Kutya színlátása. Tudtad, hogy…?

… milyen egy kutya színlátása? Milyen színűnek látják a labdájukat vagy más, különböző színű tárgyakat, játékukat? 
Sok a kialakult tévhit ezzel kapcsolatban, még a tapasztalt és tájékozott kutyatartók körében is. Most megtudhatják ezt sőt azt is, hogy vajon mennyit látnak a kutyák a tévéadásból?

Sokat, de nem pont úgy, ahogy mi emberek. Lássuk a meghatározó különbségeket a kutya és ember látása között.

Az egyik alapvető különbség az, hogy a kutyák dikromatikusan látnak, tehát csak két elsődleges színből, sárgából és kékből álló színeket érzékelik. A kutya színlátása ebből fakadóan tehát eltérő, más mint egy emberé. A különbséget jól szemlélteti az alábbi “teszt” kép. A felső sorban az ember által érzékelt színek láthatók, az alsóban pedig ugyanannak a labdának a kutya által látott változatai.

A nagy gonddal válogatott színes kütyüket,  játékaikat, labdáikat tehát így látják a kutyák:

kutya színlátása

smilegotnessa:Így látják a kutyák a színeket

A másik “élmény” különbség abból fakad, hogy a TV képernyőjén hány képkocka jelenik meg másodpercenként. Egy régi tévén nézve a kutya olyasmit lát körülbelül, mint egy felgyorsított néma film. A modern síkképernyős HD tévékben azonban, a színektől eltekintve szinte ugyan azt látják mint mi, emberek.
Nem véletlen, hogy az ilyen tévék megjelenésével szinte egy időben létrehoztak egy, a kutyáknak szóló tévécsatornát, a Dog TV-t.

A különböző fajta kutyák persze másként reagálnak a tévében látottakra, és nem egyforma mértékben szeretik nézni sem a tévét. Persze ezzel mi emberek sem vagyunk másként.
Azok a kutyafajták, amelyeknél a szaglás használata dominál, nyilván kevésbé fogékonyak a vizuális ingerekre, így a tévére, de ahol a vizuális ingerek feldolgozása és használata fontos volt és szükséges feladataik ellátásához, nos azokból lesznek a tévéfüggők 🙂

Állítólag a nagyobb testű kutyák például kevésbé néznek tévét, mint kisebb testű társaik.

kutya színlátása,Tévéző kutyák

petsparadise:Tévét néző kutyák

A mindig izgő-mozgó aktív jelző kutyák, vagy például a terrierek imádnak tévézni. Bizonyára kutyajó formában tartja őket.


Ez az írás a vonatkozó Creative Commons licenc feltételeinek megfelelően a cikkre mutató permalinkes hivatkozással szabadon  felhasználható.

Ez is érdekelhet

1 Response

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.