Almás pite egyszerűen elkészítve

Az egyszerű almás pite receptjét azért érdemes lejegyezni, mert a süti  elkészítése nem igényel sem konyhai „előképzettséget”, sem túl sok időt.
Ezzel a pillanatok alatt elkészíthető édességgel, bármikor kiegészíthetjük az aznapi menünket.

Kezdő háziasszonyoknak is nyugodt szívvel ajánljuk.

almás pite egyszerűen

Az almás pite egyszerűen is elkészíthető finom süti

Minden hétvégi ebéd otthon, anyunál vagy a nagyinál szinte egy kis családi ünnep.
Amikor felidézzük az így együtt töltött időt, rögtön eszünkbe jutnak a kedves vagy éppen vicces történetek és orrunkban érezzük a klasszikus családi menü egyes fogásainak illatát.

Az egyik ilyen felejthetetlen illat a frissen sült sütié.
Például az almás pitéé.

 

Egyszerű almás pite hozzávalói:

  • 40 dkg liszt
  • 25dkg vaj ( margarinból 30 dkg )
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 dl víz
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • reszelt alma (kb.1 kg almából)
  • ízlés szerint cukor vagy más édesítő
  • kevés őrölt fahéj

Almás pite egyszerű elkészítése:

A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd összedolgozunk a vajjal, tojássárgájával és a vízzel.
Néhány perces pihentetést követően a tésztából két egyforma lapot nyújtunk.
Ezek nagyjából akkorák legyenek, mint a tepsi, amiben majd sütni fogjuk.
Az egyiket a tepsi aljára fektetjük úgy, hogy az egészet befedje.
Rátesszük a reszelt almát, ízlés szerint édesítve cukorral vagy édesítővel és az őrölt fahéjjal.

A fahéjat az almába már a reszelés során belekeverhetjük, de a cukrot csak a tésztára helyezés előtt keverjük bele, különben túl sok levet ereszt és eláztatja a tésztát.

Rátesszük a másik lapot a tetejére, villával megszurkáljuk, és közepes hőfokon ( 180-190 fok) sütőben szép világosbarnára sütjük.

Ha a kész pitét porcukorral ízesítenéd, akkor még melegen szórd rá.
Felvágni is még melegen érdemes, mert akkor még nem morzsalékos.

Csak megemlítem, hogy ezzel a módszerrel szinte bármilyen gyümölcsös pite gyorsan elkészíthető, csak arra kell vigyázni, hogy a túlságosan lédús gyümölcsöket kizárólag nagy lyukú reszelőn reszeljük, és kissé csöpögtessük le.

A nem reszelhető gyümölcsöket – szilva, meggy, kiwi, barack stb. – értelemszerűen késsel aprítjuk fel.

Nyugodtan kísérletezhetünk is, különböző méretűre vágva fel a gyümölcsöket.
Sőt, tehetünk még hozzá passzoló egyéb finomságokat is a töltelékbe.
Például apróra vágott diót, mandulát, kókuszreszeléket,… stb.
Az eredmény meglepő lesz.
Azt fogjuk tapasztalni, hogy az eltérő méretűre vágott gyümölcsök kissé más pite ízt fognak eredményezni.

Az Egyszerű receptek oldalunkon még több hasonlóan egyszerűen elkészíthető ételt találhatsz.

Jó étvágyat!

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük