Az isteni palacsintatorta – hidegen tálalva
A hűtött palacsintatorta ritkán látott vendég az asztalokon, pedig finom, egészséges és könnyen elkészíthető.
Igaz, ami igaz, kevés olyan embert ismerek, aki ne szeretné a palacsintát valamilyen ízesítéssel.
A népszerűség egyik oka talán az a változatosság, amit a palacsinta töltelékének a sóstól az édes ízig terjedő szinte megszámlálhatatlan sokfélesége kínál.
Lehet sós vagy édes, húsos vagy zöldséges, csokis vagy lekváros, sőt, legújabb trendi formájában sültkolbász-lepelként is kelletheti magát.

A palacsintatorta lehet akár ilyen, ünnepi, vagy csak gyümölcsöt tartalmazó, egészséges.
Csupán két olyan terület ismert ahonnan a palacsintát száműzték. Az egyik a friss gyümölcsökkel történő párosítás hidegen tálalva, a másik pedig az az eset, amikor valami mutatósabb dolgot kívánnánk az asztalra helyezni.
Mindkét fenti esetre megoldást nyújt a pofonegyszerűen elkészíthető palacsintatorta, amely mindig hűtve kerüljön az asztalra.
A friss gyümölcsök párosítása a palacsintával nem csak finom, de vitaminokban gazdag és egészséges is.
Csupán a palacsinták „tortásításával egy teljesen újfajta ételt állíthatunk elő, amely méltán fogja kiváltani a gyerekek fülig érő mosolyát, vendégeink dicsérő szavait és barátnőink recept iránti érdeklődését.
Bár a palacsinta receptjét minden háziasszony ismeri, azért a biztonság kedvéért leírom.
Arányokat írok, így a mennyiség szabadon változtatható:
A palacsintatorta palacsintáinak receptje:
- 1 pohár liszt
- 1 pohár tej ( 2,8% zsírtartalmú)
- 1 pohár szódavíz/ásványvíz
- 2 tojás
- 2 evőkanál étolaj
- kevés só
(A későbbiekben szóba kerülő dagadt palacsinta elkészítéséhez még egy csapott kávéskanál sütőpor is szükséges.)
A hagyományos vékony palacsintából 10-12 darabtól, a sütőporos palacsintából, amelyek „dagadtak” lesznek, pedig akár már 4-5 darabtól készíthető palacsintatorta. A fenti recept mennyiségei megfelelnek ennek a minimális elvárásnak.
Leggyorsabban akkor végzünk, ha a sütőporos változatot készítjük, a legnagyobb palacsintasütőben.
Az elkészült, még meleg palacsintákat úgy tesszük kiterítve egymásra, hogy közéjük tesszük a tölteléknek szánt friss gyümölcsszeleteket, gyümölcsmasszákat és krémeket.
Ha valódi torta kinézetet szeretnénk, akkor a kihűlt és „megtöltött” palacsintákat bármilyen krémmel, habbal vagy pudinggal befedve igazi tortává varázsolhatjuk.
A tölteléknek bármilyen gyümölcs felhasználható, de elárulom, melyik az a két összeállítás, ami tuti biztos siker a tapasztalatok alapján.
A kamaszodó gyerekek már a látványt is ezzel az egy szóval szokták minősíteni – „BRUTÁL”.
A vendég háziasszonyok pedig gyakran csapnak a homlokukra – „Hogy ez eddig miért nem jutott eszembe?! – felkiáltással.
Palacsintatorta zamatos őszibarack szeletekkel és mogyorókrémmel.
A mogyorókrémmel vékonyan megkent mindegyik palacsintát ujjnyi vastag szeletekre vágott zamatos őszibarackkal borítjuk. A legfelső palacsintát a megkent felével lefelé tesszük a tetejére. Díszítésnek egy tömör szelet barackból kialakított smile 🙂 jól mutat a tetején.
Természetesen hűtve tálaljuk!
Palacsintatorta fahéjas-almás töltelékkel (pikáns)
A nagy lyukú reszelőn lereszelt és fahéjjal ízesített almamasszát ujjnyi vastagon tesszük a palacsinták közé.
Gyengébb idegzetűeknek, bőséges tejszínhabdíszítéssel esetleg plusz csokireszelékkel bőven szórva, hidegen tálaljuk.
A vörösboros-szilvás, rumos-sárgadinnyés, epres tejszínhabos és diós-meggyes változatok, csak cseppek a tengerben.
Nyugodtan kísérletezzetek, ízesítsétek és díszítsétek, mert a változatok száma végtelen!
Jó étvágyat!
(Ez a mű a CC-BY-SA-4.0 licencnek megfelelően, permalinkes forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)