Egyszerű sajtos rúd gyorsan elkészítve

Egyszerű sajtos rúd gyorsan elkészíthető csemege. Sütésben-főzésben tapasztalatlanabb konyhatündérek is nyugodtan bevállalhatják. Az elismerés nem fog elmaradni.

Legnagyobb keletje karácsony környékén szokott lenni, de ha valaki hozzájut egy egyszerű és gyors recepthez az egész évben szívesen készíti. Mi most pont egy ilyen villámgyorsan és pofonegyszerűen elkészíthető receptet osztunk meg olvasóinkkal.

egyszerű sajtos rúd

Kezdő háziasszonyok is bevállalhatják. Az elismerés borítékolható /Kép:wikimedia commons: M.Ranta

Kezdő háziasszonyoknak is nyugodtan ajánljuk, mert szinte lehetetlen elrontani. Talán a sütés a legkritikusabb pont.
Arra kell vigyázni, hogy nehogy megégjen a sajt a tetején.
A sajtos rúd sütőporral vagy sütőpor nélkül is készíthető. A tésztába kevert sütőpor lazábbá teszi a tésztát.
A sütőpor nélküli változat nekem személy szerint jobban ízlik, ezért ez a változat készül minden alkalommal.

Na, akkor lássunk neki és nézzük a hozzávalókat.
A tészta elkészítéséhez az alábbi alapanyagokra lesz szükségünk.

25 dkg liszt
25 dkg margarin vagy vaj
25 dkg túró
csapott kávéskanálnyi só

A lazább tésztás változathoz csapott kávéskanálnyi sütőport vagy szódabikarbónát teszünk még a tésztába.

A kinyújtott és rudakra vágott tészta tetejére szórjuk majd:
20-25 dkg (reszelt) trappista sajt

Egyszerű sajtos rúd gyorsan így készül

A tésztához való alapanyagokat jól összegyúrjuk és fél-egy órányi hűtőszekrényes pihentetést követően kisujjnyi vastagra nyújtjuk.
(Ha nagyon sietős a dolgod akkor pihentetés nélkül is folytathatod, de pihentetéssel az igazi.)

A kinyújtott tésztát kis rudakra vágjuk. Szép sorban betesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe és jó bőven rápakoljuk a tésztarudakra a reszelt sajtot.
Úgy is elkészíthetjük, hogy a kinyújtott tésztára szórjuk rá a sajtot és így sajtosan vágjuk fel és tesszük a rudakat a tepsibe. Kinek melyik megoldás szimpatikusabb.

180-200 fokos sütőben körülbelül 15 perc alatt készül el.
Akkor van kész, amikor a tetején a sajt szép barnára pirult. Onnantól, hogy elkezd pirulni a teteje érdemes folyamatosan rajta tartani a szemünket, mert a sülés ilyenkor már felgyorsul.
Vigyázni kell nehogy túlsüljön!

Jó étvágyat!


Ez a mű a CC-BY-SA-4.0 licencnek megfelelően, permalinkes forrásmegjelöléssel továbbközlésre felhasználható.

Korábban írtuk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.