkanálnyi víz a megfelelő sűrűség beállításához
  • csipetnyi só
    (ízlés szerint tovább bolondítható különféle fűszerek hozzáadásával, bors, paprika, bazsalikom,… stb.)

Elkészítése:

Egy kisebb lábosban tegyünk oda 2-3 liter vizet forralni.

Készítsünk elő egy kisebb tálat vagy mélytányért,.
A zsömlét/kiflit vagy kenyeret tépkedjük/vágjuk apró darabokra.
Az előkészített tálba üssük bele a tojást, villával verjük fel, majd adjunk hozzá 3-4 evőkanál vizet és azzal is keverjük jól el.

Adjunk hozzá egy csipet sót és ha valamilyen fűszert is szeretnél tenni bele, akkor azt is most szórd bele.
Egy kis borssal és petrezselyemmel nem nagyon lehet hibázni.

Szórjuk bele az apró zsömledarabokat, keverjük össze és hagyjuk állni 2-3 percig, hogy felszívja a folyadékot.

Egy villával törjük durvára a zsömlét,amíg egy massza szerű anyagot nem kapunk.
A masszát hintsük meg egy csapott evőkanál liszttel és keverjük jól össze.

Evőkanalanként hozzáadott vízzel állítsuk be a massza sűrűségét, hogy egy olyan lágy masszát kapjunk, amelyből – nem széteső – gombócot tudunk formálni.

Mire ezekkel elkészültél addigra a vized is felforrt.

Vizes kézzel formázz a masszából gombócokat és óvatosan tedd a mérsékelten forrásban lévő vízbe.
Körülbelül szilvás gombóc méretű gombócokat készíts.
4-5 perc múlva kiveheted a vízből az elkészült knédli gombócokat.

Nyugodtan kísérletezz más knédli formákkal és kisebb vagy nagyobb méretekkel is.

További egyszerű recepteket is találhatsz nálunk a kék betűs részre kattintva.


Jó étvágyat!

 


(Ez a mű a CC-BY 4.O nemzetközi licencnek megfelelően, permalinkes – adott cikkre mutató – forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.