Halleves – tárkonyos, tejfölös
A tárkonyos tejfölös pikáns halleves kiváló étel, és még a halászlé ízvilágához szokott emberek is elismerően szólnak róla, szívesen fogyasztják.
A halakkal úgy vannak az emberek, mint a pacallal.
Vagy kimondottan imádják, vagy már akkor is kirázza őket a hideg, ha csak rágondolnak.
A halkedvelők számára született ez az írás.
Egy olyan receptúrát ismerhetnek most meg, amely nem véletlenül került ide, az egyszerű receptek közé.

Pirított kenyérkockával és valamilyen zöld díszítéssel a legszebb
Ha már eleged van a halászléből – az emberek legnagyobb része kizárólag ezt az egyféle, halból készült levest ismeri – és valami más halas ízt kívánsz, akkor itt az ideje összedobni egy pofonegyszerű tejfölös-tárkonyos hallevest.
Az egyik nagy előnye, hogy bármilyen édesvízi halból elkészíthető. Lehet az bármilyen fajta keszeg, kárász, busa, ponty, afrikai harcsa stb.
Fontos megemlíteni, hogy tengeri halakkal nem igazán működik a dolog.
A másik nagy előnye pedig az, hogy minimális főzőtudással is bátran neki lehet állni.
Szinte lehetetlen ezt a levest elrontani.
Spórolósoknak külön említem, hogy a lefilézett halgerinc és halfej is tökéletes alapanyag hozzá, mert a halra nem lesz szükségünk csak a lére.
Arányokat írok, így ez alapján bármilyen mennyiség könnyen elkészíthető.
A cikkben szereplő mennyiség 4-6 ember számára elég.
Nos, akkor lássuk!
Halleves hozzávalók:
- 1 kg bármilyen édesvízi hal, húsos gerinc, fej
- 2 liter víz
- 1 pohár tejföl
- 1 teáskanál liszt (ez akár el is hagyható)
- 1 teáskanál tárkony ( szárított vagy friss is lehet)
- só ízlés szerint
- késhegynyi őrölt bors
- néhány csepp citromlé vagy ecet ízlés szerint
Halleves elkészítése:
Az egész halakat lepikkelyezzük, belsőségeit eltávolítjuk – fej maradhat – és tisztára mossuk.
A nagyobb halfejekből (ponty, busa, harcsa) távolítsuk el a kopoltyúkat, a kisebb halaknál ezzel nem kell bajlódnunk, maradhatnak.
A ponty fejéből távolítsuk el a fej és gerinc csatlakozásában található úgynevezett keserű fogat vagy csontot.
(Ha nem tudjuk hol van, kérjük meg a vásárláskor, hogy mutassák meg vagy ott helyben távolítsák el.)
Ha filézett halgerincet vagy halfejet használunk alapanyagként, akkor csak le kell mosnunk.
Vágjuk fel az alapanyagokat féltenyérnyi darabokra és tegyük bele egy fazékba.
Sózzuk, borsozzuk meg és szórjuk rá a tárkonyt.
Öntsük rá a vizet és kevergetés mellett, vigyázva, hogy ne kapja oda az alját zubogtatva főzzük 25-30 percig.
Közben a pohár tejfölben alaposan keverjük el a kiskanálnyi lisztet.
A levet a”ronggyá főzött” halakkal, apró lyukú szűrőn keresztül öntsük át egy másik lábosba.
A szűrőben fennakadó massza a szálkákkal mehet a kukába.
Nekünk csak a leve kell.
Az immár szálkátlan és halhús mentes levesbe keverjük bele a lisztes tejfölt.
(vagy a liszt nélkülit, vagy tejszínt)
Úgy kell beleönteni, hogy előbb a léből rákanalazunk a tejfölre és azt jó homogénre elkeverjük.
A lével így felhígított és felmelegített tejfölt öntjük állandó kevergetés mellett a levesbe.
Így nem lesz csomós és darabos.
Kis lángon első forrásig melegítjük, és kész is van.
Nyári nagy melegben, ízlés szerint némi citromlével vagy ecettel tehetjük még pikánsabbá.
Én pirított kenyérkockával vagy vajgaluskával, esetleg egyszerű grízgaluskával tálalom, és mindig szórok a tetejére valamilyen friss élénkzöld apróra vágott növényt, ami a petrezselyemtől a kapron át a gyermekláncfű zöld leveléig bármi lehet.
Nagyon szépen mutat rajta.
Tipp: Ha a leves után ropogós sült keszeget tálalnál, akkor csak győzd majd bezsebelni a dicséreteket 🙂
Jó étvágyat!