Az elefánt ormánya

Az evolúciós fejlődés során, rengeteg érdekes testrész alakult ki a különféle állatokon. Vannak olyan testrészek, amelyek funkcionálisan tökéletesek és maximális hatékonysággal szolgálják az adott élőlényt táplálkozásában, rejtőzködésében vagy szaporodásában.
Ilyen például a cápák állkapcsa a folyamatosan megújuló fogazattal, vagy a jó néhány apróbb hüllő, hal vagy lábosfejű bőrének színváltoztatása, környezetbe olvadási képessége (mimikri).
A szaporodást segítik a megkülönböztető nászdíszek, a figyelemfelkeltő tollazat és az olyan speciálisan kialakult szervek, mint például a szivárványos ökle tojócsöve, amivel a kagylókba helyezheti az ikráit.

Aztán vannak olyan testrészek, amik nem egyetlen cél érdekében jöttek létre, hanem éppen ellenkezőleg, több funkció ellátására is képesek a biológiai „optimalizálás”jegyében.
Vannak olyanok, amiket többféle állatnál is megtalálunk, de találunk köztük igazi egyedi műremekeket is.

ormány - elefánt orrmánya

Az elefánt ormánya az egyik legszuperebb multifunkciós eszköz, amit a természet valaha is létrehozott

Az egyik ilyen csodálatos multifunkciós eszköz az elefántok ormánya.
Funkcionális sokrétűsége mellett számos olyan jellegzetessége van, ami külön külön is bámulatra méltó.

Nézzük, mit is tudunk erről a különleges testrészről!

Az elefántormány a felsőajak és az orr összeolvadásából jött létre.
Végükön apró „ujjak” is találhatók.
Az afrikai elefántnak 2 ilyen ujjacskája van, az indiainak pedig egy. Ezekkel az ujjakkal egészen apró tárgyakat is képesek megfogni.
Ettől a különbségtől eltekintve azonban minden elefántormány gyakorlatilag egyforma felépítéssel és tulajdonságokkal rendelkezik.

Már az ormány”felépítése” is igazi ritkaság, hiszen nincs még egy olyan szárazföldi állat, aminek hasonló méretű testrészében ne lenne valamilyen porcos vagy csontos merevítés.
Az elefántok ormánya viszont nem tartalmaz sem csontot sem porcot, csupán izmok sokaságából áll (na meg persze némi zsírból).
Ehhez hasonló méretű és felépítésű testrészt talán csak a tengerekben találunk a polipok és kalmárok karjai,csápjai között.
Szerkezetében, ha szárazföldi élőlényeknél keresgélnünk – némi kompromisszummal – talán leginkább egy földigilisztához vagy az emberi nyelvhez lehetne hasonlítani.

Egy ormány fizikai működését és finom mozgásokra való képességét a benne lévő több mint 100.000 izom köteg biztosítja.
Ez a szám akkor válik igazán értelmezhetővé és meglepővé, ha figyelembe vesszük, hogy a teljes emberi testben lévő izomkötegek száma nem haladja meg az ezret sem.
Ugye, így már érthető a rendkívülisége.

Egy átlagos svájci bicska kutya-füle az ormány sokrétűségéhez képest.

 

Nézzük csak mennyi mindenre is használható egy elefántormány:

 

Szaglásra

Ráadásul nem is akármilyen hatékonyságban.
Kísérletek szerint a kutyák között az egyik leghatékonyabb szaglószervvel rendelkező vérebek szaglásánál is többszörösen jobb teljesítményt nyújt az ormány mint szagló szerv.

Ez a rendkívüli képessége segíti például az afrikai elefántot abban, hogy a száraz évszak idején kiszagolja a felszín alatti vízfolyások, víztározók helyét. A vizet azután úgy éri el , hogy agyarának és ormányának segítségével gödröt ás.

 

Fogásra

Az ormány végén lévő ujjakkal apró tárgyakat, az ormány egészével pedig akár több száz kilós dolgokat is képes megfogni, felemelni, vinni vagy odébb tenni. Ezt a képességét kiválóan használja például a táplálkozás során.
Állatkertekben is jól megfigyelhető, hogy a táplálékul bedobott csemegék között magabiztosan ragad meg az elefánt ormányával és tesz a szájába akár kockacukor méretű falatkákat is.
Az ormányosok erejét pedig a mai napig is használják Ázsiában, például fakitermelés során.

 

Ideiglenes tárolásra

Az elefánt ormányába képes mind szilárd mind pedig folyékony halmazállapotú dolgokat beszívni.
Képes felszívni egy vödörnyi vizet, hogy utána a szájába adagolva azt megigya, vagy akár az őt bosszantó állatkerti látogatók nyakába locsolja  🙂
Így szívja fel azt a port és sarat is, amit a higiéniás bőrápolási és kártevő mentesítési tevékenysége során saját hátára locsol.

 

Harcra

Az ormány egyben kiváló fegyver is. Sok más mellett alkalmas ütésre, dobásra, csavarásra és halálos szorításra.
Respektálja is minden állat.

 

Légzőcsőként

Vízben haladva lélegzésre is alkalmas periszkópként használható a víz felszíne fölé emelt ormány.

 

Érzelmi állapot kifejezésére és kommunikációra

Az orrmány-testbeszéd információt továbbíthat a tulajdonosa „lelki állapotáról” dühről vagy párosodási hajlandóságáról, de közeledő veszélyt is jelezhet vele a csorda többi tagjának.
Használható még üdvözlésre, bátorításra, ölelésre, simogatásra, stb.
Ezeknek a jelzéseknek fontos szerepük van az elefántcsorda fejlett szociális viselkedésében, ahogy arról egyik korábbi cikkünkben az elefánt-ovi kapcsán már beszámoltunk..

 

Aprólékos, finom-motoros mozgásokra

Ez a kifejezés azt fedi, hogy nagyon érzékeny és aprólékos mozgások végrehajtására is képes az elefánt az ormányával.
Képes megdörzsölni vele a szemét vagy eltávolítani belőle apró tárgyakat.
Az ormányosok törzsfejlődésével foglalkozó kutatásokról született tanulmányban  olvasható, hogy az elefánt az ormányával képes úgy feltörni a mogyorót, hogy annak belseje sérülésmentesen egyben marad.
Lássuk be, ezt néha még nekünk embereknek sem sikerül maradéktalanul végrehajtanunk, pedig a kezet az egyik legfejlettebb törzsfejlődési eredménynek tekintik.

 

Hangképzésre

Talán ez a legismertebb tulajdonsága az elefánt ormányának, hiszen már a gyerekek is tudják a mesékből, hogy az elefántok az ormányukkal hangosan tudnak trombitálni.

Ezt a mással össze nem téveszthető hangot bármikor meghallgathatod a Google állathangjai között.
Azt, hogy hol találod meg ezeket az állathangokat, az erről szóló rövid cikkünkből megtudhatod, csak kattints a kék betűs részre.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük