Ha a kutya körbe forog, az ősfarkast láthatod

Amikor egy kutya körbe forog lefekvés előtt, sokan értetlenül vagy mosolyogva néznek kedvencükre.
Na, rájött a dili, fészkelődik, nem találja a helyét, zizi, elzsibbadt a feneke – meg ehhez hasonló gondolatokkal nyugtázzák.
Bizonyára meglepődnének, ha tudnák, hogy azt az ősi farkast látják előbukkanni kutyájukból, amely minden házi kedvenc belső öröksége. 
A kinológusok erről sokat tudnának mesélni, de ezt most hagyjuk.

Ha netán eddig nem tudtad, akkor most elmondom, hogy a kutya őse – a tiednek is – a szürke farkas (Canis lupus), sőt, ha 10 kg-nál könnyebb a kutyád, akkor még jó eséllyel a farkassal közös géncsoportot is hordozza magában. Ezért aztán soha ne hergelj egy csivavát sem, nehogy farkasként ugorjon a torkodnak 🙂

kutya körbe forog,szürkefarkas,canis lupus

A szürke farkas egy már kihalt alfajából háziasították a kutyát

Szóval, visszatérve a körbe-körbe forgáshoz, ez elsősorban egy ősi ösztön jelenlétének kézzelfogható megnyilvánulása.
Abból az időből származik, amikor még a zord természet alkotta négylábú barátaink természetes életterét. Az a természet, ami nem csak táplálta őket de tele volt veszedelmekkel is.

Hogy ezt az egészet jobban megértsd, hunyd le a szemed és képzeld el az akkori helyzetüket.

Falkában járták az erdőt és mezőt, hogy valami táplálékot találjanak. A legnagyobb nyári rekkenő hőség és a legzordabb téli hideg sem állhatott az útjukba.
Enni mindenképpen kell.
Annál nagyobb a túlélési esélyük, minél inkább ellenállóak a környezetből fakadó veszélyforrásokkal szemben.

Amikor egy kutya körbe forog, akkor a veszély megelőzésének, a túlélés biztosításának ősi rituáléját gyakorolja.

Hogy miért is?

Mielőtt lefekszenek a fűben tesznek néhány kört, hogy lelapítsák a növényeket, így képezve természetes ágyat a pihenéshez.
Ezzel egyben szagmintával is megjelölik a területet, így azokat a hívatlan látogatókat is távol tartják – kígyók, bogarak és egyéb állatok- amelyek esetleg megzavarhatják a pihenést.
Kényelmes ágyban, zavartalan környezetben mi, emberek is jobban pihenünk.
A kipihent vadász pedig sokkal hatékonyabban szerez zsákmányt is.

kutya körbe forog

A legkisebb kutyákban is benne van az ősi farkas ösztön.

A pihenés zavartalansága mellett az időjárás viszontagságaival szemben is igen eredményes ez a technika.

A kaparással és körbejárással kialakított mélyedés a földben kiváló természetes légkondi. A föld már néhány centivel a felszín alatt is jelentősen hűvösebb, így a belefekvő kutyát hatékonyan hűti a rekkenő hőségben.

A módszer a téli hidegben és hóban is remekül működik.A körbejárással lapított hómélyedésbe fekvő állatot az őt körülvevő hóréteg kiválóan szigeteli, védi a hidegtől és széltől.
(Az eszkimók a jégkunyhót is valószínűleg az állatok hóüregének, hóbarlangjának előnyeit megismerve  kezdtek anno építeni.)

Fontos a mai kutyatartóknak felhívni  arra a figyelmét és megemlíteni, hogy a felsoroltakon túl, a folyamatos körbe- körbe forgás esetenként csak az izgatottság, de akár betegség vagy fájdalom jele is lehet!

A kényszermozgásos tünetek a kutya pszichés betegségére utalhatnak.
Kialakulása hasonló, mint ahogy nálunk embereknél is kialakul. Múltbéli  rossz emlékek vagy csak magányosság és elhanyagoltság egyaránt okozhatják.

A lényeg, hogy mindig figyelj és vigyázz a te kis „farkasodra”!
Tudod, ha már egyszer megszelídítetted felelős vagy érte.

 

Bizonyára szívesen olvasnál a kutya-ember kapcsolatáról is további érdekességeket. A kék betűs részre kattintva eléred erről szóló írásunkat.

kép:pixabay

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük