Egyszerű házi nutella

  •  
  •  

A bolti nutella finom, szeretik is sokan, de van vele egy apró probléma. Nem házi nutella és emiatt az összetevői hagynak némi kívánnivalót maguk után.
Cukorból van benne a legtöbb, mintegy 55%, a benne lévő zsír 30-a pedig telített zsírsav ami nem kifejezetten egészséges.

Ha úgy akarsz ilyen finomságot adni a családodnak, hogy az egyben egészséges is legyen, könnyen elkészítheted otthon magad is ezt a csemegét, az egyszerűen elkészíthető házi nutellát.
Azt, hogy milyen legyen az összetevők jellege, Te választhatod meg attól függően, hogy kinek szánod.
Elkészítheted több vagy kevesebb kalóriával, vagy akár diabetikus változatban is a hozzáadott édesítőtől függően, alig 15 perc alatt.

A házi nutella egészséges.

Természetesen fő összetevője, a mogyoró igen magas kalóriatartalmú olajos mag, de a benne lévő olaj főleg egyszeresen és többszörösen összetett zsírsavakat tartalmaz. Ennek köszönhetően az egészséges kalóriabombák közzé tartozik. Fokozott fizikai vagy szellemi terhelés esetén kimondottan ajánljuk.

Arányokat írok, a mennyiség szabadon választható.

Íme a hozzávalók:

  • 1    pohár török mogyoró
  • 1/2 pohár gyümölcscukor vagy nyírfacukor (vagy porcukor)
  • 1/4 pohár kakaópor (nem cukrozott!)
  • 1/4 pohár tejpor (nem cukrozott)
  • 2 evőkanál növényi olaj (kókuszolaj az igazi, de a sima napraforgó olaj is jó)
  • kevés vanília(aroma)
  • csipet só
  • pár evőkanál forralt víz (3-6)

A palacsintasütőben pár percig- kb. 5 – pirított mogyoróknak lemorzsoljuk a héját és amúgy melegen beledobjuk egy turmixgépbe.
A lényeg a turmixolás idejében rejlik. Összesen körülbelül 7-8 percig kell turmixolni a kívánt eredmény eléréséhez.
Az első két perc után még csak mogyoróport fogunk látni . Ekkor hozzáadhatjuk a kakaóport és a cukrot.

További két perc után – a mogyoróból kicsapódó olaj hatására elkezd masszaszerűvé válni az anyag. Ekkor hozzáadhatjuk az összes többi hozzávalót és 2-3 evőkanál vizet.

Tovább turmixoljuk még 2 percig és ha szükséges további néhány kanál vízzel beállítjuk a számunkra szimpatikus állagúra.
Ha víz helyett olajjal állítjuk be a végén , akkor fényesebb lesz, de nyilván töményebb és kalória dúsabb .

házi nutella

Egyszerű házi nutella

Az alapanyagok alkotóelemet zsír, fehérje, szénhidrát és kalória értékeit megtekinthetik mobilon is jól olvasható kalóriatáblázatunkban.

Nemsokára kipróbálom dióval is, és beszámolok az eredményről.

Jó étvágyat!

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.