Az isteni palacsintatorta – hidegen tálalva

A hűtött palacsintatorta ritkán látott vendég az asztalokon, pedig finom, egészséges és könnyen elkészíthető.

Igaz, ami igaz, kevés olyan embert ismerek, aki ne szeretné a palacsintát valamilyen ízesítéssel. A népszerűség egyik oka talán az a változatosság, amit a palacsinta töltelékének sokfélesége kínál.

Lehet sós vagy édes, húsos vagy zöldséges, csokis vagy lekváros, sőt, legújabb trendi formájában sültkolbász-lepelként is kelletheti magát.

palacsintatorta

A palacsintatorta lehet akár ilyen, ünnepi, vagy csak gyümölcsöt tartalmazó, egészséges.

Csupán két olyan terület ismert ahonnan a palacsintát száműzték. Az egyik a friss gyümölcsökkel történő párosítás hidegen tálalva, a másik pedig az az eset, amikor valami mutatósabb dolgot kívánnánk az asztalra helyezni.

Mindkét fenti esetre megoldást nyújt a pofonegyszerűen elkészíthető palacsintatorta, amely mindig hűtve kerüljön az asztalra.

A friss gyümölcsök párosítása a palacsintával nem csak finom, de vitaminokban gazdag és egészséges is.
Csupán a palacsinták “tortásításával egy teljesen újfajta ételt állíthatunk elő, amely méltán fogja kiváltani a gyerekek fülig érő mosolyát, vendégeink dicsérő szavait és barátnőink recept iránti érdeklődését.

Bár a palacsinta receptjét minden háziasszony ismeri, azért a biztonság kedvéért leírom.
Arányokat írok, így a mennyiség szabadon változtatható:

A palacsintatorta palacsintáinak receptje:

  • 1 pohár liszt
  • 1 pohár tej ( 2,8% zsírtartalmú)
  • 1 pohár szódavíz/ásványvíz
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál étolaj
  • kevés só

(A későbbiekben szóba kerülő dagadt palacsinta elkészítéséhez még egy csapott kávéskanál sütőpor is szükséges.)

A hagyományos vékony palacsintából 10-12 darabtól, a sütőporos palacsintából, amelyek “dagadtak” lesznek, pedig akár már 4-5 darabtól készíthető palacsintatorta. A fenti recept mennyiségei megfelelnek ennek a minimális elvárásnak.

Leggyorsabban akkor végzünk, ha a sütőporos változatot készítjük, a legnagyobb palacsintasütőben.

Az elkészült, még meleg palacsintákat úgy tesszük kiterítve egymásra, hogy közéjük tesszük a tölteléknek szánt friss gyümölcsszeleteket, gyümölcsmasszákat és krémeket.
Ha valódi torta kinézetet szeretnénk, akkor a kihűlt és “megtöltött” palacsintákat bármilyen krémmel, habbal vagy pudinggal befedve igazi tortává varázsolhatjuk.

A tölteléknek bármilyen gyümölcs felhasználható, de elárulom, melyik az a két összeállítás, amely biztos siker a tapasztalatok alapján.

A kamaszodó gyerekek egy szóval szokták minősíteni – “BRUTÁL”.
A  vendég háziasszonyok pedig gyakran csapnak a homlokukra – “Hogy ez eddig miért nem jutott eszembe?! – felkiáltással.

Palacsintatorta zamatos őszibarack szeletekkel és mogyorókrémmel.

A mogyorókrémmel vékonyan megkent mindegyik palacsintát ujjnyi vastag szeletekre vágott zamatos őszibarackkal borítjuk. A legfelső palacsintát a megkent felével lefelé tesszük a tetejére. Díszítésnek egy tömör szelet barackból kialakított smile 🙂 jól mutat a tetején.
Hűtve tálaljuk!

Palacsintatorta fahéjas-almás töltelékkel (pikáns)

A nagy lyukú reszelőn lereszelt és fahéjjal ízesített almamasszát ujjnyi vastagon tesszük a palacsinták közé. Gyengébb idegzetűeknek, bőséges tejszínhabdíszítéssel, hidegen tálaljuk.

 

A vörösboros-szilvás, rumos-sárgadinnyés, epres tejszínhabos és diós-meggyes változatok, csak cseppek a tengerben.
Nyugodtan kísérletezzetek, a változatok száma végtelen!

Jó étvágyat!


(Ez a mű a CC-BY-SA-4.0 licencnek megfelelően, permalinkes forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. További információ

A legtöbb honlaphoz hasonlóan a mi weboldalunk is használ sütiket, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt tudjuk nyújtani Önnek. Beleegyezésnek tekintjük, amennyiben a honlap megtekintéséhez használt szoftverének (böngésző) beállításai elfogadják a használt sütiket, és Ön folyamatosan látogatja a honlapunkat, vagy ráklikkelt az "Elfogadom" gombra.

Bezárás