Egyszerű sajtos rúd gyorsan elkészítve
Az egyszerű sajtos rúd gyorsan elkészíthető ellenállhatatlan csemege.
Sütésben-főzésben tapasztalatlanabb konyhatündérek is nyugodtan bevállalhatják.
Az elismerés nem fog elmaradni.
Legnagyobb keletje karácsony környékén illetve az év végén szokott lenni, de ha valaki hozzájut egy egyszerű és gyors recepthez az egész évben szívesen készíti.
Mi most pont egy ilyen villámgyorsan és pofonegyszerűen elkészíthető receptet osztunk meg olvasóinkkal.

Kezdő háziasszonyok is bevállalhatják. Az elismerés borítékolható /Kép:wikimedia commons: M.Ranta
Kezdő háziasszonyoknak is nyugodtan ajánljuk, mert szinte lehetetlen elrontani.
Ha meg kellene határozni azt a munkafázist, ami a legnagyobb odafigyelést igényli, akkor talán a sütés a legkritikusabb pont.
Arra kell nagyon vigyázni, hogy nehogy megégjen a sajt a tetején.
A sajtos rúd sütőporral vagy sütőpor nélkül is készíthető.
A tésztába kevert sütőpor lazábbá teszi a tésztát.
A sütőpor nélküli változat nekem személy szerint jobban ízlik, ezért ez a változat készül nálunk minden alkalommal.
Na, akkor lássunk neki és nézzük a hozzávalókat.
A tészta elkészítéséhez az alábbi alapanyagokra lesz szükségünk.
– 25 dkg liszt
– 25 dkg margarin vagy vaj
– 25 dkg túró
– csapott kávéskanálnyi só
A lazább tésztás változathoz csapott kávéskanálnyi sütőport vagy szódabikarbónát teszünk még a tésztába.
A kinyújtott és rudakra vágott tészta tetejére szórjuk majd:
– 20-25 dkg (reszelt) trappista sajt
Egyszerű sajtos rúd gyorsan így készül:
A tésztához való alapanyagokat jól összegyúrjuk és fél-egy órányi hűtőszekrényes pihentetést követően kisujjnyi vastagra nyújtjuk.
(Ha nagyon sietős a dolgod akkor pihentetés nélkül is folytathatod, de pihentetéssel az igazi.)
A kinyújtott tésztát kis ujjnyi rudakra vágjuk.
Szép sorban betesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe és jó bőven rápakoljuk a tésztarudakra a reszelt sajtot.
Ha a masni forma a szimpatikusabb számodra, akkor hajtsd masni formájúra a rudakat…vagy patkó formájúra, vagy kör alakúra, vagy kockára, vagy szívecskésre… 🙂
Úgy is elkészíthetjük, hogy a kinyújtott tésztára szórjuk rá a sajtot és így sajtosan vágjuk fel és tesszük a rudakat a tepsibe.
Kinek melyik megoldás szimpatikusabb.
180-200 fokos sütőben körülbelül 15 perc alatt készül el.
Akkor van kész, amikor a tetején a sajt szép barnára pirult.
Onnantól, hogy elkezd pirulni a teteje érdemes folyamatosan rajta tartani a szemünket, mert a sülés ilyenkor már felgyorsul.
Vigyázni kell nehogy túlsüljön!
Jó étvágyat!
További gyorsan és egyszerűen elkészíthető étel receptjéből csemegézhetsz „Egyszerű receptek” menüpontunkra kattintva.
Ez a mű a CC-BY-SA-4.0 licencnek megfelelően, permalinkes forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.