A macskák titokzatos és félreértett szokásai – 1.rész

A macskák már évezredek óta élnek az emberek mellett. A hosszú közös múlt ellenére számos titokzatos és félreértett szokásuk van.
18 furcsa macskaszokást ismerhetsz meg kétrészes összeállításunkban az okaival együtt.

A macska a világ legnépszerűbb – és valószínűleg legrégebbi- háziállata. Becslések szerint annyi macska él emberek közelében mint az összes többi kedvtelésből tartott háziállat együttvéve.
Nem véletlen, hogy a közösségi médiák legnagyobb állat sztárjai is a macskák közül kerülnek ki.
Ha kételkednél benne, csak nézd meg, hogy a Facebook király Grumpy Cat-nak mennyi követője van.
El fogsz ájulni.
Igen, van valami ezekben az állatokban ami megbabonázza az emberek jelentős részét. Nehéz meghatározni, hogy pontosan mivel is tud ilyen intenzíven hatni az emberekre.
Cukiság, hízelgés, „dögönyözhetőség”, önfejűség,”cicanézés” (ezt a Shrek filmekből jól ismerhetjük), játékosság, dorombolás,…?
Talán az összes, együtt.

macskák

A Shrek-ből már jól ismert cukicica-nézés mindenkit levesz a lábáról / pexels kép

Minden macskatartó tudja, hogy cicájának többféle titokzatos és gyakran nehezen megmagyarázható szokása is van.
Ami egy macskát sosem tartott ember számára elképzelhetetlen, az egy macskatartó számára természetes. Nem kutatja az okokat, csak lakonikusan tudomásul veszi azt, amit lát, mondván – „Azért csinálja, mert macska.”

Pedig minden furcsa macska viselkedésnek érthető magyarázata van.
Nem csak számos rejtélyről fogjuk most lerántani a leplet, hanem néhány betonkemény
lábakon álló tévhitet is felszámolunk.

Azt hiszed, azért dörgölőzik hozzád a macskád mert hízelegni akar? Nagy tévedés.
Tudod, hogy miért rohangálnak hajnalban a lakásban tartott macskák, keresztül-kasul emberen és bútoron mintha bekattantak volna…?
Elmondjuk.

Az első részben hét furcsa macskaszokás írunk le. Biztos lehetsz benne, hogy nem egy olyan lesz közöttük, amely a meglepetés erejével fog hatni rád még akkor is, ha tapasztalt macskatartó vagy.

Macskák titokzatos, félreértett és jellemző szokásai

1. Körömrágás

A macska alapvetően egy nett állat és elég sok időt tölt önmaga ápolásával. A körömrágásnak az egyik oka éppen ezzel kapcsolatos. Egyszerűen karban tartja a karmait.

Jóval kevésbé ismert azonban, hogy a körömrágás oka lehet az idegesség vagy az unalom is. Hasonlóan az emberekhez a macskákban is kialakulhat a körömrágás rossz szokása. Ha a macskádnak van kaparófája – vagy hasonló – és mégis gyakran rágja a körmét, valószínűleg unatkozik. Foglalkozz többet vele.

2. Gyilkos ragadozó tekintet

Ez a jelenség a macskákat nem ismerő emberek számára valószínűleg értelmezhetetlennek tűnik, de csak addig, amíg bele nem néznek egyszer egy zsákmányát fixírozó macska szemébe. Egy macskatartó jól tudja miről beszélünk. Ez a tekintet, pont ugyanolyan, mint bármely nagyobb macskaféle rokonánál, a tigrisnél, leopárdnál vagy oroszlánnál.

Egy pattanásig feszült, halálos fegyverzettel felszerelt ragadozó tekintete.
Ne értsd félre! Pont azt jelzi aminek látszik.

Ha egy macskánál játék közben ilyet látunk, érdemes lehet fedezékbe húzódni ha a potenciális zsákmány netán éppen a kezünk vagy a zoknis lábunk lenne. Ne felejtsük el, hogy négylábú barátunk a földkerekség egyik leghatékonyabb fegyverarzenáljával felszerelt ragadozója.

3. Bolondtízperc

A macska olyan mint egy felhúzott rugó, annak ellenére, hogy nem sokat kondizik. Néha egy-egy izometrikus gyakorlat – nyújtózkodással gondozza a ruganyosságát – és azzal le is van tudva a testmozgás.
Persze így az energia felhalmozódik bennük, amit le kell vezetni.

Mivel a macskák alapvetően éjszakai ragadozók (még az is, amelyik egész éjszaka a gazdája mellett alszik az ágyban) szervezetük úgy gazdálkodik az energiájukkal, hogy éjszakai felhasználásra tartalékol belőle a legtöbbet. Akkor is ha nem vadásznak.

Ezért azután ahogy elkezd világosodni a macska szeme kipattan és nekiáll, hogy levezesse a felgyülemlett energiáit. Na ilyenkor jön a bolondtízperc. Féktelen rohangálás, mászás, ugrálás és csúszkálás, mindenen keresztül, míg végül épp oly hirtelen vége szakad az őrületnek, mint ahogy elkezdődött.
(Csak zárójelben említjük, hogy egy futó macska sebessége akár az 50 kilométert is meghaladhatja.)

4. Dörgölőzés a gazdához

A macskatartók – és macskát nem tartók – 99.9%-a meg van győződve arról, hogy egy macska azért dörgölőzik az emberhez mert hízelegni akar neki.
Nos, ez a világ egyik legstabilabb tévhite. Erről ugyanis szó sincs.

Amikor egy oroszlán a szavanna fájához dörgölőzik, szerinted hízeleg?
Bármilyen meglepő, de egy macska pontosan ugyan azért dörgölőzik egy szék lábához vagy a szekrény sarkához, mint amiért a gazdájához.
Egyszerűen megjelöli a fejénél kibocsátott feromonokkal. Te az övé vagy és ezt a kapcsolatot tudja meg mindenki, aki a közeledbe kerül.

Persze árnyalhatnánk a képet, ha azt mondanánk, hogy mindezt örömmel és büszkeséggel teszik a macskák, de az etológusok ettől valószínűleg a hajukat tépnék.( Az etológus az állatok viselkedését tanulmányozó szakember.)
Az igazság az, hogy célját tekintve a dörgölőzés nem sokban különbözik attól, mint amikor a hím macskafélék spricceléssel megjelölik a területük határait.

(Kedves macskatartó, ne legyél elkeseredve! Ettől a ténytől függetlenül a macskád változatlanul kedvel téged, csak kedvelésének nem a dörgölőzés a jele.)

5. Hanyatt fekvés széttárt lábakkal

Na, ez például a kedvelés és feltétlen bizalom jele kedves gazdák. A ragadozók különösen kényesek a nyakukra és a hasukra, hiszen prédájuknak is ezt a részét támadják zsákmányszerzés során. Ösztönösen óvják saját, támadásnak kitett érzékeny testrészeiket. Ha egy macska a közeledben hanyatt fekve szétálló lábakkal relaxál, az a lehető legnagyobb bizalom és kedvelés jele. Szeret és megbízik benned.

6. Feltartott farok

Tömören úgy lehetne összefoglalni, hogy a mérges macska és a dominancia jele. A macskával kapcsolatban ez is egy tipikusan félreértelmezett jel.

Amikor a gazda hazaér a házi kedvenc nyávogva, függőlegesen feltartott farokkal,  jellegzetes pattogó járással szalad elé és bőszen elkezd dörgölőzni. A boldog gazdi meg örül, hogy milyen egy cuki kedves cicája van.

Pedig ezek a mozdulatok azt jelentik „macskául” , hogy – „Hol a fenében voltál mostanáig ?( a feltartott farok jelzi a haragot ).
Nem tűnt fel, hogy itthon maradtam egyedül ?(pattogó járás felhívja magára a figyelmet).
Te hozzám tartozol.( dörgölőzés)

7. Pattogó járás

Érdekes módon ez a fajta járásmód szinte kizárólag csak a házi macskákra jellemző. Nagyobb méretű fajtársainál nem nagyon fordul elő.
Ennél a jellegzetes mozgásformánál a macska nyújtott lábbal jár, ami a külső szemlélő számára olybá tűnik, mintha pattogna a földön.
Minden esetben a dominancia, illetve jelenléte súlyának nyomatékosítása a cél. – „Nagy vagyok, erős vagyok, itt vagyok…”

Tipikusan két esetben figyelhetjük meg gyakran ezt a pattogást.
Egyrészt akkor, amikor hazaérkezünk, macskánk fogad bennünket, majd a köszöntő simogatás után elindulunk. Macskánk szinte mindig pattogó járással fog követni minket. -„Hé, hé, itt vagyok, nem látsz…”
Másrészt akkor, amikor néhány méterre lévő játék-zsákmányáért megy. -„Na mi a pálya kisegér, én vagyok a király…”
(Az igazi zsákmányért sosem pattogva megy.) 🙂

A kék részre kattintva  olvashatod az írás folytatását további 11 érdekes macska szokásról.


(Ez a mű a Creative Commons CC-BY 4.0 nemzetközi licencnek megfelelően, permalinkes forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük