Munkaszüneti napok 2017-ben, munkarend

Tervezhető munkaszüneti napok 2017-ben és a változó munkarend + iskolai tanítási szünet időpontjai a 2017-es tanítási rendben.  (Az oldal folyamatosan frissül.)

Az alábbi írás már a 2017-es frissítésű végleges változat.

Az már most is látszik, hogy legkevesebb 5 hosszú hétvége lesz 2017-ben. Ezeken túl, két alkalommal szerdára fog esni az ünnepnap – március 15-én és november 1-én – de hogy ezekből lesz-e hosszú hétvége, az csak a legkorábban nyártól várható nemzetgazdasági miniszteri rendeletből fog kiderülni.
( Ha a korábbi évek gyakorlatát vesszük alapul, akkor sajnos a két szerdai napra eső ünnepből nem nagyon várható hosszú hétvége. Ezért azt javasoljuk, hogy ne is igen számoljanak vele. )
Frissítés: Ahogy előre feltételeztük, nem lett a két szerdai ünnepnapból hosszú hétvége..
Ahogy azt az egyik őszi kormányzati tájékoztató keretében már jelezték, 2017-től eggyel nő a hivatalos ünnepnapok száma, a Nagypéntek is felkerült az ünnepnapok listájára, így mostantól minden évben 4 napossá bővül a húsvéti pihenő.

A részletes adatok megjelenéséig, illetve azt követően a gyors áttekintő felsorolás mellett egy részletes magyarázó résszel is kiegészül majd az írás. Frissítés: kiegészült
Jelenleg az alábbi  biztos adatokat ismerjük:

munkaszüneti napok 2017,szabadnap,ünnepnap,pihenőnap,munkarend

Köszönet az eredeti képért:flickr.com/Andreanna Moya

 

Munkaszüneti napok 2017. évben – gyors áttekintése:

2017. január 1. vasárnap, Új Év első napja
2017. március 15. szerda, Nemzeti Ünnep
2017. április 14. péntek, Nagypéntek
2017. április 17. hétfő, Húsvét hétfő (hosszú hétvége)
2017. május 1. hétfő, Munka Ünnepe (hosszú hétvége)
2017. június 5. hétfő, Pünkösd hétfő (hosszú hétvége)
2017. augusztus 20. vasárnap, Államalapítás Ünnepe
2017. október 23. hétfő, 1956-os Forradalom Ünnepe (hosszú hétvége)
2017. november 1. szerda, Mindenszentek napja
2017. december 24. vasárnap, Szenteste
2017. december 25-26. hétfő és kedd, Karácsony (hosszú hétvége)
2018. január 1. hétfő, Új Év első napja

 

A munkaszüneti napokat megtoldanád néhány nap szabadsággal ?
A fizetett szabadság 2017. évi megállapításának és kiadásának szabályait is megtalálod nálunk, ha a kék betűs részre kattintasz.

2017. év iskolai tanítási szünet időpontjai összefoglaló:

téli szünet : 2016.december 22, (csütörtök) – 2017.január 2.(hétfő)

tavaszi szünet: 2017.április 13. (csütörtök) – 2017.április 18.(kedd), összesen 6 nap

nyári szünet: 2017. június 16-tól (péntek) – 2017.augusztus 31. (csütörtök)

őszi szünet: 2017. október 30. (hétfő) – 2017. november 3. (péntek)

téli szünet: 2017.december 23. (szombat) – 2018. január 2. (kedd)

A 2016/2017. év tanítási rendjéről szóló EMMI rendelet 2016. június 27-én jelent meg a hivatalos Magyar Közlönyben, így a fenti dátumok mostantól nem fognak módosulni, véglegesnek tekinthetők. A részletek iránt is érdeklődő olvasóink a rendelet teljes szövegét elolvashatják a kék betűs részre kattintva.

A 2017. év második félévének iskolai szünetekre vonatkozó adatai, csak a 2017/18-as tanévre összeállított tanítási rendelet kihirdetése után lesznek elérhetőek. Erre várhatóan valamikor 2017. év tavaszának vége felé kerül majd sor.
Természetesen, eddigi szokásunkhoz híven, ennél jóval korábban, már a tervezési időszakban is ellátjuk olvasóinkat hiteles forrásból származó hasznosítható információkkal, valamint a korábbi évek gyakorlatát figyelembe vevő előrejelzésekkel. Ezeket az adatokat a már ismert gyakorlat szerint folyamatosan frissítjük.
(Már megtalálod nálunk a 2018-as év munkaszüneti napjainak a leírását is.)

Munkaszüneti napok 2017 – bővebb leírása

Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a munkaszüneti napok 2017-ben végül nem is olyan rosszul fognak megoszlani. Feltételezve persze azt, hogy nem lesz valami váratlan változás a munkaidő naptár eddigi szerkezetében.
A  Nagypéntek ünnepnapba vonásával a hosszú hétvégék száma nem változott, számuk változatlanul öt maradt. Viszont így az öt hosszú hétvégéből kettőre nőtt a négynapos pihenők száma és háromra változott a három napos hosszú hétvégék száma. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy munkanap áthelyezés vagy előzetes ledolgozás miatt egyetlen hétvégi szabadnapot sem veszítünk, már nem is tűnnek olyan rossznak a 2017-es kilátások.

Nézzük sorban, hogy miképp is alakulnak a munkaszüneti napok 2017-ben.

Új Év első napja 2017.január 1.vasárnap

2017.január 1-nek elvileg szerencsét kellene hoznia, de abban az értelemben semmi esetre sem lesz számunkra szerencsés, hogy vasárnapra esik. Így aztán ez a tradicionális munkaszüneti nap 2017-ben nem fog egyetlen többlet nappal sem hozzájárulni ahhoz, hogy rápihenjünk a sok esetben hajnalig tartó óév búcsúztató mulatságok fáradalmára. Ez estben be kell érnünk egy szokványos hétvége szokványos két pihenőnapjával.

2017.március 15. Nemzeti Ünnep, szerda

Ezzel a március 15-i nemzeti ünneppel megint csak nincs szerencsénk, már ami a munkanapok lehetséges csökkenését illeti. Mivel 2017-ben március 15-e szerdára esik, ezért a korábbi évek gyakorlata miatt most is csak egy szabadnapra számíthatunk. A korábbi években szerdai ünnepnap esetén sosem csapták hozzá az előtte vagy utána lévő két munkanapot. Most sem fogják.
Az öt napos hosszú hétvégéről ezért aztán most se nagyon álmodozzunk.

Húsvét 2017. április 14-17, négy napos hosszú hétvége

Az év közbeni ünnepnapok számában már jó ideje nem történt változás, egészen mostanáig.
Kormányzati bejelentés szerint 2017-től 11-re nő a hivatalos ünnepek száma, mivel a Nagypéntek is belekerül az ünnepnapi listába. Bár önálló ünnepnapról van szó, a gyakorlatban ez mégis azt jelenti, hogy a húsvéti ünnep egy négynapos hosszú hétvége formájában fog mostantól testet ölteni. A szent-háromnapi Nagypéntek, Nagyszombat, valamint a Húsvét vasárnap és a Húsvét hétfő. Ez lesz az egyetlen olyan négynapos hosszú hétvége, amelyre az éppen aktuális naptár kénye-kedvétől függetlenül, minden évben számíthatunk.

Munka ünnepe 2017. május 1. hétfő, három napos hosszú hétvége

Május 1-je szerencsére nem hétvégére, hanem végre egy hét eleji munkanapra esik. Nevezetesen hétfőre. A hétfői vagy pénteki napra eső ünnepnap mindig a lehető legjobb opció, mert így minden esetben megnyúlik a gyorsan elszaladó hétvége. Ennek köszönhetően a munka ünnepét 2017-ben egy három napos hosszú hétvége keretében ünnepelhetjük. Ez az év második hosszú hétvégéje.

Pünkösd 2017. június 4-5. három napos hosszú hétvége

A tavaszi és nyár eleji pihenőnapok alakulására nem lehet panaszunk, hiszen három egymást követő hónapban is alkalom nyílik hosszabb idejű lazításra.
Április és május után júniusban is ünneplünk. Ráadásul egy olyan egyházi eredetű ünnepet, ami a dolgozók szerencséjére mindig hétfői napra esik.
A pontos meghatározás szerint a húsvétot követő hetedik vasárnapon és hétfőn van Pünkösd. Ebből az egészből a pihenőnapokkal összefüggésben annyi a relevancia, hogy ismét egy jól elnyújtott hétvégén pihenhetjük ki tavaszi fáradtságunkat.

Államalapítás ünnepe, 2017. augusztus. 20. vasárnap

Az augusztus 20-i államalapítás ünnepe, Szent István és az új kenyér napja 2017-ben egyetlen többlet pihenő napot sem jelent a dolgozók számára, mert pont vasárnapra fog esni. Talán csak az jelenthet némi vigaszt számunkra, hogy a nyári szabadságoknak és pihenésnek köszönhetően augusztus végére energia tartalékaink remélhetőleg a maximális szintre fel vannak töltve.
A többlet pihenőnap hiányát így könnyen átvészeljük.

1956-os Forradalom ünnepe 2017. október 23. hétfő, három napos hosszú hétvége

Az október forradalom ünnepe 2017-ben kiadós pihenést fog biztosítani a dolgozók számára. Egy munkanapot megint sikeresen lecsippentünk az éves penzumból, mert az ünnepnap hétfőre esik. Szerencsére így amellett, hogy nyerünk egy napot, ismét megnyújtott hétvégének örülhetünk. Ez már a borongós fárasztó ősz kezdete, így minden további pihenéssel tölthető nap aranyat ér.

Mindenszentek napja 2017. november 1. szerda

Az év utolsó előtti ünnepe, pechünkre, megint csak szerdára fog esni. Ennek megfelelően, a márciusi szerdára eső ünnepnaphoz hasonló pihenési időtartamra számíthatunk októberben is. A korábbi évek gyakorlatához igazodva a szerdai egy napos ünnephez nem fog hozzáadódni az előtte vagy utána lévő két munkanap. Csak egy rövid egynapos lazítás lesz a hét közepén.

Karácsony 2017. december 25-26. hétfő és kedd, négy napos hosszú hétvége

Nos, ha év közben nem is nagyon kényeztet el bennünket a naptár szelleme, az év végére egy rossz szavunk sem lehet. A karácsony munkaszüneti napok 2017-ben hétfőre és keddre esnek, így az év második nagyon hosszú hétvégéjének örülhetünk. Négy egymást követő szabadnap áll majd rendelkezésünkre, hogy szeretteinkkel együtt ünnepelhessünk és áldozhassunk a közös családi bejglievések oltárán. Ráadásul ezt követően csak egy nyúlfarknyi hosszúságú munkahetet kell dolgoznunk a következő három napos egybefüggő pihenőig. 2017 év munkaidő naptár jól zárul.
Az új év ugyanis hétfővel fog kezdődni, munkaszüneti nappal.
A 2017-es évet tehát pihenéssel zárhatjuk, és a 2018-as évet pihenéssel nyithatjuk.
Kell-e ennél jobb évzáró és évnyitó?

A munkanap -Mt 87. § (1)-  és pihenőnap vagy munkaszüneti nap -Mt 87. § (2)- pontos meghatározása a kék betűs részekre kattintva érhető el.

Utolsó frissítés:2017. július 27.

munkaszüneti napok 2017 banner Tipp: Ha kiteszed ezt a bannert a honlapodra, akkor munkatársaid és látogatóid is bármikor, egyetlen kattintással elérik ezeket az adatokat. Nincs más tennivalód, csak másold át az alábbi kódot a honlapodnak egy olyan részére, amely HTML kód olvasására alkalmas:
<a href="https://www.mosthallottam.hu/erzelemertelem/munkaszuneti-napok-2017-munkarend/" target="-blank"><img alt="Munkaszünet" width="234" src="https://www.mosthallottam.hu/wp-content/uploads/2016/03/munkasz%C3%BCneti-napok-2017-banner-234x60.gif"/></a>


(Ez a mű a CC-BY-4.0 licencnek megfelelően, permalinkes forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.)

Köszönöm, ha segít egy megosztással vagy „Tetszik” -kel, hogy más is megismerhesse ezt az oldalt.

Ez is érdekelhet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük